Ξεκάθαρη δέσμευση Μητσοτάκη ζητά ο Τσίπρας: «Αν αποδειχτεί ότι ψεύδεστε για τις υποκλοπές, θα παραιτηθείτε;»

Τρία κομβικά ερωτήματα έθεσε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να «βγει η αλήθεια στο φως» για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει γιατί δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά των δημοσιογράφων που φέρνουν στην επιφάνεια στοιχεία για το παράκεντρο του Μεγάρου Μαξίμου, αν παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους, υπουργούς και ηγεσία Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επίσης -και αυτό είναι το κυριότερο- αν δεσμεύεται ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι όλο αυτό το διάστημα ψεύδεται ασύστολα.

Δείτε επίσης: Βουλή – υποκλοπές: Μητσοτάκης σε ρόλο… θύματος, κρύβει τις ευθύνες για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε η συμπεριφορά του πολιτικού του αντιπάλου αποτυπώνει τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των ενόχων. Τη δειλία και το θράσος. «Κρύφτηκε για 1,5 μήνα αποδεικνύοντας την ενοχή του. Σήμερα που εμφανίζεται, αποδεικνύει το έτερο χαρακτηριστικό ενοχής: το θράσος» σημείωσε και αποκάλεσε «αξιοθρήνητη» την παρουσία του πρωθυπουργού. Τόνισε δε ότι αυτό που βαραίνει τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι «τα αναπάντητα ερωτήματα», αλλά οι δηλώσεις των δύο πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι ζήτησαν κι εκείνοι με τη σειρά τους ξεκάθαρες απαντήσεις, αλλά και να πάψει η βολική επίκληση του απορρήτου. Μάλιστα, σχολίασε δηκτικά πως «οι σταγόνες που νιώθετε δεν είναι η βροχή… Και είναι από την παράταξή σας!».

Δείτε επίσης: Νομοσχέδιο για παρακολουθήσεις: «Καταπέλτης» η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής

Υπογραμμίζοντας ότι έρχεται η ώρα να τελειώσουν τα παιχνίδια με τη Δημοκρατία διότι «έφτασε η ώρα για απαντήσεις», ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε στη διατύπωση αλλεπάλληλων ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό: «Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας να αλλάξει αυτό που ίσχυε από Μεταπολίτευση και μετά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο; Εγώ; Ο κ. Σαμαράς; Ο κ. Καραμανλής; Ο κ.Παπανδρέου; Ποιος ήταν ο πρωθυπουργός που έσπευσε να διορίσει επικεφαλής έναν άνθρωπο που δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα από τον νόμο προσόντα; Ποιος έσπευσε να αλλάξει τον νόμο για να βάλει τον κολλητό του σε αυτή τη θέση; Ποιος αποφάσισε μπλόκαρε την ενημέρωση των παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ μετά το αίτημα της ΑΔΑΕ στην εισαγγελέα Β. Βλάχου για την επισύνδεση του Θ. Κουκάκη;

»Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν κρίσιμα πρόσωπα στην Εξεταστική; Ποιος ευθύνεται για το απόρρητο; Τίνος κόμματος είναι τα στελέχη που απειλούσαν με εκαετή φυλάκιση όσους δεν τηρήσουν το απόρρητο; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων όπως αποκαλύπτει το “Βήμα”; Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει τη συνδρομή της ΑΔΑΕ για να διεξαχθεί έλεγχος στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να αποκαλυφθεί αν όλα αυτά είναι μυθεύματα ή αν υπάρχει αλήθεια; Γιατί δεν πήγατε μαζί με τους υπουργούς (σ.σ. θύματα παρακολούθησης) στους παρόχους για να ζητήσετε να ελεγχθεί αν ήταν επισυνδεδεμένοι από την ΕΥΠ, της οποίας είστε επικεφαλής;». Μετά από αυτή τη «βροχή» ερωτημάτων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπέρανε: «Όλα όλα αυτά εσείς τα αποφασίσατε, όχι κάποιος τρίτος».

«Φέρτε τα πρακτικά»

Αναφέρθηκε δε στο ηχηρό «άδειασμα» που επιφύλασσε ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου, Γρηγόρης Δημητριάδης, στον πρωθυπουργό και θείο του. «Δείχνουν όλες αυτές οι αποφάσεις έναν πρωθυπουργό που δεν ήξερε τίποτα και εξαπατήθηκε; Και από ποιον εξαπατηθήκατε; Από τον ανιψιό σας;» ειρωνεύτηκε και συνέχισε λέγοντας: «Εσείς, είπατε στους Sunday Times ότι τον αποπέμψατε, ο ίδιος, όμως, ήρθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και δήλωσε ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε, ότι ο ίδιος παραιτήθηκε και ότι τον παρακαλούσατε να μείνει…». Σε εκείνο το σημείο, προκλήθηκαν αντιδράσεις από τα έδρανα των βουλευτών της συμπολίτευσης, με αρκετούς εξ αυτών να φωνάζουν πως ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα. «Φέρτε τα πρακτικά» αντέτεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτόν «θα τελειώσει αυτό το παιχνιδάκι με τους θεσμούς». Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθάρισε -απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη- πως «αν δεν είστε εξαπατημένος από το ίδιο σας το αίμα», τότε «είστε ένας επικίνδυνος επικίνδυνος πρωθυπουργός». «Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για σας να πιστέψουμε…» ανέφερε με νόημα.

«Γιατί δεν τους μηνύετε;»

Έπειτα, ο κ. Τσίπρας έθεσε το πρώτο από τα τρία «καυτά» ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό. Αφού επισήμανε ότι εδώ και τέσσερις μήνες δημοσιεύματα από την «Καθημερινή», «Το Βήμα», την «ΕΦ.ΣΥΝ», το insidestory.gr και το Documento αποδεικνύουν εδώ και τέσσερις μήνες «το παρακρατικό κέντρο που λειτουργούσε στο γραφείο σας», ρώτησε ευθέως τον αντίπαλό του: «Αφού είναι συκοφάντες και άθλιοι και σέρνουν τη χώρα στον βούρκο, γιατί δεν τους μηνύετε;». «Αν αυτό δεν είναι απόδειξη ενοχής, τότε τι άλλο είναι;», ήταν το επόμενο ερώτημα που διατύπωσε. Μάλιστα, στηλίτευσε ότι την ίδια στιγμή που ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν μηνύει όσους αποκαλεί «μυθοπλάστες», τους απειλεί και από πάνω. «Τρομοκρατείτε και εκβιάζετε ενώ ζητάτε και αποδείξεις από αυτούς που τρομοκρατείτε» εξήγησε.

«Παρακολουθούσε η ΕΥΠ κι άλλα πολιτικά πρόσωπα;»

Συνεχίζοντας το σφυροκόπημα, ο αρχηγός της αξιωματικής κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν θα συνδράμει στο έργο της ΑΔΑΕ μετά το αίτημα που απηύθυνε την Τετάρτη προς την εν λόγω ανεξάρτητη Αρχή, ενώ προχώρησε και στη διατύπωση του δεύτερου κρίσιμου ερωτήματος: Παρακολουθούσε η ΕΥΠ -πέραν του Ν. Ανδρουλάκη- κι άλλα πολιτικά πρόσωπα; Ναι η όχι;». Σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να επικαλεστεί άγνοια για την παρακολούθηση υπουργών, συνεργατών του και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα πρέπει να την εκφράσει ξεκάθαρα».

«Θα παραιτηθείτε αν αποδειχτεί ότι ψεύδεστε;»

«Υπάρχει περίπτωση εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη, να συνέβη το ίδιο με τον κ. Χατζηδάκη και με τον κ. Φλώρο; Απαντήστε μου…», ήταν η πρόκληση προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος προτίμησε να κουνήσει το κεφάλι απαξιωτικά και να πει εκτός μικροφώνου ότι θα απαντήσει στη δευτερολογία του. «Ελπίζω η απάντηση να είναι “όχι” και να την ακούσω καθαρά. Θα πρέπει να δεσμευτείτε και για κάτι ακόμα» κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, θέτοντας το κρισιμότερο δίλημμα: «Ότι σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι ψεύδεστε, θα αναλάβετε τις ευθύνες και θα παραιτηθείτε. Δεν θα καθίσετε ούτε μία μέρα αν αποδειχτεί το αντίθετο. Αυτό σας ζητώ να δεσμευτείτε, ζητώ το αυτονόητο που θα συνέβαινε σε ευνομούμενη φιλελεύθερη Δημοκρατία».