Χειραγώγηση της μετοχής εις βάρος των μικροεπενδυτών

Χειραγώγηση της μετοχής εις βάρος των μικροεπενδυτών

Τα αμερικανικά funds που βολιδοσκοπούσε «εμπιστευτικά» η ΔΕΗ πούλαγαν μετοχές στα ψηλά σε βάρος εκείνων που βασίζονταν στην επίσημη κυβερνητική πληροφόρηση

Ετσι στα ξαφνικά, παρόλο που η διοίκηση της ΔΕΗ ήταν έτοιμη από καιρό, ανακοίνωσε την πρότασή της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 δισ. ευρώ, ενώ προοιωνίζεται τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου που πλέον θα είναι μειοψηφία.

Ολα αυτά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη φαντάζουν ωραία ως νεοφιλελεύθερα. Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι είναι έτσι αν ενδιάμεσα κάποιοι δεν σπεκούλαραν τη μετοχή! Το πρόβλημα είναι ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτά-κης, μη αναφερόμενος κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ στη θηριώδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την οποία είναι αδύνατο να μη γνώριζε, υποβοήθησε τη σπέκουλα. Αν κάποιος έχει εντρυφήσει στα χρηματιστηριακά παίγνια, θα διαπιστώσει αμέσως ότι η περίπτωση της ΔΕΗ είναι ενδεχομένως μια νέα υπόθεση Folli Follie. Το αν θα υπάρξει παρέμβαση εισαγγελέα ή αν θα ασχοληθεί η κυβερνητικής κατεύθυνσης Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι άγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι, εξ Αμερικής ορμώμενοι, έπαιξαν πάνω στη μετοχή της ΔΕΗ και την εσωτερική πληροφόρηση που είχαν αποκομίζοντας κέρδη εις βάρος των μικροεπενδυτών.

Πρόκειται για μείζον θέμα κερδοσκοπίας από ισχυρά αμερικανικά χαρτοφυλάκια σε βάρος των Ελλήνων μικροεπενδυτών, που προέκυψε ως αποτέλεσμα των λανθασμένων (;) χειρισμών της κυβέρνησης και της ΔΕΗ. Πριν από 14 μέρες κυβέρνηση και ΔΕΗ είχαν σπεύσει με θριαμβευτικές ανακοινώσεις να γνωστοποιήσουν προς επενδυτές και αναλυτές πως η Macquarie πρόσφερε τίμημα 2,1 δισ. ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρικής της ΔΕΗ, για το οποίο πηγές της ΔΕΗ δήλωναν στη συνέχεια ότι παρέπεμπε σε αποτίμηση η οποία αντιστοιχούσε στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Η κίνηση αυτή έδειχνε κατά συνέπεια ότι η αγορά αποτιμούσε τον ΔΕΔΔΗΕ στα 4,2 δισ. ευρώ. Αρα με δεδομένο ότι η ΔΕΗ θα εξακολουθούσε να ελέγχει το 51% του ΔΕΔΔΗΕ και παράλληλα αύξανε με την πώληση του υπολοίπου 49% θεαματικά τη ρευστότητά της, αφενός τροφοδότησε μια σημαντική άνοδο της μετοχής από τη ζώνη των 9,5 ευρώ στα 10,5 ευρώ, αφετέρου συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για σημαντική άνοδο της μετοχής της ΔΕΗ στη ζώνη των 12-14 ευρώ.

Η πτώση της τιμής της μετοχής και οι αθρόες αγορές που ξεκίνησαν στις 16.00 της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου ήταν προϊόν εσωτερικής πληροφόρησης. Για ένα δίωρο και μέχρι να δουν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες πληροφορίες αλλά και αμέσως μετά κάποιοι εξ Αμερικής ορμώμενοι σορτάριζαν και χειραγωγούσαν τη μετοχή
Κακούργημα;

Την ίδια στιγμή, όμως, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση της ίδιας της ΔΕΗ, η διοίκηση της εταιρείας βολιδοσκοπούσε επενδυτές «μέσω μιας συνήθους εμπιστευτικής διαδικασίας wall crossing» για να διαπιστώσει το εν-διαφέρον συμμετοχής στην ΑΜΚ. Ηταν ακριβώς τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά την ομιλία του πρωθυ-πουργού στη ΔΕΘ, που ενώ πολλοί Ελληνες αγόραζαν στα ψηλά των 10,5 ευρώ ποντάροντας στην ενίσχυση της μετοχής της ΔΕΗ, για την οποία μιλούσαν οι αναλυτές –με ώθηση από τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ και της ίδιας της κυβέρνησης– άρχισε μια φαινομενικά εντελώς παράλογη πτώση της μετοχής της ΔΕΗ, με εντολές που καθώς έβγαιναν μετά το μεσημέρι, όταν άνοιγε η Νέα Υόρκη, μαρτυρούσαν την αμερικανική προέλευσή τους.

Οταν όλα ξεκαθάρισαν

Οταν όμως την περασμένη Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ ανακοίνωσε και επισήμως σε όλο το επενδυτικό κοινό ότι κάνει ΑΜΚ, η αιτία της πτώσης έγινε κατανοητή και συνάμα φάνηκε ότι τα αμερικανικά funds που βολιδοσκοπούσε «εμπιστευτικά» η διοίκηση της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας αυτές τις «εμπιστευτικές» πληροφορίες τους πούλαγαν μετοχές στα ψηλά σε βάρος εκείνων που βασίζονταν στην επίσημη πληροφόρηση που είχε δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρω-θυπουργός Μητσοτάκης και η ίδια η ΔΕΗ.

Αυτή όμως είναι μια καραμπινάτη περίπτωση κατάχρησης της αγοράς μέσω της χρήσης προνομιακής πληροφόρησης που εφόσον αποδίδει μεγάλο οικονομικό όφελος αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό παράπτωμα, είναι κακούρ-γημα, και πρέπει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να περάσει αμέσως από ενδελεχή έλεγχο όλες τις επίμαχες συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ.

Δεν είναι περίεργο βέβαια ότι τα συστημικά ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια ξεπλύματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αντί να αναδείξουν όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, βρήκαν ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που όπως αναγράφουν σε πλήρη σύμπνοια και με κοινό συντακτικό (ο νοών νοείτω) φταίει γιατί είχε συμφωνήσει την πώληση του 17% της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή, με αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ και με τα έσοδα από την πώληση να κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Το αληθές είναι, όπως αναφέρει με δηλώσεις του στο Documento o πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ότι η απόφαση για την πώληση του 17% είχε ληφθεί το 2012, από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου (σχέδιο «μικρής» και «μεγάλης» ΔΕΗ).

 

Βήμα βήμα το έγκλημα

Με το πρόσχημα της ανάπτυξης η ΔΕΗ υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης η ΔΕΗ ανέφερε ότι θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 750 εκατ. ευρώ όχι μέσω της παραδοσιακής διαδικασίας των δικαιωμάτων προτίμησης, αλλά μέσω βιβλίου προσφορών στην Ελλάδα και σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, στα πρότυπα των ΑΜK που πραγματοποίησαν νωρίτερα φέτος οι Τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank. Αυτό σημαίνει ότι στους παλαιούς μετόχους θα δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν στην αύξηση αν το θελήσουν, ώστε να διατηρήσουν αναλλοίωτο το ποσοστό συμμετοχής τους στη ΔΕΗ και μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Με κυβερνητική απόφαση ωστόσο, το δημόσιο που μέσω του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 34% και το 17% (άλλο ένα 3,93% κατέχει ο Ηλεκτρονικός ΕΦΚΑ που είναι εταιρεία του δημοσίου) δεν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με το σύνολο της συμμετοχής του!

Σε αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση η διοίκηση της ΔΕΗ και το Μαξίμου δίνουν δήθεν αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, παράλληλα ανακοίνωσε και την αύξηση του επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης στο ύψος των 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ και την επέκταση στα Βαλκάνια. Το αληθές είναι ότι η σπουδή της ΔΕΗ για επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, παρά τις ανεπάρκειές τους, ωθείται από την κατά γενική ομολογία λανθασμένη απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ για πρόωρη απολιγνιτοποίηση.

 

 

 

 

Documento Newsletter