Ξεφτίλισαν το δόγμα «νόμος και τάξη» για την αστυνομία στα ΑΕΙ

Ξεφτίλισαν το δόγμα «νόμος και τάξη» για την αστυνομία στα ΑΕΙ

Η παρουσία μικροπωλητών στην πρώην ΑΣΟΕΕ ήταν πάντα η φτηνή δικαιολογία των νοικοκυραίων του δόγματος «Νόμος και Τάξη». Τα ΜΜΕ βρήκαν κοινό βηματισμό με την κυβέρνηση. Έτσι νομοθετήθηκε η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) με μια φιέστα από τους υπουργούς (τότε) Χρυσοχοΐδη και Κεραμέως. Στην πορεία η εμφάνιση της νέας δύναμης καταστολής πάγωσε. Μετά… εκπαιδεύονταν.

Σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» σήμερα (8/4/2022) μάθαμε να νέα της ΟΠΠΙ. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα αναπτυχθεί –και μάλιστα κατά τους βολικούς καλοκαιρινούς μήνες– στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνιούπολη της Αθήνας, αμφότερες στου Ζωγράφου, και στην Πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου στη Θεσσαλονίκη.

Αναρωτιόμαστε γιατί δεν θα εμφανιστεί στην πρώην ΑΣΟΕΕ που ήταν το μήλο της Έριδος για τους «νοικοκυραίους», με γεγονότα που συνοδεύονταν από πηχυαίους τίτλους των ΜΜΕ. Απηχώντας προφανώς κυβερνητικές πηγές το δημοσίευμα αναφέρει ότι στα κτίρια της πρώην ΑΣΟΕΕ, του Πολυτεχνείου, της Νομικής στο κέντρο της Αθήνας και του Παντείου είναι εύκολο να επέμβει η αστυνομία. Το ίδιο έλεγαν και οι πρυτάνεις με τους φοιτητές, και μάλιστα με το προηγούμενο καθεστώς ασύλου. Γιατί τότε να ιδρυθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία; Για περισσότερα ρουσφέτια, για άσκηση πίεσης σε φοιτητές και για καθεστώς πειθάρχησης με τουρνικέ σε χώρους όπου είναι ελεύθερη η διακίνηση της γνώσης από τον μεσαίωνα; Μήπως προδίδει αδυναμία;

Θυμόμαστε ότι με πρωτοφανή τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη προώθησε και επέβαλε στον δημόσιο διάλογο το θέμα των πανεπιστημίων ως χώρων ανομίας και εγκληματικότητας. Διέσυρε πανεπιστημιακά ιδρύματα, πρόσωπα και αρχές τους, όπως και φοιτητές και φοιτητικά σχήματα για να περάσει τη σιδηρά ατζέντα «του νόμου και της τάξης». Προεκλογικά είχε σηκώσει το σύνθημα και αμέσως μετά την 7η Ιουλίου 2019 έβρισκε κάθε αφορμή για να επιβάλει την παρουσία των αστυνομικών αρχών στα ΑΕΙ.

Ως δικαιολογία έβρισκε το γεγονός ότι η αστυνομία δεν μπορούσε να δράσει σε πανεπιστημιακούς χώρους, ακόμη κι όταν καταργήθηκαν τα τελευταία ψήγματα του ασύλου. Τότε τα ΜΑΤ καταδίωξαν και εγκλώβισαν φοιτητές στον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), τραμπούκισαν άλλους έξω, αστυνομικός έβγαλε όπλο στον χώρο του ιδρύματος, άλλοι συνελάμβαναν μεταδιδακτορικούς φοιτητές στο κάμπους της Θεσσαλονίκης και οι δυνάμεις καταστολής εκκένωσαν κατειλημμένους χώρους ΑΕΙ.

Τώρα είναι η ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη είτε να ζητήσει συγγνώμη είτε να καταργήσει ένα σώμα ουσιαστικά άχρηστο στην ομαλή λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Documento Newsletter