«Ξεφορτώνουν» προσωπικό στις 17 εισπρακτικές οι τράπεζες

«Ξεφορτώνουν» προσωπικό στις 17 εισπρακτικές οι τράπεζες

«Κόκκινα» δάνεια 50 δισ. ευρώ, πολλά από τα οποία πουλήθηκαν μόλις για €0,10, αλλάζουν χέρια έως το 2021.

Με ταχύτατους ρυθμούς αλλάζει το εργασιακό τοπίο στον τραπεζικό κλάδο, αφού ήδη τρέχουν δύο προγράμματα εθελούσιας εξόδου προσωπικού σε δύο τράπεζες, την Εθνική και τη Eurobank, αγγίζοντας ακόμη και νέους εργαζόμενους μέχρι 25 χρόνων. Την ίδια στιγμή παίρνουν άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος η μια μετά την άλλη εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 17, απασχολώντας περί τους 2.000 εργαζόμενους, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να αδειοδοτηθούν άλλες τρεις, το οποίο σημαίνει επιπλέον 350 με 400 άτομα νέο προσωπικό.

Μιλώντας στο Documento η Γιώτα Λαζαροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, υποστηρίζει ότι «η εθελούσια έξοδος προσωπικού αλλά και οι νέες εργασιακές σχέσεις που διαμορφώνονται πλέον στον τραπεζικό κλάδο είναι το αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης των τραπεζών στα ‘‘κόκκινα’’ δάνεια. Το μερίδιο ευθύνης των τραπεζών στη διαχείριση των ‘‘κόκκινων’’ δανείων είναι μεγάλο, αφού από τη μια δεν παρείχαν διευκολύνσεις σε δανειολήπτες που ήταν συνεπείς και μέσα στην κρίση δεν κατάφερναν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους και από την άλλη δεν άγγιζαν όλους εκείνους που διαπιστωμένα είχαν καταθέσεις και ακίνητη περιουσία. Ζητούσαν υψηλές δόσεις από εκείνους που είχαν μείνει μέσα στην κρίση χωρίς δουλειά ή οι αποδοχές τους είχαν συρρικνωθεί και δεν οχλούσαν όπως θα έπρεπε εκείνους που είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν».

Εχουν εργολαβικό προσωπικό

Σύμφωνα με την κ. Λαζαροπούλου, «πολλές τράπεζες λειτουργούν πλέον με εργολαβικό προσωπικό, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να μειώσουν περαιτέρω τις λειτουργικές δαπάνες τους, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί από τους εργαζόμενους στους οποίους έχουν γίνει προτάσεις για ένταξη στα προγράμματα εθελούσιας απασχολούνται στις νέες εταιρείες διαχείρισης ‘‘κόκκινων’’ δανείων, μερικές εκ των οποίων αποτελούν επιχειρήσεις συνδεδεμένες με τις ίδιες τις τράπεζες».

Oπως αναφέρουν πληροφορίες, οι κινήσεις των τραπεζών για μείωση του προσωπικού δεν εξαντλούνται στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου μέσω των οποίων εκτιμάται ότι ένας αριθμός 1.500-2.000 υπαλλήλων θα αποχωρήσει εντός του 2019. Ταυτόχρονα δρομολογούνται γενναίες μειώσεις προσωπικού που αφορούν έως και 5.000 άτομα για το 2019 από τη μεταφορά της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επενδυτικά σχήματα με παράλληλη μετακίνηση του προσωπικού. Πρόκειται για μοντέλο, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, που έχει εφαρμοστεί ήδη στην Ιταλία και την Ισπανία και για πρώτη φορά αναμένεται να δοκιμαστεί και στην Ελλάδα μέσω των αντίστοιχων κινήσεων που δρομολογούν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και ο όμιλος της Alpha Bank στην Κύπρο.

Τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, τα οποία ανανεώνονται κάθε χρόνο και έχουν διάρκεια το πολύ ενός μήνα, συνήθως απευθύνονται σε εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Πλέον όμως δεν ισχύει αυτό και τα τελευταία χρόνια αφορούν και πολύ νεότερες ηλικιακές ομάδες μέχρι 25 χρόνων. Η στόχευση των προγραμμάτων αυτών δεν αφορούσε τη μείωση του προσωπικού, μετά μάλιστα τις συγχωνεύσεις που έγιναν το 2012 και το 2013 με τις απορροφήσεις των κυπριακών τραπεζών ύστερα από το κούρεμα των καταθέσεων στη μεγαλόνησο και το PSI (το κούρεμα των ομολόγων) που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Και νωρίτερα οι τράπεζες ήθελαν να μειώσουν το προσωπικό που προστέθηκε από τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις των προηγούμενων δεκαετιών (Eurobank – Τράπεζα Εργασίας ή Alpha Bank – Iονική κ.λπ.).

Στις εταιρείες διαχείρισης το ενδιαφέρον

Πλέον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις εταιρείες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ο στόχος των οποίων είναι, όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ενωσης Ανώνυμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις Αναστάσιος Πανούσης, ο υπερδιπλασιασμός του προσωπικού που θα προέλθει κυρίως από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ηδη οι εταιρείες αυτές διαχειρίζονται περισσότερα από 20 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια, που τους έχουν ανατεθεί από τα funds που εξαγόρασαν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2021, που οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν περιορίσει τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν γραμμένα στους ισολογισμούς τους σε περίπου 35 δισ. ευρώ, τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης να ελέγχουν περισσότερα από 50 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι πολλά από τα δάνεια αυτά έχουν πουληθεί μόλις για δέκα λεπτά του ευρώ…

Documento Newsletter