Χάθηκε το σήμα του γύπα «Ίωνα»

Χάθηκε το σήμα του γύπα «Ίωνα»
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία / Facebook Page

Ένας σπάνιος γύπας που οι επιστήμονες τον είχαν ονομάσει «Ίωνα», χάθηκε πριν από μερικές ώρες νότια της Κάσου καθώς ο πομπός που είχε τοποθετηθεί στο σώμα του για να καταγραφεί η διαδρομή του σταμάτησε να εκπέμπει.

Σε ανάρτησή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αναφέρει σχετικά:

«Χάθηκε το σήμα του Ασπροπάρη “Ίωνα”…

Όλα δείχνουν, δυστυχώς, πως ο νεαρός Ασπροπάρης που γεννήθηκε φέτος στα Μετέωρα δεν κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει το παρθενικό μεταναστευτικό του ταξίδι.

Ο πομπός του σταμάτησε να εκπέμπει, νότια της Κάσου.

Ο νεαρός, άπειρος ακόμα, γύπας είχε αναχωρήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μετά το Γαλαξίδι, έφτασε στην Αττική όπου και έμεινε για δύο ημέρες, κοντά στην περιοχή του Λαυρίου. Έπειτα, συνέχισε, με κατεύθυνση τις Κυκλάδες.

Περνώντας από τη Μήλο, προχώρησε ανατολικά , πράγμα που μας έδωσε προσωρινά ελπίδες ότι θα ακολουθήσει την πιο ασφαλή διαδρομή από την ξηρά (μέσω Τουρκίας). Δυστυχώς, μετά την Αμοργό, ο Ίωνας άρχισε να κινείται και πάλι νότια , μέχρι που λάβαμε το σήμα του πομπού του για τελευταία φορά.

Αν και υπάρχει (μικρή) ελπίδα να υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας του πομπού, το πιθανότερο είναι ότι ο “Ίωνας” είχε την τύχη ενός σημαντικού αριθμού νεαρών Ασπροπάρηδων που πνίγονται λόγω εξάντλησης ενώ επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Παρά την απογοήτευση όλων όσων μοιραστήκαμε τη χαρά του φετινού «θαύματος», το γεγονός ότι φέτος είχαμε και πάλι ζευγάρι στα Μετέωρα που μάλιστα κατάφερε να μεγαλώσει με επιτυχία έναν νεοσσό, μας δίνει ελπίδες ότι ο μοναδικός Ασπροπάρης της περιοχής δεν θα είναι πια «εργένης».

Στα θετικά και η εξαιρετική συνεργασία μας με το Δασαρχείο Καλαμπάκας και τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., που έκαναν ό,τι δυνατόν για την προστασία του νέου ζευγαριού.

Η ιστορία του μικρού Ίωνα αποδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πόσο ευάλωτο είναι το είδος και πόσο σημαντικές είναι οι προσπάθειες για τη διατήρηση ακόμα και μιας φωλιάς μέσα στα βράχια.

Η προσπάθεια -και η ελπίδα- συνεχίζεται».

Υπενθυμίζεται ότι το Documento είχε σχετικό ρεπορτάζ για το ζήτημα  της προστασίας των σπάνιων αρπακτικών και την τοποθέτηση στο σώμα τους ειδικών δορυφορικών πομπών για τον εντοπισμό και την καταγραφή της μεταναστευτικής τους διαδρομής.

Διαβάστε σχετικά: Ομπρέλα προστασίας για τους γύπες

Ζευγάρι Ασπροπάρηδων επέστρεψε στα Μετέωρα έπειτα από έξι χρόνια

Ετικέτες

Documento Newsletter