«Χαστούκι» στην Άγκυρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης

«Χαστούκι» στην Άγκυρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης

Με μια απόφαση – σταθμό που φέρνει την Άγκυρα προ των ευθυνών της σε ζητήματα ελευθερίας λόγου και έκφρασης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε πρόσφατα Τούρκο εκδότη περιοδικού τον οποίο τα δικαστήρια της χώρας είχαν καταδικάσει σε πολύμηνη φυλάκιση δήθεν γιατί έκανε προπαγάνδα υπέρ του κουρδικού PKK.

Σε βάρος του εκδότη και δημοσιογράφου Αζίζ Εζέρ είχαν ασκήσει δίωξη οι τουρκικές εισαγγελικές Αρχές το 2007, κατηγορώντας τον «για προπαγάνδα υπέρ των «τρομοκρατών του PKK» για άρθρο του το οποίο πραγματευόταν το κουρδικό ζήτημα. Κατά την τουρκική Δικαιοσύνη η οποία η οποία καταδίκασε τον εκδότη σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή, όσα έγραψε ο Εζέρ στο άρθρο του αποτελούσαν κατάχρηση της ελευθερίας της έκφρασης και αποτελούσαν προπαγάνδα υπέρ «τρομοκρατικής οργάνωσης». Μάλιστα το 2012, το Ανώτατο Δικαστήριο της γείτονος επικύρωσε την ποινή.

Κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο οποίο προσέφυγε ο Εζέρ, στην προκειμένη περίπτωση, οι τουρκικές δικαστικές Αρχές παραβίασαν το δικαίωμα του δημοσιογράφου στην ελευθερία της έκφρασης, ενώ δεν αξιολόγησαν κατά πόσον τα σχόλια του εκδότη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβλαβείς συνέπειες ή να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνουν υποκίνηση στη χρήση βίας, ένοπλης αντίστασης ή εξέγερσης, ή εν πάση περιπτώσει ότι εκφράζουν με οποιονδήποτε τρόπο ρητορικής μίσους.

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε και σε προγενέστερη υπόθεση κρίνει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις παρ’ όλο που οι φερόμενες πράξεις ήταν μερικές φορές εχθρικές και επέκριναν σοβαρά τις κρατικές Αρχές ή περιείχαν απόψεις που θεωρούνταν ευνοϊκές για ορισμένες παράνομες οργανώσεις ή τους ηγέτες και τα μέλη τους, συνολικά δεν υπήρχε καμία υποκίνηση στη βία. Είχε επιπλέον διαπιστώσει σε παλαιότερες υποθέσεις ότι οι Αρχές της Τουρκίας δεν είχαν δώσει επαρκείς και βάσιμους λόγους που να δικαιολογούν τις ποινικές καταδίκες δημοσιογράφων οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί δημόσια επί του κουρδικού ζητήματος.

Για την περίπτωση Εζέρ το δικαστήριο έκρινε επιπλέον ότι η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης για φυλάκιση έστω και με αναστολή του δημοσιογράφου και η διάρκειας σχεδόν πέντε ετών περιπέτειά του, του προκάλεσε βλάβη. Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υποχρέωσε την Άγκυρα να καταβάλει ως αποζημίωση στον εκδότη το ποσό των 2.000 ευρώ.

Ετικέτες

Documento Newsletter