«Χαστούκι» από το ΣτΕ σε Μαρινάκη για το διαβατήριο – Έκθετος ο Χρυσοχοΐδης

«Χαστούκι» από το ΣτΕ σε Μαρινάκη για το διαβατήριο – Έκθετος ο Χρυσοχοΐδης

Μία απόφαση χαστούκι σε βάρος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη εξέδωσε το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ότι αφορά το διαβατήριο του, το οποίο του είχε αφαιρεθεί πριν από ένα περίπου χρόνο και τον περασμένο Σεπτέμβρη του επεστράφη στα βουβά από την ΕΛ.ΑΣ, παρά το γεγονός ότι έχει σε βάρος του εκκρεμείς ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος κάτι που αφήνει έκθετο τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, επί των ημερών του οποίου επεστράφη το διαβατήριο. 

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου του εφοπλιστή μετά την σε βάρος του άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματικά αδικήματα ήταν Συνταγματική, αλλά λόγω σπουδαιότητας παρέπεμψε το όλο θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Διαβάστε ακόμη: Κοριόπολις: Ο Άρειος Πάγος τιμώρησε τον εισηγητή του βουλεύματος για μεροληψία υπέρ Μαρινάκη

Ειδικότερα τον Οκτώβριο του 2018, είχε αφαιρεθεί από την διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. το διαβατήριο από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά τη διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την οποία τέθηκε σε βάρος του ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Συγκεκριμένα, με εισαγγελική διάταξη είχε απαγορευθεί στον εφοπλιστή και σε τρεις συνεργάτες του η έξοδός τους από την Ελλάδα, μετά από δίωξη που του απαγγέλθηκε για την υπόθεση του «Noor1».

Διαβάστε ακόμη: Επιστράφηκε στα… βουβά το διαβατήριο του Βαγγέλη Μαρινάκη με την έλευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Όμως, η εν λόγω εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Κατόπιν αυτών, ο εφοπλιστής ζήτησε από την ελληνική αστυνομία να του επιστραφεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί, αλλά το αίτημά του δεν είχε γίνει αποδεκτό.

Διαβάστε ακόμη: Ο Μαρινάκης διαμαρτύρεται στο… ΣτΕ γιατί η ΕΛ.ΑΣ. του κρατά το διαβατήριο

Στη συνέχεια ο Μαρινάκης προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ. Τον περασμένο Δεκέμβριο η αίτηση αναστολής απορρίφθηκε από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ. Ωστόσο σήμερα η 7μελής σύνθεσης του ίδιου Τμήματος του ΣτΕ εξέδωσε απόφαση επί της κυρίας αίτησης του εφοπλιστή και παραπέμπει το όλο θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Το σκεπτικό του Δικαστηρίου

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν, κατά πλειοψηφία στην υπ΄ αριθμ. 2013/2019 απόφασή του, ότι τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, είτε για κακούργημα είτε για πλημμέλημα, σύμφωνα με το Π.Δ. 25/2004, δεν χορηγείται διαβατήριο ακόμα και αν αρθεί ο τυχόν επιβληθείς περιοριστικός όρος -σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας- της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η προβλεπόμενη μη χορήγηση ή αφαίρεση του διαβατηρίου δεν αντίκειται στα άρθρα 5 (ελευθερία κίνησης), 96 (στα ποινικά δικαστήρια ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη των μέτρων που προβλέπουν οι νόμοι) και 97 (τα κακουργηματικά εγκλήματα δικάζονται από Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια) του Συντάγματος, όπως αβάσιμα προβάλλει ο εφοπλιστής.

Ακόμα, οι δικαστές επισημαίνουν ότι η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του εφοπλιστή να του αποδοθεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί, επειδή έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, έχει νόμιμη αιτιολογία. Και αυτό ανεξάρτητα από το ότι δεν επικυρώθηκε το υπ΄ αριθμ. 201/2018 βούλευμα για την απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Κατόπιν αυτών, λόγω σπουδαιότητας του θέματος, παραπέμφθηκε η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

Η σημερινή απόφαση εκθέτει την ΕΛ.ΑΣ και ειδικότερα την πολιτική της ηγεσία, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβρη έπειτα από αίτημα του εφοπλιστή, του επεστράφη το διαβατήριο χωρίς να έχει αλλάξει κάτι σε ότι αφορά της κατηγορίες σε βάρος του.

Documento Newsletter