«Χαστούκι» από τη Le Monde στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το προσφυγικό

«Χαστούκι» από τη Le Monde στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το προσφυγικό

Σε ένα άκρως αποκαλυπτικό άρθρο προχώρησε η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφορικά με το προσφυγικό και τη διαφορετική αντιμετώπιση των μεταναστών πριν και μετά την διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που, όπως σημειώνει η Le Monde είχε υποσχεθεί να αποκαταστήσει την «τάξη» στα Εξάρχεια, υιοθετώντας πολιτικές καταστολής απέναντι στο κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Όπως αναφέρει η Le Monde« η εκλογή του συντηρητικού πρωθυπουργού αντανακλά μια νέα πραγματικότητα, καθώς πριν αναλάβει την εξουσία, ήδη το 2015-2016, άνθησαν στην Ελλάδα κινήματα αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και προσέλκυσαν χιλιάδες διεθνείς εθελοντές».

Εκείνη την εποχή περισσότεροι από 800.000 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, αποβιβάστηκαν σε νησιά του Αιγαίου και συχνά βρίσκονταν στην Αθήνα, χωρίς καμία δομή να μπορεί να τους φιλοξενήσει αλλά με δεκάδες δομές αλληλεγγύης να ξεπηδούν ως αντίβαρο όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, η αλλαγή πολιτικής αποτυπώθηκε με σαφήνεια όταν στα τέλη Αυγούστου 2019, η αστυνομία ξεκίνησε μια σκούπα… για να διώξει βίαια οικογένειες για να στεγαστούν σε καταυλισμούς έξω από την πόλη.

«Στις 22 Απριλίου 2016, το City Plaza, ένα ξενοδοχείο που είχε εγκαταλειφθεί από το 2010, καταλήφθηκε από 100 ακτιβιστές και 350 πρόσφυγες. Το πείραμα θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο του 2019, λίγο πριν την εκλογή του συντηρητικού πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη – και του ανιψιού του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη – ο οποίος είχε υποσχεθεί να αποκαταστήσει την «τάξη» στα Εξάρχεια και να τεθεί τέλος στην πολιτική «ανοιχτών θυρών» για τους μετανάστες» επισημαίνεται συγκεκριμένα στο δημοσίευμα και τονίζεται πως μόνο μια κατάληψη που υποδέχεται μετανάστες επέζησε αυτής της επιχείρησης «κάθαρσης» που πραγματοποιήθηκε από κοινού από τη συντηρητική κυβέρνηση και τον Δήμο Αθηναίων.

Διαβάστε επίσης:

Νέο χαστούκι από τη Le Monde στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα σκάνδαλα διαφθοράς με αναφορές σε Documento και Βαξεβάνη

Κυβερνητικές μεθοδεύσεις βλέπει η Le Monde πίσω από το μετρό στα Εξάρχεια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter