Χάσαμε την ευημερία, πατριώτη

Οι διαρροές για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ φανερώνουν ότι πίσω από τα δήθεν στοχευμένα μέτρα κρύβεται η απόλυτη αδυναμία ανακούφισης. Λίγο εδώ, λίγο εκεί για να εμφανιστεί κάποιος χορτάτος με αέρα κοπανιστό. Κακά τα ψέματα, το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης, η διασφάλιση της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, έχει γίνει χαρτοπόλεμος κι αυτό έχει πολιτικές προεκτάσεις. Η αναδιανομή του πλούτου και η κοινωνική κινητικότητα, δύο από τα αιτήματα εκδημοκρατισμού, αντιστράφηκαν δίνοντας πολλά στους λίγους και ψίχουλα στους πολλούς. Οποιος έχει γερό πορτοφόλι έχει άμεσα χειρουργείο και πτυχίο χωρίς τη λαιμητόμο των εξετάσεων.

Ηδη η ακρίβεια αναδιαμορφώνει ακραία την κοινωνία των δύο τρίτων. Η μεσαία τάξη, που διεκδίκησε βελτίωση της διαβίωσης με δημόσια υγεία, παιδεία και κοινωνική πρόνοια, στήριξε την κατανάλωση και την ανάπτυξη, αλλά προδόθηκε από τις αντιφάσεις του καπιταλισμού-καζίνο. Οδηγήθηκε στην αγχόνη αφού συναίνεσε σε δομικές αλλαγές. Αραχνιασμένες τραπεζικές καταθέσεις και άδεια πορτοφόλια αποθαρρύνουν την κατανάλωση και συμπιέζουν μέχρι εξαφάνισης τη μεσαία τάξη. Η κατιούσα προκαλεί πολιτική αντίδραση. Η ζαλισμένη μεσαία τάξη αναζητεί λυτρωτή και συνωμοσιολογεί: φθόνος, fake news, κοινωνικός αυτοματισμός και ξενοφοβία. Η κυβερνώσα Αριστερά αδυνατεί να εκφράσει τη δυναμική μιας κοινωνίας σε ευημερία. Εχασε την οραματική ορμή συνηθίζοντας στις «εύκολες» θυσίες των μνημονίων.

Γι’ αυτό οι εμφύλιοι στην αντιπολίτευση πλέον δεν ακουμπούν τη ρημαγμένη κοινωνία. Θεωρούν ότι ο καβγάς είναι για την καρέκλα, ανιχνεύοντας αμηχανία, αδιαφορία και ανικανότητα να διατυπώσουν οι σπαρασσόμενες φράξιες οδικό χάρτη για «καλύτερες μέρες». Λείπει η δυναμική της αλλαγής που θα προσαρμόζει το κοινωνικό συμβόλαιο χωρίς να εγκλωβίζεται στα μνημόνια ευπρεπισμού και υποταγής στην αχαλίνωτη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Αλλωστε σε αυτήν πρωταθλητής είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης

Το house of cards του ΣΥΡΙΖΑ: Ο αποφασισμένος Πολάκης και οι κινήσεις Κασσελάκη – Συνεδριάζουν σήμερα οι «87»

Να μας ζήσουν…

Παπανικολάου κατά Άδωνη: Απαράδεκτο – Η πρώτη διπλή μεταμόσχευση καρδίας πνευμόνων έγινε το 1992

Τιμολόγια ρεύματος: Νέο ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές και τον Σεπτέμβριο – Αναλυτικά οι τιμές για τα «πράσινα»

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Παναγιωτόπουλος: Να μιλήσουμε με την κοινωνία