«Χαροκόπι η Ελλάδα – Είχαμε μόνο 10.000 τεστ για 100.000 τουρίστες ανά ημέρα» (Video)

«Χαροκόπι η Ελλάδα – Είχαμε μόνο 10.000 τεστ για 100.000 τουρίστες ανά ημέρα» (Video)

Το μέλος της ερευνητικής ομάδας που προσέφερε τον αλγόριθμο EVA για το άνοιγμα του τουρισμού, Γιάννης Βλαχογιάννης, φέρνει – εκών άκων – στο φως αθέατες πτυχές σχετικά με το επισφαλές άνοιγμα του τουρισμού, παραθέτοντας αστεϊσμούς, ειρωνείες και… shitposting αντί να απαντά με σαφήνεια στις επιστημονικές ενστάσεις της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ).

Με αβάσταχτη ελαφρότητα, διάθεση για χιούμορ και καυστική ειρωνεία αντιμετωπίζει το μέλος της ερευνητικής ομάδας τις αμφιβολίες που εκφράζει η ΕΠΕ για τον αλγόριθμο που αποτέλεσε τον «άσο στο μανίκι του πρωθυπουργού» για την επανεκκίνηση της βαριάς βιομηχανίας, γεγονός που σύμφωνα με μέλη της επιτροπής των ειδικών, έρευνες και λοιπούς ακαδημαϊκούς έθεσε τις βάσεις για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Το αμάρτημα Μητσοτάκη με την EVA

Δίχως στοιχειώδη ενσυναίσθηση για την φονική τροπή της πανδημίας, ο Γ. Βλαχογιάννης χαρακτηρίζει «χαροκόπι» την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με το δεύτερο κύμα, αποκαλύπτοντας τον αριθμό των ελάχιστων τεστ που διατέθηκαν στις πύλες εισόδου κατά το άνοιγμα του τουρισμού. Παραδέχεται ότι ο αλγόριθμος τέθηκε σε εφαρμογή μέσα σε μόλις μία εβδομάδα χωρίς τις απαιτούμενες επιστημονικές δημοσιεύσεις, ενώ ειρωνεύεται την ΕΠΕ αποκαλώντας την «Ένωση Ελλήνων… Πληροφορικάριων» που «έχει πολύ πλάκα». Τονίζει δε ότι η ερευνητική ομάδα πίεζε για να δημοσιευτούν τα δεδομένα που χρησιμοποίησε ο αλγόριθμος, προσθέτοντας πως «ένα λάθος στα δεδομένα θα σήμαινε ότι θα είχαμε σκοτώσει τη μισή χώρα αμέσως».

«10.000 τεστ για 100.000 τουρίστες»

Μιλώντας στο video podcast «Μικρή Κουβέντα», ο startupper κλήθηκε να εξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας του EVA αλλά και το πώς προέκυψε η επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό. «H EVA θα είναι θεωρητικά on line έως τέλος Νοεμβρίου. Αν και είναι ήδη offline γιατί δεν έχει ιδιαίτερο νόημα γιατί έχει γίνει χαροκόπι στην Ελλάδα. Ξεκίνησε κυρίως από τον Κίμωνα Δρακόπουλο που μίλησε με τον πρωθυπουργό» είπε και αφηγήθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από τις σχετικές διαδικασίες, έκρινε ότι όσα του έλεγε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «δεν ήταν μούφες».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο «zoom call» με τον πρωθυπουργό. «Αφού ήμασταν και χαζοχαιρόμασταν με όλη μας την τεχνολογία, μας στέλνουν ένα e-mail να κάνουμε στις 6 το πρωί ένα zoom call. Τους λέω παιδιά δεν πρόκειται να ξυπνήσω με καμία Παναγία ούτε για τον πρωθυπουργό της χώρας και ο Κίμωνας με έπαιρνε τηλέφωνο να μου πει: ¨Ξύπνα κι έλα στο Zoom call¨. Είναι γελοίο αυτό…» διαπίστωσε, σημειώνοντας πως τους ζητήθηκε να θέσουν σε εφαρμογή τον αλγόριθμο σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

«Ήταν πολύ ενδιαφέρον project όχι μόνο από άποψη τεχνολογίας, αλλά κυρίως γιατί δεν μπορούσες να κάνεις κανένα λάθος. Δηλαδή, ένα λάθος στα δεδομένα θα σήμαινε ότι θα είχαμε σκοτώσει τη μισή χώρα αμέσως γιατί θα φέρναμε μέσα (στην χώρα) κόσμο που δεν έπρεπε» εξηγεί και συμπληρώνει πως «ο λόγος που χρειάστηκε το σύστημα είναι γιατί είχαμε 100.000 τουρίστες ανά ημέρα και είχαμε -τότε- 10.000 τεστ. Άρα, έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο σε σχέση με το ποιον έπρεπε να κάνουμε τεστ».

«Ένωση Ελλήνων… Πληροφορικάριων»

Κληθείς να απαντήσει για τις ενστάσεις της ΈΠΕ, ο entrepreneur που ζει στο Λος Άντζελες μίλησε απαξιωτικά, καθώς αδυνατούσε να αντιληφθεί τους λόγους ύπαρξης της Ένωσης. «Το πιο αστείο πράγμα, έχει πολύ γέλιο. Ο Σύλλογος Ελλήνων Πληροφορικής… Δεν ξέρω καν τι είναι αυτός ο Σύλλογος, δεν ξέρω καν γιατί υπάρχει… Whatever…» είπε και σχολίασε επικριτικά πως σε αντίθεση με όσους μιλάνε αλλά δεν πράττουν, εκείνος και τα λοιπά μέλη της ερευνητικής ομάδας προτίμησαν να φτιάξουν τον αλγόριθμο. Ως προς το γιατί δεν έγιναν δημοσιεύσεις, ο Γ. Βλαχογιάννης ισχυρίστηκε πως δεν υπήρχε χρόνος και πως αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα.

«Ο λόγος που δεν έγινε peer-review είναι ότι θα είχαμε σκοτώσει τη μισή χώρα. Δεν έχεις χρόνο για αυτά τα πράγματα. Έγινε review από την ελληνική επιστημονική κοινότητα (σ.σ. εννοεί την επιστημονική ομάδα του πρωθυπουργού), έγινε review από τα αμερικάνικα πανεπιστήμια, έτρεξε τουλάχιστον δυο – τρεις εβδομάδες να δούμε ότι αυτό μοιάζει να λειτουργεί» και πρόσθεσε δηκτικά: «Αυτό που έλεγε η Ένωση Ελλήνων… Πληροφορικάριων, δεν ξέρω καν πώς λέγεται, είναι ότι αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν ξεκινήσουν όλα. Δυστυχώς, αυτό δεν γινόταν».

Shitposting

Θέλοντας να δώσει και μια απάντηση με λιγότερη (;) δόση σοβαρότητας προς την ΕΠΕ, το μέλος της ερευνητικής ομάδας αναφέρθηκε στο shitposting που κάνει στο Facebook. «Γενικά μου αρέσει να τρολάρω αυτές τις μικρές ομάδες γιατί είναι λίγο θλιβερό. Αντί να φτιάχνεις νόημα και να παλεύεις, κάθεσαι και ασχολείσαι με πράγματα που δεν έχουν πολύ νόημα. Θα κάνω και μια αποκάλυψη: Γράφω πολύ συχνά στο Facebook, κάνει shit-posting. Συγκεκριμένα, κάνω ποστ στο Facebook όταν είμαι τουαλέτα. Πάντα», ήταν τα λόγια του.

Δείτε το βίντεο από το 59:45 και μετά: 

Ετικέτες

Documento Newsletter