Τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, ο οποίος κατέβαλλε εργώδεις προσπάθειες για να διαλευκανθεί το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών, προτείνει ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος γίνεται ο πρώτος πολιτικός αρχηγός από τη μειοψηφία που προχωρά στην κατάθεση πρότασης για τη διαδοχή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Η Δημοκρατία συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια από ιστορική τομή του 1974. Σήμερα όμως βρίσκεται σε κρίση. Οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς στο κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη. και η ευθύνη βαραίνει τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την κυβέρνηση του σκανδάλου των υποκλοπών την κυβέρνηση της συγκάλυψης του εγκλημάτων των Τεμπών, την κυβέρνηση που δείχνει πρωτοφανή αλαζονεία και περιφρόνηση προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ήρθε η ώρα οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να δώσουν μια ηχηρή απάντηση» ανέφερε σε δηλώσεις που παραχώρησε από το περιστύλιο της Βουλής ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε λέγοντας:
«Η Νέα Αριστερά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και σήμερα προτείνουμε για ΠτΔ τον πρώην αντιπρόεδρο του συμβουλίου της επικρατείας τον πρόεδρο της αρχής για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών κύριο Χρήστο Ράμμο. Έναν δημόσιο λειτουργό, έναν δικαστικό έναν άνθρωπο που υπερασπίστηκε με σθένος τους θεσμούς που ενέπνευσε εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου που δεν σιώπησε μπροστά στο πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών. Και σήμερα καλώ όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την πρόταση της Νέας Αριστεράς χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες χωρίς υστερόβουλους σχεδιασμούς, να στείλουμε όλες και όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα μας».
Στο ερώτημα αν έχει προηγηθεί επικοινωνία με τον κ. Ράμμο, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς απάντησε: «Βεβαίως. Εμείς θέλουμε να είμαστε πολιτικά σοβαροί και θεσμικά υπεύθυνοι. Έχουμε ενημερώσει τον κ. Ράμμο για την πρωτοβουλία μας». Σε σχέση με το αν τίθεται πρόωρα το συγκεκριμένο θέμα, αντέτεινε: «Όχι, δεν θεωρώ ότι είναι πρόωρο. Θεωρώ ότι το θέμα έχει ανοίξει, είναι μείζον και πολιτικό δεν είναι θέμα απλώς και μόνο διαγκωνισμού προσώπων. Είναι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα ειδικά στις σημερινής συνθήκες κρίσης του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Και η Νέα Αριστερά ως τέτοιο το αντιμετωπίζει για αυτό και αναλαμβάνουμε αυτήν την σημαντική πρωτοβουλία».
Τι θα κάνουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας;
Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των λοιπών κομμάτων του προοδευτικού τόξου για την πρόταση της Νέας Αριστεράς. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πολλάκις έχει πλέξει το εγκώμιο του προέδρου της ΑΔΑΕ για την επιμονή του στη διερεύνηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Μάλιστα, με πρόσφατη δήλωση του το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Μαργαρίτης, πρότεινε κι εκείνος τον κ. Ράμμο για το ύπατο αξίωμα, με το γεγονός αυτό να προκαλεί εκνευρισμό στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα συνεργάστηκε σε θεσμικό επίπεδο με τον κ. Ράμμο για να καταστεί σαφές πως υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ ήταν οι Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Φλώρος (πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ), Χαράλαμπος Λαλούσης (πρώην αρχηγός ΓΕΣ), Θεόδωρος Λάγιος (πρώην διευθυντής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Αµυντικών Εξοπλισµών και Επενδύσεων), Αριστείδης Αλεξόπουλος (πρώην γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών), Αλέξανδρος Διακόπουλος (πρώην σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού). Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να σταματήσει το καθεστωτικό ξήλωμα των μελών της ΑΔΑΕ λίγο πριν επιβληθεί πρόστιμο στην ΕΥΠ για απροθυμία συνεργασίας.
Διαβάστε επίσης:
Νέο «όχι» από Δένδια για ΠτΔ: «Αλίμονο στη χώρα αν εγώ ήμουν η μοναδική λύση»
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη: Ποιος αγαπάει πιο πολύ τους τραπεζίτες;
H Ηριάννα, ο Περικλής και ο Θεοφίλου – Τρεις νέοι φυλακίστηκαν με παρόμοια ευρήματα με τον Ρωμανό