Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θωρακίζει τη χώρα»

«Η Ελλάδα σε αυτή τη συνθήκη εμφανίζεται εγκλωβισμένη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θωρακίζει τη χώρα. Κάνει ακριβώς το αντίθετο. Επενδύει σε μία επικοινωνιακή πολιτική επιδομάτων που ανακυκλώνει την πληθωριστική κρίση, διαλύει την κοινωνική συνοχή και ναρκοθετεί τα δημόσια οικονομικά. Πρόκειται για μια καταστροφική επιλογή. Η εύθραυστη ελληνική οικονομία, του υψηλού χρέους και της έντονης εξάρτησης από τις εισαγωγές, γίνεται κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο ευάλωτη. Ακόμα χειρότερα όμως, τα επιδόματα, με την αρχιτεκτονική, τον τρόπο κατανομής και τα ποσά, δεν ανακουφίζουν καν τους πολίτες. Τροφοδοτούν μόνο την αισχροκέρδεια σε κρίσιμους τομείς, όπως της ενέργειας και των καυσίμων και λειτουργούν ως κυβερνητικό άλλοθι για να μην ληφθούν μέτρα απολύτως αναγκαία (όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα)», επισημαίνει ο αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, και τονίζει:

«Οι κρίσεις όμως απαιτούν ριζοσπαστικές πολιτικές. Πολιτικές που θα δίνουν το σήμα στην κοινωνία ότι υπάρχει δυνατότητα αναστροφής των δύσκολων συνθηκών μέσα από τη σύγκρουση με τον πυρήνα του προβλήματος. Αυτό για τη χώρα μας μεταφράζεται σε αποφασιστική κρατική ρυθμιστική παρέμβαση στο πεδίο της ενέργειας, καθώς εκεί βρίσκεται ένα κρίσιμο κλειδί για την αποσυμπίεση των πληθωριστικών πιέσεων. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή ακολούθησε μια πολιτική ακραίας ιδιωτικοποίησης, πρόχειρης και σπασμωδικής εγκατάλειψης του λιγνίτη και προστασίας της κερδοσκοπίας στην χονδρεμπορική αγορά. Ήταν μια επιλογή που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις διεθνείς εξελίξεις. Τα αποτελέσματα τα πληρώνουμε σήμερα. Στην δύσκολη διεθνή συνθήκη, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια».

Για να καταλήξει: «Στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχή. Χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση που συμμετέχει ενεργά στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αναζητήσεις, που έχει αποφασιστικότητα για την αναγκαία σύγκρουση με τις δυνάμεις της κερδοσκοπίας, που έχει όραμα για την θωράκιση και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, που έχει σχέδιο για την ενεργοποίηση του συνόλου των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας».