«Τα πενιχρά μέτρα που ανακοίνωσε αφορούν λίγους και αποκλείουν πολλούς. Αποκλείουν χιλιάδες εργαζόμενους, οργανισμούς και επιχειρήσεις του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
«Η κυβέρνηση έρχεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπη με τις επιλογές της. Στον προϋπολογισμό του 2020 περιέκοψε από τον πολιτισμό 14 εκατομμύρια ευρώ (335 έναντι 349 το 2019). Τώρα, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναγγέλλοντας “επιπλέον” 15 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό για όποιον ξέρει αριθμητική δεν συνιστά «αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό». Αμήχανη και υποκριτική στάση φανερώνει.
Εντέλει, οι σημερινές αποσπασματικές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από την απεγνωσμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να κατευνάσει τη θύελλα των αντιδράσεων και το κίνημα #SupportArtWorkers που ξέσπασαν μετά το διάγγελμά του. Ένα διάγγελμα από το οποίο έλαμψαν δια της απουσίας τους ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του», τονίζει ο Αλέξης Χαρίτσης για το φλέγον ζήτημα της ενίσχυσης των εργαζομένων στο θέαμα – ακρόαμα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει από την πρώτη στιγμή συγκεκριμένο σχέδιο πέντε αξόνων για την ουσιαστική στήριξη του πολιτισμού και των ανθρώπων του. Πρόταση που καλύπτει το σύνολο των εργαζόμενων του πολιτισμού και συνδέεται με μια ευρύτερη αντίληψη για τη σημασία της πολιτιστικής δημιουργίας στην εποχή μας.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως μια πολυτέλεια. Την καλούμε κυρίως να καταλάβει ότι η προστασία των εργαζόμενων – κάθε κλάδου – δεν είναι περιττό βάρος. Είναι μέτρο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και προϋπόθεση για την έξοδο της κοινωνίας μας από τη δίνη της οικονομικής ύφεσης», επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.