Χαρίτσης: Η ελληνική κοινωνία εναποθέτει τις ελπίδες της σε ένα προοδευτικό μέλλον, όχι στον εθνικισμό

Χαρίτσης: Η ελληνική κοινωνία εναποθέτει τις ελπίδες της σε ένα προοδευτικό μέλλον, όχι στον εθνικισμό

Το διακύβευμα της τρέχουσας συγκυρίας, αλλά και των επικείμενων εκλογών, σε συνδυασμό με την ανάδειξη δύο πόλων στην πολιτική ζωή του τόπου μας, αναδεικνύει, μέσω της συνέντευξης του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Είναι σαφές ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας εξακολουθεί να εναποθέτει τις ελπίδες της σε μια προοδευτική διέξοδο από αυτή την κρίση», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, και όχι στην εθνικιστική περιχαράκωση, προσθέτει.

«Δύο πόλοι αναδεικνύονται: ο συντηρητικός γύρω από τη ΝΔ η οποία μετακινείται ταχέως προς τα δεξιά, υιοθετώντας όλο και περισσότερο την ατζέντα της ακροδεξιάς (…) και ο αριστερός – προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί να βάλει τη χώρα σε μια νέα πορεία», αναφέρει επίσης ο πρώτος τη τάξει υπουργός της κυβέρνησης.

‘Αλλωστε, συνεχίζει, αυτή θα είναι η μεγάλη διαιρετική τομή, «η συνέχιση της πορείας ανάταξης της χώρας (…) ή επιστροφή στο παρελθόν, στην εθνικιστική περιχαράκωση, τη συντηρητική αναδίπλωση και τις ανερμάτιστες πολιτικές που έφεραν τη χρεοκοπία, όπως διεκδικεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Η απάντηση που θα δοθεί σε αυτό το κομβικό δίλημμα θα κρίνει όχι μόνο το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών αλλά και τη φυσιογνωμία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες», διαμηνύει ο υπουργός μέσω της συνέντευξης του στο Πρακτορείο.

Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό είναι λογικό, σύμφωνα με το συνομιλητή μας, «κόμματα τα οποία δεν έχουν ισχυρή κοινωνική γείωση, ούτε σαφή πολιτική ταυτότητα και ιδεολογική συνοχή, να δοκιμάζονται, να χάνουν υποστηρικτές και στελέχη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζοντας οριστικά τέλος στην επιχείρηση “Μακεδονικό ΑΕ”», είναι η χαρακτηριστική απάντηση του Αλέξη Χαρίτση στο θέμα και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι «όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος, η πλειοψηφία του κόσμου θα αντιληφθεί ότι η συμφωνία αυτή είναι η μόνη που διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα, προστατεύει την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά και αναδεικνύει τη Βόρεια Ελλάδα σε ισχυρό οικονομικό και γεωπολιτικό παράγοντα σε ολόκληρα τα Βαλκάνια».

Και απευθύνει τη μομφή προς την αντιπολίτευση ότι το πρόβλημά της δεν είναι, όπως αναφέρει, το περιεχόμενο της Συμφωνίας, αλλά η ίδια η λύση του προβλήματος. Μπροστά δε, στην επιδίωξη της αντιπολίτευσης για τη στρατηγική ήττα της Αριστεράς, «δεν έχουν κανένα πρόβλημα να θυσιάσουν τα εθνικά συμφέροντα».

Ερωτηθείς, τέλος, για την άνοδο της ακροδεξιάς και στην Ευρώπη, ο Αλ. Χαρίτσης περιγράφει την αντίρροπη τάση προοδευτικής διεξόδου από την κρίση, η οποία «αντιλαμβάνεται ότι μόνο η συσπείρωση και η συμπόρευση δυνάμεων από τη Σοσιαλδημοκρατία, από την Αριστερά, από την Οικολογία μπορεί να προφέρει μια πειστική απάντηση στα βαθιά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που δημιούργησε αυτή η κρίση».

Documento Newsletter