Χαρίτσης: Βγάζουμε την χώρα από τα μνημόνια με όρους καθαρής εξόδου

Χαρίτσης: Βγάζουμε την χώρα από τα μνημόνια με όρους καθαρής εξόδου

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, μίλησε το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο επιμελητήριο Τρικάλων η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων, σημείωσε τα παρακάτω:

«Αυτό που καταφέραμε να επιτύχουμε και αυτό που θα καταγραφεί στην ιστορία είναι τέσσερα πράγματα. Πρώτον, ότι ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα και βγάζουμε την χώρα από τα μνημόνια με όρους καθαρής εξόδου. Δεύτερο, η ρύθμιση του χρέους όπου δημιουργεί έναν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο που μεταφράζεται σε 4 δισεκ. ευρώ κατ’ έτος μέχρι το 2023 και σε 2,8 δισεκ. ευρώ από το 2023 και για τα επόμενα δέκα χρόνια. Τρίτο, τα ταμειακά διαθέσιμα, το γεγονός δηλαδή ότι έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η πρόσβαση στις αγορές να γίνει όταν εμείς κρίνουμε ότι αυτό είναι συμφέρον για την ελληνική οικονομία, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς αναταράξεις που είναι πάρα πολύ έντονες. Το τέταρτο είναι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περισσότερες παρεμβάσεις στο κοινωνικό κράτος, στην Παιδεία, στην Υγεία, αλλά και για να γίνουν παρεμβάσεις στο αναπτυξιακό σκέλος, λόγω της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών».

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε βέβαια ότι το βασικό ζήτημα από εδώ και πέρα είναι το πώς σχεδιάζεται η επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, λέγοντας ότι πρέπει να μεταφραστεί σε όρους πραγματικής οικονομίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας, αλλά τα μεγάλα στοιχήματα είναι μπροστά μας» και περιέγραψε την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης «είναι ένα μεγάλο κέρδος για τη χώρα και πολύ κρίσιμη για το πολιτικό σύστημα, για τους παραγωγικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση και για όλους τους Έλληνες πολίτες».

Ο κ. Χαρίτσης αναφερόμενος στα αίτια των προβλημάτων που δημιούργησαν την οικονομική κρίση στη χώρα είπε ότι το πρόβλημα οφειλόταν μεταξύ άλλων και στο παραγωγικό σύστημα το οποίο βασιζόταν στον υπερδανεισμό, στις πολύ χαμηλές επενδύσεις στην τεχνολογία, αλλά και στην υποβάθμιση της εργασίας».

«Αυτό που πρέπει να δούμε στο πεδίο της οικονομίας είναι η αλλαγή του παραγωγικού συστήματος. Πώς δηλαδή αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, πως στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, πως περνάμε από μια λογική της λειτουργίας του κράτους που λειτουργούσε ως λάφυρο, σε μια λειτουργία της δημόσιας διοίκησης που θα υπηρετεί την αναπτυξιακή λογική, αλλά και πως αξιοποιούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας», τόνισε.

Για τις επενδύσεις, σημείωσε πως η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης απαντάει στο ερώτημα τι επενδύσεις χρειάζεται η χώρα και διερωτήθηκε: «Θέλουμε επενδύσεις οι οποίες λειτουργούνε με την λογική της αρπαχτής, οι οποίες δεν σέβονται την περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία, ή θέλουμε επενδύσεις οι οποίες δίνουν την δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν;».

Μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για εμάς δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς στήριξη της εργασίας». Ο ίδιος επεσήμανε πως η βούληση της κυβέρνησης μετά τη λήξη του προγράμματος είναι να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Για το κοινωνικό κράτος ο κ. Χαρίτσης είπε ότι από τα χρόνια της κρίσης, «είναι το μεγάλο θύμα της μνημονιακής περιπέτειας», τονίζοντας πως το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα είναι η στήριξη της παιδείας, της εργασίας και της υγείας. Ο ίδιος ανέφερε πως ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται δίνει δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις στην Παιδεία και στην Υγεία, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως «για εμάς δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στα νοσοκομεία όπως δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδίως στην συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ «είναι σημαντικό σταυροδρόμι στην προσπάθεια της αναβάθμισης της χώρας μας διεθνώς». Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, όλοι οι αντικειμενικοί διεθνείς παρατηρητές θεωρούν ότι είναι μια συμφωνία η οποία διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας , ενώ διαμορφώνει ένα πλαίσιο όπου η Ελλάδα γίνεται ηγετική δύναμη στη περιοχή.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ευρώπη ο κ. Χαρίτσης είπε ότι είναι δυσάρεστες και υποστήριξε ότι δημιουργούνται δύο στρατόπεδα. Τόνισε χαρακτηριστικά πως «από την μία πλευρά υπάρχουν δυνάμεις που στηρίζουν τα αξιακά προτάγματα της Ευρώπης, όπως είναι η αλληλεγγύη και η συνοχή, ενώ από την άλλη δημιουργούνται ακροδεξιές, μισαλλόδοξες, ξενοφοβικές δυνάμεις οι οποίες μιλάνε για κλειστά σύνορα και αντιμετωπίζουν το προσφυγικό με μισαλλόδοξο τρόπο».

«Η θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη. Εμείς διαλέγουμε το πρώτο στρατόπεδο. Είναι ζήτημα που έχει να κάνει με την ταυτότητα μας, την ιστορία της χώρας μας και με την ιστορία της Ευρώπης» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Επίσης είναι ζήτημα για το οποίο όλες οι δυνάμεις της χώρας μας θα πρέπει να τοποθετηθούν — με ποια από τις δύο πλευρές βρίσκονται. Αν βρίσκονται δηλαδή με την πλευρά που μιλάει για ανάπτυξη, εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλληλεγγύη, ή με τις φωνές εκείνες οι οποίες συνδυάζουν ένα λαϊκιστικό ακροδεξιό λόγο με σκληρές νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές όπως η θέσπιση για την 12ωρη εργασία από τον καγκελάριο της Αυστρίας κ. Κουρτς.»

Τέλος με αφορμή το παραπάνω δίλημμα που έθεσε ο κ. Χαρίτσης επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το χάιδεμα της ΝΔ στην ακροδεξιά δεν είναι τυχαίο, σχετίζεται με την στρατηγική της, θέλει να καβαλήσει το κύμα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, γεγονός που οδηγεί σε μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για την χώρα».

Ο κ. Χαρίτσης στα πλαίσια της περιοδείας που πραγματοποιεί στα Τρίκαλα, συναντήθηκε χθες με στελέχη του Επιμελητηρίου Τρικάλων και αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Σήμερα Παρασκευή το πρόγραμμα του περιλαμβάνει συνάντηση με τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με στελέχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, αλλά και επίσκεψη στο αποστακτήριο Τσιλιλή – Κ.ΤΣΙΛΙΛΗΣ Α.Ε και στην βιομηχανία μπισκότων ΒΙΟΛΑΝΤΑ Α.Ε.

Documento Newsletter