Χάρης Δούκας: Τροχιοδεικτικά πυρά προς την ηγεσία ΠΑΣΟΚ μέσω του Ινστιτούτου Τσίπρα

Χάρης Δούκας: Τροχιοδεικτικά πυρά προς την ηγεσία ΠΑΣΟΚ μέσω του Ινστιτούτου Τσίπρα

Την ελεύθερη έκφραση απόψεων και την αποτελεσματικότητα της καθημερινής πράξης, σε αντίστιξη με τη γενικόλογη πολιτική ρητορική, θέτει ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ως κρίσιμους άξονες στην διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων σε όλους τους τομείς και στην εφαρμοσμένη πολιτική. Αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις του το μεσημέρι της Τρίτης (18 Ιουνίου 2024) στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη , που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ στο Ωδείο Αθηνών.

Μάλιστα, οι θέσεις του για μείζονα πολιτικά επίδικα αποκτούν μεγαλύτερη σημασία τώρα που ο Χάρης Δούκας εμφανίζεται , με αφορμή τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, να μπορεί να παίξει ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή για συγκλίσεις δυνάμεων της κεντροαριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ιδιαίτερα μάλιστα η αναφορά του ότι «η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα», συνδέθηκε από ορισμένους στη Χαριλάου Τρικούπη με την στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι σε όσους τού ασκούν και με τα περί διαγραφών για όσους οδηγούν σε εσωστρέφεια.

Πάντως, με αφορμή τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 και την σύνθεση στο νέο ευρωκοινοβούλιο, όπου υπήρξε, όπως σημειώνει, εκλογική υποχώρηση προοδευτικών δυνάμεων, ο Χάρης Δούκας κρίνει ως αναγκαίο να τεθούν στόχοι ρεαλισμού στις προτάσεις των πολιτικών σχημάτων. Και έθεσε δυο κεντρικά σημεία: « Πρώτον, πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ και να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά για όλα τα θέματα για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μία κοινή συνισταμένη. Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα.

Και δεύτερον, πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις, για να είμαστε αποτελεσματικοί, γιατί το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μία πλατφόρμα ή μία γενικόλογη πολιτική. Το ζητούμενο είναι πώς αύριο θα πάω στην Κυψέλη ή στον Άγιο Παντελεήμονα και θα επιλύσω ένα πρόβλημα ασφάλειας ή ένα πρόβλημα πρασίνου ή θα έχω φτιάξει κάποιο πεζοδρόμιο, άρα το ζητούμενο είναι πώς θα βελτιώσω τελικά τη ζωή των πολιτών».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας επεσήμανε ότι οι πολιτικές για μία οικονομία βιώσιμη και ανθεκτική «δεν είναι ουδέτερες». Για να έχουν προοδευτικό πρόσημο πρέπει να εμπεριέχουν δικαιοσύνη και δημοκρατική συμμετοχή της κοινωνίας, σημειώνει. Και φέρνει την Αθήνα ως παράδειγμα συνεργασίας με προγραμματικές προτάσεις και πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο . «Εμείς το δείξαμε και στην Αθήνα. Συνεργαστήκαμε, όχι ευκαιριακά, προεκλογικά, αλλά συνεχίζουμε και συνεργαζόμαστε με δυνάμεις πάνω σε μία ατζέντα που έχει αυτά τα θέματα που θέσαμε ως προτεραιότητα. Ποιος είναι ο στόχος; Να είναι οι προτάσεις μας συγκεκριμένες και οι πολιτικές μας αποτελεσματικές, δίκαιες και δημοκρατικές (…)».

Σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση και τον δρόμο για να πετύχει, ο Χάρης Δούκας σημείωσε ότι δεν μπορεί από τη μία μιλάμε για κλιματική ουδετερότητα το 2050 και από την άλλη συνεχίζουμε και κλείνουμε το μάτι στις πετρελαϊκές και τις εξορύξεις, ούτε η λύση είναι οι ίδιες οι πετρελαϊκές εταιρείες, να φτιάχνουν τεράστια φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Και επισημαίνει ότι αυτό που έπρεπε να γίνει είναι να μπορούν οι ίδιοι οι πολίτες να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, όχι για κερδοφορία, αλλά για να καλύψουν τις ίδιες τους τις ανάγκες, για να έχουν μια άλλη προοπτική. «Εγώ ως Δήμαρχος Αθηναίων, μπορώ να ιδρύσω μία ενεργειακή κοινότητα με καταστατικό, αλλά δεν έχω διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο, για να μπορέσω να δώσω φθηνό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά. Και την ίδια στιγμή υπάρχει ηλεκτρικός χώρος ο οποίος έχει δοθεί σε πολύ μεγάλες εταιρείες. Άρα εδώ είναι και ένα θέμα ισονομίας(…)», τόνισε.

Η προσέγγιση πρέπει να είναι αντίστροφη, σημειώνει. Και προσθέτει: «Η Ευρώπη πρέπει να δει ακριβώς αυτές οι μεταβάσεις όχι σαν μία τεχνολογική ευκαιρία, αλλά σαν μία ευκαιρία να αλλάξει το μοντέλο της και να γίνει περισσότερο συμπεριληπτικό, να βάλει τον πολίτη στο επίκεντρο. Διαφορετικά, οι μεταβάσεις, θα προχωρούν χωρίς τον κόσμο, με πάρα πολύ λίγους και έτσι οι δυνάμεις αυτές οι οποίες τις στηρίζουν, οι προοδευτικές, θα χάνουν συνέχεια έδαφος»…
Και τι γίνεται με την Αθήνα, που , όπως και άλλες πόλεις της χώρας, δεν αντέχουν άλλο τσιμέντο. «Παλεύουμε να σταματήσουμε, τις άδειες σε τεράστια μαμούθ κτίρια και πολυκατοικίες, γιατί θεωρούμε ότι η πόλη πρέπει να αποφασίζει ποιο είναι το ύψος των κτιρίων και πόσο τσιμέντο αντέχει για να μπορεί να αναπνεύσει». Και συμπληρώνει: « Δεν είναι εύκολο γιατί απέναντι υπάρχουν κατεστημένα συστήματα, για αυτό και πήραμε απόφαση με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Η αποκεντρωμένη διοίκηση μας είπε «όχι», γι’ αυτό θα πάμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλλά αυτές είναι οι μάχες που έχουν τους πολλούς συμβολισμούς και που δίνουν αν θέλετε και την κατεύθυνση».

Διαβάστε επίσης:

Συνεργάτης Θεοδωρικάκου ομολογεί παρεμβάσεις με εντολή Μαξίμου στο Εσωτερικών Υποθέσεων

Κυβέρνηση του κοινού ποινικού

Χωρίς συμφωνία το «μεγάλο παζάρι» για τα αξιώματα της ΕΕ – Πού «μπλόκαραν» οι συζητήσεις

Κύρτσος: Πως φτάσαμε στο «αδιέξοδο» της συμφωνίας των Πρεσπών και η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ισραήλ: Εννέα συλλήψεις στις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά Νετανιάχου

NBA Finals: Πρωταθλητές οι Celtics μετά από 16 χρόνια, σήκωσαν το 18ο – Τα δάκρυα χαράς του Τέιτουμ (Video)

«Ωραίο μου πλυντήριο» η Βουλή για τα μεγάλα σκάνδαλα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter