Χάρης Δούκας: «Προοδευτικό είναι ό,τι μειώνει τις ανισότητες» – Το πρόγραμμά για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα

Χάρης Δούκας: «Προοδευτικό είναι ό,τι μειώνει τις ανισότητες» – Το πρόγραμμά για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα

Με σύνθημα «Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα», ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας προωθεί την υποψηφιότητα του ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, προβάλλοντας ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πρωτοστατήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, ανακτώντας κυβερνητικό ρόλο.

Το πρωί της Δευτέρας παρουσίασε στο διαδίκτυο τις προγραμματικές του θέσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία, θέτοντας παράλληλα το όραμά του για την Ελλάδα το οποίο σχηματικά συνοψίζεται στη φράση ότι «Προοδευτικό είναι ό,τι μειώνει τις ανισότητες». «Σήμερα η χώρα χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης. Με συμμετοχή και δημοκρατία, για τομές και ανατροπές που θα αλλάξουν το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας», αναφέρει .Οι πολιτικές του προτάσεις, σύμφωνα με τον Χάρη Δούκα, αποτελούν τη βάση για το νέο Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που θα διαμορφωθεί μέσα από ανοιχτό διάλογο και επεξεργασία με τα αρμόδια όργανα, τους παραγωγικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, την επιστημονική κοινότητα, τα συνδικάτα, τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ».

Κατά τον Χάρη Δούκα, αλλαγή σήμερα σημαίνει μεταρρυθμίσεις που μειώνουν τις ανισότητες και όχι αυτές που κάνουν τους μικρομεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς κοινωνικά αποκλεισμένους. «Ενδιαφερόμαστε κάθε άνθρωπος να έχει τη θέση που του αξίζει, αλλά ταυτοχρόνως μας ενδιαφέρει και κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως γνώσεων και δεξιοτήτων να έχει μια αξιοπρεπή θέση στην κοινωνία», τονίζει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δίνει μεγάλη έμφαση στα ζητήματα της δημόσιας υγείας, θέτοντας στόχους συγκεκριμένους «απέναντι στην πολιτική της ΝΔ που υποβαθμίζει συνειδητά το ΕΣΥ, ευνοώντας τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας». Προτάσσει την δωρεάν και καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, επιδιώκει να μειωθεί κατά 50% τουλάχιστον η επιβάρυνση των πολιτών για υπηρεσίες υγείας (σήμερα το 35% των δαπανών υγείας στην Ελλάδα το πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες από την τσέπη τους όταν ο αντιστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι το 15%). Παράλληλα σημειώνει ότι δέσμευσή του είναι η αύξηση των δαπανών για την υγεία στον Προϋπολογισμό στο 8% του ΑΕΠ σταδιακά (έναντι 5,8% σήμερα). Μάλιστα, εξηγεί ότι οι δαπάνες για την υγεία θα ενισχυθούν και με πόρους από την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων σε ολιγοπωλιακούς τομείς της οικονομίας.

Αναφορικά με τα εργασιακά ο Χάρης Δούκας θέτει ως προτεραιότητα την αύξηση των μισθών με πλήρη επαναφορά, καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων ενώ δεσμεύεται για κατάργηση διατάξεων Νόμου της Ν.Δ. που διαλύουν τα εργασιακά δικαιώματα στο ωράριο, στο πενθήμερο, στις απολύσεις.

Επίσης προτείνει καθιέρωση νέου ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και άρση των αδικιών για τις συντάξεις χηρείας, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και αναμόρφωση του συστήματος εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, ενίσχυση του ρόλου των επαγγελματικών ταμείων.

Ο Χάρης Δούκας θεωρεί ότι η πολιτική χρειάζεται εκτός από τον ορθό λόγο, το πάθος και το συναίσθημα, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα αγαπήσουν ξανά την πολιτική, όταν οι πολιτικοί μιλήσουν στην καρδιά τους και όχι μόνο στη λογική τους.

  • Το πρόγραμμα του Χάρη Δούκα με μότο «Μια Ελλάδα για ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ» θέτει 6 θεμελιώδεις στόχους-άξονες:
  • Την κοινωνική, οικονομική και κλιματική δικαιοσύνη, τη μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας.
  • Την ενεργειακή και ψηφιακή δημοκρατία. Την αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης από πελατειακό και συγκεντρωτικό, σε διαφανές, αξιοκρατικό, συνεργατικό.
  • Τον βιώσιμο μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου, για να καταστεί ανθεκτικό απέναντι στις προκλήσεις .
  • Την προαγωγή της Γνώσης, της Παιδείας και του Πολιτισμού.
  • Την ασφάλεια έναντι των πολλαπλών κινδύνων που οδηγούν σε κρίσεις και καταστροφές.
  • Την Εθνική υπερηφάνεια και μεγιστοποίηση του διεθνούς μας ρόλου.

Διαβάστε επίσης

Δεν θα μιλήσει

Το ερώτημα της Μαρίας Καρυστιανού που θα έθετε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το Documento – Για έκτη χρονιά «κρύβεται» ο πρωθυπουργός

ΔΕΘ: Κατώτερος των περιστάσεων ο Μητσοτάκης – Τα παρασκήνια και η γαλάζια ανησυχία για την πολιτική φθορά της κυβέρνησης

«Λευκά» ποινικά μητρώα από… μαύρη τρύπα

Κακοκαιρία Atena: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι – Πότε ξεκινούν, πόσο θα κρατήσουν τα φαινόμενα (LIVE)

Γκλέτσος: Θα είμαι υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Εάν επιστρέψει ο Τσίπρας θα κάνω πίσω (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter