Χαρακτήριζαν «φιάσκο» την προηγούμενη Προανακριτική και τώρα ακολουθούν την ίδια συνταγή

Χαρακτήριζαν «φιάσκο» την προηγούμενη Προανακριτική και τώρα ακολουθούν την ίδια συνταγή

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Προανακριτική Επιτροπή που θα συστηθεί για τον Δ. Παπαγγελόπουλο θα καταπιαστεί πρωτίστως με το αν η Βουλή είναι αρμόδια ή μη να ερευνήσει τα φερόμενα αδικήματα του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης. 

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήριζε «φιάσκο» την προηγούμενη Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης που συστήθηκε το 2017 για το σκάνδαλο Novartis και η οποία είχε ακριβώς την ίδια στοχοθεσία. Να κρίνει δηλαδή την αρμοδιότητα ή μη της Βουλής.

Σε γραπτή δήλωση του γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, Στ. Καλαφάτη, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Σε καταφατική περίπτωση, θα προχωρήσει στη νομική τους αξιολόγηση με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, θα ζητήσουμε να συντελεστούν οι σχετικές διαδικασίες με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Ώστε να υπάρξει άμεση και μέχρι τέλους διερεύνηση. Τόσο σε σχέση με αδικήματα που φέρεται να τελέσθηκαν, όσο και με τυχόν επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμιξη στη νοσηρή αυτή υπόθεση».

Εν ολίγοις, η συμπολίτευση υιοθετεί την κοινοβουλευτική «συνταγή» που είχε καταγγείλει και απαξιώσει πλήρως, νομιμοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις πρακτικές που αποκαλούσε αντισυνταγματικές. Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται η διατύπωση από την πλευρά της πλειοψηφίας των αδικημάτων επί τη βάσει των οποίων θα ζητηθεί η συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής, αφού η αρμόδια Εισαγγελία διαβίβασε τη δικογραφία χωρίς αξιολόγηση και περιγραφή των φερόμενων αδικημάτων.

Ολόκληρη δήλωση του Στ. Καλαφάτη:

«Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό που άλλοτε χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» κατέρρευσε εκκωφαντικά. Ήλθε η ώρα της λογοδοσίας για τους εμπνευστές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης.

Σήμερα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας, κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος, δεδομένου ότι, στο πλαίσιο της δικαστικής προδικασίας, ανέκυψαν στοιχεία τα οποία σχετίζονται με πολιτικά πρόσωπα της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Στον χειρισμό της υπόθεσης υπήρξε απόλυτος σεβασμός στο Σύνταγμα -και, ιδίως, στη διάκριση των εξουσιών. Δεν υπήρξε εκ μέρους της Κυβέρνησης καμία απολύτως παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ούτε και προσπάθεια χειραγώγησης του Κοινοβουλίου. Αντίθετα βεβαίως με ό,τι συνέβη στο παρελθόν. Όταν -πριν ακόμη ανοίξει η κλειστή υποτίθεται δικογραφία της NOVARTIS- ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης -αλλά όχι και βουλευτής- κ. Παπαγγελόπουλος έσπευδε να προβεί σε αξιολόγηση των στοιχείων της. Ενώ άλλοι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς καμία αρμοδιότητα, επισκέπτονταν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Από την απλή ανάγνωση των στοιχείων της δικογραφίας προκύπτει ότι υφίστανται σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις του κ. Δημητρίου Παπαγελόπουλου στη Δικαιοσύνη. Για τον λόγο αυτόν, η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ θα προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Σε καταφατική περίπτωση, θα προχωρήσει στη νομική τους αξιολόγηση με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, θα ζητήσουμε να συντελεστούν οι σχετικές διαδικασίες με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Ώστε να υπάρξει άμεση και μέχρι τέλους διερεύνηση. Τόσο σε σχέση με αδικήματα που φέρεται να τελέσθηκαν, όσο και με τυχόν επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμιξη στη νοσηρή αυτή υπόθεση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της δικογραφίας δεν προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξιου Τσίπρα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου.

Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τοξική πρακτική των μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών για επικοινωνιακά σόου και μικροκομματικά οφέλη. Αυτό το έπραξε ανεύθυνα η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο κ. Τσίπρας κρίθηκε για τις πράξεις, το ήθος και τις πρακτικές του σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις εθνικής κλίμακας από τον ελληνικό λαό. Ο οποίος και τον έστειλε στην αντιπολίτευση!

Η χώρα θα εξακολουθεί να πορεύεται προς την ανάκαμψη που ξεκίνησε με τις εκλογές, χωρίς να ξεχνά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Χωρίς καμία τιμωρητική διάθεση απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους. Αλλά με γνώμονα την πιστή τήρηση του Συντάγματος. Και με προσήλωση στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του μέλλοντος».

Documento Newsletter