Χαοτική κηλίδωση της Μεταπολίτευσης

Ήταν Δεκέμβρης του 2017, την εποχή του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και των «αγνού» και «αχρωμάτιστου» κινήματος των «Παραιτηθείτε», όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε, προς άγραν ψήφων, «θα είμαστε ασυγχώρητοι αν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι θα συμβούν. Σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες…».
Μετά από 6,5 χρόνια – και ενώ επί πρωθυπουργίας του κάηκε η μισή Ελλάδα – μπορούμε να πούμε ότι ο περήφανος γόνος απέτυχε ή πρέπει να καεί και ο Λόφος του Φιλοπάππου;

*** Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των πυρόπληκτων περιοχών είναι η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού. Όσοι μίλησαν σε live μετάδοση – διότι σίγουρα κάποιες άλλες δηλώσεις κόπηκαν στο μοντάζ πριν τα κεντρικά δελτία – είπαν ότι δεν υπήρχε βοήθεια, δεν υπήρχαν εναέρια, δεν υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα. Ό,τι ακριβώς συνέβη και σε όλες τις προηγούμενες μεγάλες φωτιές που οι κάτοικοι είτε εύχονταν να γυρίσει η φωτιά προς τη θάλασσα, είτε να αλλάξει η φορά του ανέμου και να γυρίσει προς τα καμένα.

*** Τι έκανε ο Μητσοτάκης πέντε ολόκληρα χρόνια, ως πρωθυπουργός, για να ενισχύσει την πυρόσβεση; Τι μαθήματα πήρε από τις πρώτες μεγάλες φωτιές της πρωθυπουργικής του θητείας; Ούτε μνημόνια είχε απέναντί του, ούτε Τρόικες, ούτε ΔΝΤ, ούτε επιτροπές επιτήρησης και σίγουρα δεν θα αφήσει στα δημόσια ταμεία 37 δισ. ευρώ. Βασικά ούτε 5ευρω δεν θα αφήσει.

*** «Έχουν περάσει φωτιές το ’95, το ’98, το 2009, όλες τις αναχαιτίσαμε με ένα πυροσβεστικό που ήταν εδώ. Σήμερα είμαστε στο έλεος του Θεού. Ούτε εναέριο, ούτε πυροσβεστικό, μόνος μου με δύο κουβάδες με νερό συνέχεια. Μέχρι που έτρεξα, λιποθύμησα και δεν ξέρω τι έγινε μετά. Όταν συνήλθα μόνος μου πάλι, μετά από ένα τέταρτο, άκουγα τα ζώα μου να βελάζουν και να πεθαίνουν. Πήγαν όλα στράφι. Αυτό που θέλω να πω, να το τονίσω και να το ακούσουν οι αξιότιμοι κύριοι που μας κυβερνάνε, είναι ότι είναι ανεπίτρεπτο και αδιανόητο να καίγονται οικισμοί και να μην υπάρχει ένα πυροσβεστικό. Δεν μπορεί το εναέριο; Ένα πυροσβεστικό. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας, ντρέπομαι για την κυβέρνηση που στηρίζω».
Ποιος θα απαντήσει σε αυτόν τον κτηνοτρόφο που είδε το βιος του, τα ζώα του και τους κόπους του να καίγονται; Ποιος θα του πει ότι έχει άδικο, ότι λέει ψέματα;

*** «Λυπάμαι που είμαι Έλληνας» είπε ένας άλλος συνταξιούχος. Σε αυτόν ποιος θα απαντήσει; Ο Παύλος Μαρινάκης; Και τι θα του πει; Όχι, δεν είναι έτσι, είναι αλλιώς; Χάθηκε η ντροπή πλέον μετά το 41% πριν από έναν χρόνο.

*** Είναι ανίκανοι ακόμα και να στείλουν τα οχήματα στο σωστό ρεύμα κυκλοφορίας. Αλλά αν ήταν καμιά απευθείας ανάθεση θα σου ‘λεγα εγώ πόσο ικανοί θα ήταν.

*** Μάθαμε και τη «χαοτική κηλίδωση», έτσι για να αισθανθούν οι πλεμπαίοι ότι φταίει κάτι άλλο – πρωτοφανές – και όχι η κυβερνητική ανικανότητα για τα όσα βλέπουμε τις τελευταίες ώρες. Τι είναι η «χαοτική κηλίδωση»; Οι καύτρες που με τη βοήθεια του ανέμου διασκορπίζονται και δημιουργούν νέες εστίες. Ό,τι δηλαδή συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τότε δηλαδή που ο άνθρωπος ανακάλυψε τη φωτιά.
Θα μου πεις βέβαια ότι ακούγεται καλύτερα από τον «στρατηγό άνεμο». Σε αυτό θα συμφωνήσω.

Η ΝΤΑΜΑ