Αμείωτες συνεχίζονται οι αιματοχυσίες στο Σουδάν καθώς αμφότερες οι αντίπαλες δυνάμεις δεν τήρησαν για δεύτερη φορά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, τη στιγμή που κλιμακώνεται η ανθρωπιστική κρίση, καθώς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Χαρτούμ είναι σε απελπιστική κατάσταση.
Σύμφωνα με το Al Jazeera οι μάχες είναι σε πλήρη εξέλιξη στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, στο Μπαχρίι και δυτικά του Ομντουρμάν, τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την παραβίαση της εκεχειρίας. Όλα αυτά ενώ οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Χαρτούμ βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, αφού έχουν ξεμείνει από τρόφιμα και άλλες προμήθειες, κι ενώ είναι επικίνδυνο να βγουν από τα σπίτια τους όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Τα νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές και αναγκάστηκαν να κλείσουν ή έχουν κατακλυστεί από τραυματίες, με το προσωπικό να έχει εξαντληθεί και τα ιατρικά εφόδια να μηδενίζονται.
Στο Χαρτούμ, ο στρατός, που διαθέτει ισχυρό πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη, ελέγχει την πρόσβαση στην πρωτεύουσα ενώ προσπαθεί να κόψει τις διαδρομές ανεφοδιασμού των μαχητές των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Με τις μάχες να μαίνονται, έχοντας προκαλέσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ τον θάνατο 330 ανθρώπων και πάνω από 3.000 τραυματισμούς, χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα, στην προσπάθειά τους να διασωθούν.
Στο μεταξύ ο ηγέτης των ανταρτών του RSF, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμεντί, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο δεν άφησε πολλά περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης, αφού υποστήριξε πως προϋπόθεση ειρήνευσης αποτελεί η απομάκρυνση του Αμπνέτλ Φατάχ αλ Μπουρχάν από την εξουσία της αφρικανικής χώρας.
Fighting continues for a sixth day in Sudan's capital Khartoum as the second attempt at a ceasefire breaks down.
🔴 Follow our LIVE coverage: https://t.co/wjvvHhjzMC pic.twitter.com/AKVFW04BzY
— Al Jazeera English (@AJEnglish) April 20, 2023
Έκκληση ΠΟΥ- Αγωνία για τους πολίτες ξένων χωρών
Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις δύο πλευρές της σύγκρουσης να σταματήσουν τις μάχες ώστε να παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στους τραυματίες και να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για υγειονομικούς, ασθενείς και ασθενοφόρα.
«Καλούμε όλα τα μέρη να θέσουν σε εφαρμογή μια βιώσιμη ανθρωπιστική παύση πυρός το συντομότερο δυνατόν ώστε αυτοί που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες να μπορέσουν να αναζητήσουν καταφύγιο», δήλωσε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο Άχμεντ Αλ-Μαντάρι, που τόνισε ότι αυτό είναι ουσιώδους σημασίας για να έχουν οι άμαχοι πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα και για να τύχουν ιατρικής περίθαλψης οι τραυματίες.
Υπενθυμίζεται πως Σουδάν παραμένουν επίσης εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 100 ελληνες, μεταξύ των οποίων οι δύο τραυματίες. Επικοινωνώντας με τον μητροπολίτη Νουβίας κ.κ. Σάββα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την κατάσταση στο Σουδάν και τον διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν και ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τους συνδράμει.
Σε παρόμοια εγρήγορση βρίσκονται και άλλες ξένες κυβερνήσεις, με τον ιάπωνα υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας Γιασουκάζου Χαμάντα να στέλνει στρατιωτικά αεροσκάφη στο Τζιμπουτί, ώστε να παραμείνουν κοντά για την εκκένωση περίπου 60 ιαπώνων υπηκόων. Η ολλανδική κυβέρνηση έστειλε πολεμικά πλοία στην Άκαμπα της Ιορδανίας, αν και αναγνώρισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να απομακρυνθούν πολίτες» από το Σουδάν. Όσον αφορά τη Γαλλία ανακοίνωσε πως δεν απομακρύνει «σ’ αυτό το στάδιο» πολίτες από το Σουδάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η χώρα του επικεντρώνει αυτή τη στιγμή στην επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός.
Πηγή: Al Jazeera, BBC
Διαβάστε επίσης:
Στη δίνη του εμφυλίου το Σουδάν: Τουλάχιστον 270 νεκροί – Αγωνία για τους Έλληνες τραυματίες
Κατέρρευσε η νέα εκεχειρία στο Σουδάν- Εγκαταλείπουν μαζικά το Χαρτούμ οι πολίτες