Χάος στο Πακιστάν: συγκρούσεις, νεκροί και τραυματίες

Χάος στο Πακιστάν: συγκρούσεις, νεκροί και τραυματίες

Υποστηρικτές ενός ισλαμιστικού κόμματος συγκρούστηκαν για δεύτερη ημέρα σήμερα με τις δυνάμεις ασφαλείας στα περίχωρα του Ισλαμαμπάντ πυρπολώντας αυτοκίνητα, προτού υποχωρήσουν στον καταυλισμό που έχουν στήσει εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Σάββατο όταν χιλιάδες αστυνομικοί και παραστρατιωτικοί προσπάθησαν να διαλύσουν μια καθιστική διαμαρτυρία σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο της πρωτεύουσας του Πακιστάν.

 Περισσότεροι από 190 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις χθες, εκ των οποίων 137 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι ισλαμιστές διαδηλωτές έχουν καταλάβει από τις 6 Νοεμβρίου μια γέφυρα που συνδέει το Ισλαμαμπάντ με τη γειτονική πόλη Ραουαλπίντι, παραλύοντας την κυκλοφορία των οχημάτων μεταξύ των δύο πόλεων και δημιουργώντας τεράστια μποτιλιαρίσματα.

Ανήκουν σε ένα θρησκευτικό κίνημα, το Τεχρίκ-ι-Λαμπαΐκ Γιαχ Ράσουλ Άλαχ Πακιστάν, και ζητούν εδώ και εβδομάδες την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας επειδή ήθελε να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις στον αμφιλεγόμενο νόμο για τη βλασφημία. Στο μεταξύ το σχέδιο έχει εγκαταλειφθεί.

Η αστυνομία και παραστρατιωτικές μονάδες έχουν περικυκλώσει τον καταυλισμό που έχει στήσει στην περιοχή Φαϊζαμπάντ, όμως δεν υπήρχε παρουσία στρατού, παρά την έκκληση που έκανε προς τον στρατό η κυβέρνηση χθες να συνδράμει στις προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού του Πακιστάν, ο στρατηγός Κάμαρ Τζάβεντ Μπαζουα, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Σαχίντ Χακάν Αμπάσι, στη διάρκεια της οποίας τον συμβούλευσε να διευθετηθεί η κατάσταση «ειρηνικά». «Η βία (…) δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον»,τόνισε.

«Είμαστε χιλιάδες. Δεν θα φύγουμε. Θα πολεμήσουμε ως το τέλος», δήλωσε ο εκρόσωπος του Τεχρίκ-ι-Λαμπαΐκ, ο Ετζάζ Ασράφι.

Το Τεχρίκ-ι-Λαμπαΐκ είναι ένα από τα δύο νέα θρησκευτικά πολιτικά κινήματα που έχουν αναχθεί σε σημαντική δύναμη τους τελευταίους μήνες.

Αν και τα ισλαμιστικά κόμματα δεν είναι πιθανό να κερδίσουν την πλειοψηφία στις εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν ως το καλοκαίρι του 2018, είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Το Τεχρίκ-ι-Λαμπαΐκ δημιουργήθηκε από ένα κίνημα διαμαρτυρίας υπέρ του Μουμτάζ Κάντρι, του σωματοφύλακα ενός κυβερνήτη της επαρχίας Παντζάμπ, ο οποίος τον σκότωσε το 2011 επειδή ζητούσε να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τη βλασφημία. Το κόμμα κέρδισε το 7,6% στις περιφερειακές εκλογές στην Πεσάβαρ τον προηγούμενο μήνα, προκαλώντας έκπληξη.

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι επικρίσεις εναντίον της πακιστανικής κυβέρνησης για τον αδέξιο τρόπο και την «αδυναμία» της να απομακρύνει εγκαίρως με τη βία τους διαδηλωτές, καθώς φοβόταν ότι κάτι τέτοιο θα της κόστιζε πολιτικά ενόψει των εκλογών.

«Η πολιτική καθυστέρηση έχει κόστος. Αυτό πληρώνει η κυβέρνηση», σχολίασε ο αναλυτής Ιμτιάζ Γκουλ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «εκρηκτική».

Στο μεταξύ συγκεντρώσεις υποστήριξης έχουν αρχίσει και σε άλλες πόλεις.

Στο Καράτσι, την οικονομική πρωτεύουσα του Πακιστάν, περίπου 200 διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα σε έναν από τους κεντρικού δρόμους προς το λιμάνι, σύμφωνα με την αστυνομία. Πολλοί από αυτούς έμειναν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας στο σημείο. Εξάλλου περίπου 27 τραυματίες, εκ των οποίων οι 20 από σφαίρες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Στη Λαχόρη χθες το απόγευμα έκλεισε ο βασικός οδικός άξονας της πόλης και οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν ζητήσει τη βοήθεια των παραστρατιωτικών για «να αποφευχθεί κάθε περιστατικό».

Documento Newsletter