Χάος πάλι στη Γαλλία μετά το «πραξικόπημα» Μακρόν

Χάος πάλι στη Γαλλία μετά το «πραξικόπημα» Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος απορρίπτει την υποψήφια πρωθυπουργό του Νέου Λαϊκού Μετώπου εκμεταλλευόμενος τη μη ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

Στο απόλυτο αδιέξοδο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία τόσο για τη Γαλλία όσο και συνολικά για την Ευρώπη σέρνει τη χώρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καθώς αποφεύγει με κάθε τρόπο να αποδεχτεί τη νέα πολιτική πραγματικότητα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αφού πρώτα ανέβαλε τις δύσκολες διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα και τις ηγεσίες τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι να ολοκληρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έδωσε άλλο ένα δείγμα πολιτικής αλαζονείας μες στην εβδομάδα, όταν απέρριψε την υποψήφια πρωθυπουργό του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), του μεγάλου νικητή των εκλογών. Πρόκειται για τη Λουσί Καστέ, την 37χρονη ανώτερη δημόσια υπάλληλο, διευθύντρια Οικονομικών Υποθέσεων στον Δήμο του Παρισιού.

Η λογική του Μακρόν ότι δεν μπορεί να… παραδώσει τη χώρα στην Αριστερά, επειδή η Καστέ ήταν πρόταση της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) του Ζαν Λικ Μελανσόν, παρά το γεγονός ότι ο συνασπισμός κεντροαριστεράς – Αριστεράς είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στην εθνοσυνέλευση με 190 έδρες, προκάλεσε οργή και απειλές για κινητοποιήσεις.

 

Τι υποστήριξε

Επισήμως ο Μακρόν υποστήριξε ότι μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Καστέ δεν θα μπορεί να διοικήσει, αφού δεν θα έχει την υποστήριξη των άλλων δύο μεγάλων μπλοκ εντός της εθνοσυνέλευσης, δηλαδή του κεντρώου συνασπισμού κομμάτων Ensemble (των μακρονιστών) που ήρθε δεύτερο με 160 έδρες και φυσικά του ακροδεξιού RN που ήρθε τρίτο με 140 έδρες σε σύνολο 577 εδρών. Ομως το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου συγκρούεται με τις προεδρικές επιλογές, καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση του νόμου για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση του κατώτατου μισθού και της μισθοδοσίας στο δημόσιο, αυξήσεις στους μισθούς με βάση των πληθωρισμό, φοροελαφρύνσεις στον φόρο εισοδήματος και στις εισφορές στα ταμεία για τα χαμηλά εισοδήματα και πάγωμα των τιμών σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και καύσιμα.

Κρίσιμο σημείο της λογικής Μακρόν είναι ότι διαχωρίζει –και προφανώς αποσκοπεί στο να διασπάσει το μπλοκ– με την προοπτική να πείσει τμήμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις βάζοντας στην άκρη την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολιτικά στελέχη του εν λόγω κόμματος απάντησαν σε αυτή την κακοήθεια και στο πολιτικό και θεσμικό ατόπημα του Μακρόν, όπως το χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, αρχικά με απειλές για πρόταση μομφής κατά του ίδιου του προέδρου και σε δεύτερο χρόνο, μαζί με τους συμμάχους τους, με καλέσματα για διαδηλώσεις.

 

«Παρωδία δημοκρατίας»

Το στέλεχος των Σοσιαλιστών –συμμετέχουν μαζί με τους Πράσινους, το Κομμουνιστικό Κόμμα και την Ανυπότακτη Γαλλία στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο– Ολιβιέ Φορ σχολίασε τις αποφάσεις Μακρόν δηλώνοντας ότι τις απορρίπτει επειδή «δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε μια παρωδία δημοκρατίας, που έχει μοναδικό στόχο την παράταση ζωής στον μακρονισμό παρά την ήττα του στις εκλογές. Ο γαλλικός λαός αρχίζει να ενοχλείται, για να το θέσω κομψά». Ο Φορ στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καλεί σε διαδηλώσεις μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, ο ηγέτης του οποίου Φαμπιέν Ρουσέλ κάλεσε «σε μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στη σοβαρή κρίση που πυροδοτεί ο Μακρόν».

Την ώρα που το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και η βάση των ψηφοφόρων του ήταν στα κάγκελα μετά την απόφαση Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, σε άλλη μια επίδειξη απόλυτης αλαζονείας, αποφάσισε να προχωρήσει στον επόμενο γύρο των διαβουλεύσεων, αφήνοντας εκτός φυσικά την Αριστερά και την ακροδεξιά. Συνομίλησε δηλαδή με τους πολιτικούς του συμμάχους του Ensemble και τους Ρεπουμπλικάνους (LR) που διαθέτουν μόλις 39 έδρες στην εθνοσυνέλευση.

Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος είχε άλλες υποχρεώσεις, όπως να ασχοληθεί με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες αλλά και μια επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, καθώς υποτίθεται ότι έχει στόχο να «ξανακερδίσει» τη χώρα και τον πρόεδρό της Αλεξάνταρ Βούτσιτς από την επιρροή του Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ρωσίας. Κατά την επίσκεψη, που έχει στόχο να ενισχύσει την εικόνα του Μακρόν ως ηγέτη, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα του Κοσόβου και της εισδοχής του στην EE, οπότε ο στόχος να απομακρύνει τη Σερβία από την επιρροή της Μόσχας είναι μάλλον… ανέφικτος.

 

Περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο

Καθώς έχει τη δυνατότητα να προτείνει και κάποιον άλλο πρωθυπουργό εκτός πολιτικών κομμάτων, κάποιον τεχνοκράτη, ο Μακρόν σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει επιλύσει το πολιτικό αδιέξοδο και η χώρα να έχει κυβέρνηση μέχρι την 1η Οκτωβρίου, οπότε είναι νομικά δεσμευτικό να έχει παρουσιαστεί προς ψήφιση ο προϋπολογισμός για το 2025.

Διαβάστε επίσης

Επί τον τύπον των φίλων

Καλύτερα η Κουμουνδούρου να ασχολείται με την ισοπέδωση της Υγείας από τον Άδωνη Γεωργιάδη

Νέα «πυρά» του «γαλάζιου» Χαρακόπουλου: «Ο κόσμος έχει παράπονα από την κυβέρνηση» – Ζητά στροφή προς τα δεξιά

Σκληρή τοποθέτηση Αρβανίτη: «Δεν πάει άλλο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη»

Κόκκαλης για αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ: «Να αλλάξουμε πρώτα εμείς συμπεριφορές – Διαφωνώ με το όνομα»

Documento Newsletter