Χάος με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου -Γιατί βγαίνουν πολλά θετικά

Αναστάτωση προκλήθηκε  σε πολλούς πολίτες που έκαναν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ στο πλαίσιο του εθνικού πρόγραμματος πρόληψης «Προλαμβάνω» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς πάνω από το 80% βγήκαν θετικoί με τους ειδικούς να συνιστούν ψυχραιμία.

Μαζική αποστολή SMS και mails έγινε σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους, προκειμένου να προσέλθουν σε φαρμακεία και να παραλάβουν το διαγνωστικό κιτ που προσφέρεται δωρεάν από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το πρόγραμμα υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και αποτελεί μέρος σειράς προληπτικών ελέγχων που έχουν ξεκινήσει από το υπουργείο.

Διατέθηκαν πάνω από 130.00 τεστ στους πολίτες και πάνω 1.000 έχουν βγει θετικά.

«Πολλά βγαίνουν θετικά. Όταν ένα self-test βγει θετικό, δεν σημαίνει ότι έχεις καρκίνο», λέει στο MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Στο 80% και παραπάνω αυτή η θετικότητα μπορεί να οφείλεται σε μία φλεγμονή, σε αιμορροΐδες, σε διάφορες αιτίες, χωρίς να υπάρχει κακοήθεια».

Όπως λέει η ίδια:

«Αν βγει θετικό το τεστ, θα πρέπει να μιλήσουν με γαστρεντερολόγο, να πάρει το ιστορικό, να αξιολογήσει την κλινική εικόνα και μετά, αν χρειαστεί, να πάει σε κολονοσκόπηση».

Οι ειδικοί λένε:

  • Το θετικό τεστ δεν σημαίνει πως έχει ανιχνευθεί κάποια κακοήθεια καρκίνου.
  • Το τεστ ανιχνεύει την ύπαρξη αίματος στα κόπρανα και τίποτα παραπάνω.
  • Η κολονοσκόπηση είναι το μοναδικό εργαλείο που δίνει 100% αξιόπιστη διάγνωση.

5 στα 6 self test είναι κινέζικα

Στην επίσημη ιστοσελίδα για το πρόγραμμα προλαμβάνω «Πληροφορίες και οδηγίες προς τους Φαρμακοποιούς σχετικά με το Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου» τα self test kit «που θα διατίθενται στους δικαιούχους μέσω του Προγράμματος ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ πρέπει να είναι τεχνολογίας iFOB ή FIT, να φέρουν τη σήμανση CE, να φέρουν αριθμό κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ και οι επισημάνσεις και οι οδηγίες χρήσης τους να αναγράφονται στην ελληνική γλώσσα. Τις προδιαγραφές αυτές πληρούν για την ώρα MONO τα εξής 8 σκευάσματα:

1) Fecal Occult Blood Rapid Test (Ref 9001C) της κατασκευάστριας εταιρείας SHANGHAI CHEMTRON BIOTECH. CO., LTD (China)
Κωδικός Καταχώρισης στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ 2830000771093

2) EZ DETECT (Ref 1000-1) της κατασκευάστριας εταιρείας BIOMERICA INC (USA). Κωδικός Καταχώρισης στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ 2830000855816

3) ONE STEP FECAL OCCULT BLOOD (FOB) (Ref W030-C(50ng/ml) της κατασκευάστριας εταιρείας GUANGZHOU WONDFO BIOTECH CO LTD (China). Κωδικός Καταχώρισης στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ ΕΟΦ 2830000972315

4) FOB (Fecal Occult Blood) Rapid Test (Feces) (Ref TFO-602H) της κατασκευάστριας εταιρείας HANGZHOU ALLTEST BIOTECH CO. LTD (China). Κωδικός Καταχώρισης στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ 2830000972339 (καταχώριση εμπορικών ονομασιών α) DR CARE FOB Rapid Test Cassette (Feces) (Ref TFO-602H, Κωδικός Καταχώρισης στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ 2830000972131 και β) JUSCHEK FOB Rapid Test Cassette (Feces) (Ref TFO -602H). Κωδικός Καταχώρισης στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ 2830000972155

5) Fecal Occult Blood (FOB) Test Cassette (Ref FOB1FEST-1) της κατασκευάστριας εταιρείας ANHUI DEEP BLUE MEDICAL TECHNOLOGY CO. LTD (China). Κωδικός Καταχώρισης στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ 2830000973398

6) FOB Rapid Test (OFOB-C61H) της κατασκευάστριας εταιρείας HANGZHOU BIOTESST BIOTECH CO, LTD, (China). Κωδικός Καταχώρισης στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ 2830000988118».

Όπως λοιπόν φαίνεται από την παραπάνω λίστα 5 στα 6 self test είναι κινέζικα.

Διαβάστε επίσης:

Παραδοχή από στρατιώτη των IDF: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε Παλαιστίνιους ως «ανθρώπινες ασπίδες» (Video)

Τα… ρωσικά του Λαβρόφ στη σύνοδο των BRICS όταν κάποιος κατά λάθος τον πάτησε (Video)

Μυστήριο στη Ρωσία: Ανακατασκευές σε εγκαταλελειμμένα εργαστήρια όπλων βιολογικού πολέμου

Ετικέτες