Χάντρες στους ιθαγενείς ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Χάντρες στους ιθαγενείς ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη ΔΕΘ με σκοπό να πείσει ότι παρά την κρίση επιμένει στις «δεσμεύσεις του»

Χάντρες στους ιθαγενείς και προσδοκίες για το απώτερο και απροσδιόριστο μέλλον ετοιμάζει για τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να διατηρήσει την επίπλαστη αισιοδοξία στην κοινωνία, που είναι σε διάσταση με τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκμεταλλεύεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να υποβαθμίσει συνολικά τη ΔΕΘ, η οποία παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη της πολιτικής χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό, η ομιλία του πρωθυπουργού το επόμενο Σάββατο θα είναι σε περιορισμένο κοινό, όπως και η παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου, ώστε να αποφύγει ο πρωθυπουργός και τις… δυσάρεστες ερωτήσεις. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εμφανίσει ότι παρά την κρίση επιμένει στις «δεσμεύσεις του» και θα εξαγγείλει περιορισμένες φοροαπαλλαγές σε στοχευμένες εκλογικές πελατείες. Παράλληλα θα χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο από το ποσό των 24 δισ. ευρώ που προοριζόταν για την αντιμετώπιση συνολικά της οικονομικής κρίσης για να «στηρίξει τους ανέργους».

Το εθνικιστικό κοινό

Το επικοινωνιακό στοιχείο θα βασιστεί στη σύνδεση της οικονομίας με τα ελληνοτουρκικά και την εξαγγελία για εξοπλιστικά προγράμματα που περιλαμβάνουν από πολεμικά πλοία (υπάρχουν πληροφορίες για κατασκευή πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ) μέχρι γαλλικά και αμερικανικά αεροσκάφη που ήδη προβάλλεται ότι θα ανατρέψουν την ισορροπία στο Αιγαίο. Το συνολικό ύψος υπολογίζεται σε 7-9 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αν και το πιθανότερο είναι ότι θα αποφύγει να αναφέρει συγκεκριμένο ποσό. Εν ολίγοις, με την υπόσχεση των εξοπλιστικών προς ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία θα επιχειρήσει να αγοράσει προστασία έναντι των τουρκικών απειλών στην ανατολική Μεσόγειο. Με τον τρόπο αυτό θα συγκρατήσει και τη δυσαρέσκεια που αυξάνεται στο εθνικιστικό κοινό της ΝΔ από την υποχωρητική στάση έναντι της Τουρκίας. Αλλωστε ήδη ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος για διάλογο εφόσον η Αγκυρα σταματήσει τις απειλές. Φυσικά, παρότι το Μαξίμου επιμένει να το διαψεύδει, ο διάλογος θα είναι εφ’ όλης της ύλης.

Ανακύκλωση ιδεών

Σε κάθε περίπτωση οι παροχές που θα εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα είναι περιορισμένες και το βάρος της ομιλίας θα πέσει στις υποσχέσεις για «αναπτυξιακή έκρηξη» μετά την πανδημία. Προς τούτο θα βασιστεί στις ανακυκλωμένες ιδέες του πορίσματος της επιτροπής Πισσαρίδη και τις υποσχέσεις για το μοίρασμα των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα γίνει μέσω της πενταμελούς επιτροπής που έχει ανακοινώσει.

Στόχευση πάντα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να διατηρήσει τις καλές μετρήσεις που τον δείχνουν να προηγείται του πολιτικού του αντιπάλου αποκρύπτοντας τις δικές του ευθύνες για την ύφεση, που είχαν αρχίσει από το α’ τρίμηνο, προ κορονοϊού. Ωστόσο τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και, παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της εικόνας, τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την κίνηση της οικονομίας που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Πέμπτη διαψεύδουν τόσο τις παλαιότερες δηλώσεις και προβλέψεις όσο και τις περαιτέρω ευοίωνες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Αν και τον περασμένο Απρίλιο ο Χρήστος Σταϊκούρας έβλεπε ύφεση στο 4,5%, τελικά η ύφεση για το β΄ τρίμηνο του 2020 έκλεισε στο 15,2%, μεγαλύτερη από τη χειρότερη περίοδο των μνημονίων. Οσο για την εξέλιξη του γ΄ τριμήνου, στο οποίο παραδοσιακά ελπίζει το υπουργείο Οικονομικών λόγω του τουρισμού, μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται το πλέον αρνητικό σενάριο. Συμπερασματικά, η συνολική ύφεση στο τέλος του χρόνου σύμφωνα με το ακραία θετικό σενάριο προβλέπεται να κλείσει περί το 9%, ενώ το πιο πιθανό είναι να προκύψει διψήφια, χωρίς να γνωρίζουμε πόσο πάνω από το 10%.

Το «επιτελικό κράτος» –που έχει περιθωριοποιήσει ακόμη και τον υπουργό Οικονομικών– προβάλλει ότι το 2021 θα είναι χρονιά εκρηκτικής ανάπτυξης. Ωστόσο τα επιμέρους στοιχεία της εξέλιξης της οικονομίας για το 2020 διαψεύδουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη ήταν -10,1% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2019, οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου -10,3%, οι εξαγωγές αγαθών -32,1% και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων μηδενικό. Τα στοιχεία αυτά και η ανάλογη εξέλιξή τους και στο υπόλοιπο του έτους δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την πρόβλεψη του «επιτελικού κράτους» για ανάπτυξη 4% το 2021.

Documento Newsletter