Ξανθός: Οδοντιατρική φροντίδα και από ιδιώτες μέσω ΕΟΠΥΥ το 2019

Ξανθός: Οδοντιατρική φροντίδα και από ιδιώτες μέσω ΕΟΠΥΥ το 2019

Η μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών για εξέταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων, καθώς επίσης και για εξετάσεις και χειρουργεία αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο των εγκαινίων του περιπτέρου του υπουργείου Υγείας στην 83η ΔΕΘ.

Παράλληλα επισήμανε ότι από το 2019 οι πολίτες θα έχουν οδοντιατρική φροντίδα και από ιδιώτες γιατρούς μέσω voucher ή συμβάσεων που θα συνάψουν με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα ενισχυθούν και τα οδοντιατρεία στις δημόσιες δομές ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό στους στόχους του υπουργείου Υγείας είναι να δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσω της βελτίωσης των υπηρεσιών φυσικοθεραπείας, της κεντρικής διαχείρισης των εργαστηριακών εξετάσεων και βελτίωσης των εργαστηρίων των δομών της ΠΦΥ.

Οδοντιατρική φροντίδα και από ιδιώτες μέσω ΕΟΠΥΥ το 2019

“Κάνουμε μία προσπάθεια κεντρικής διαχείρισης των εξετάσεων, ειδικά των αιματολογικών και των βιοχημικών εξετάσεων σε εργαστήρια αναφοράς και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε και ορισμένα προβλήματα που έχουν σχέση με την οδοντιατρική περίθαλψη. Δώσαμε κατεύθυνση να ενισχυθούν τα οδοντιατρεία των Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, να λύσουμε προβλήματα επάρκειας υλικού, ειδικά για οδοντοτεχνίτες, όπου υπάρχουν οδοντοτεχνικά εργαστήρια, αλλά και για την καθημερινή διαχείριση των οδοντιατρικών αναγκών των πολιτών. Αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και θα συμπληρωθεί και με αυτό το οποίο έχουμε εξαγγείλει, ότι θα αγοράσουμε οδοντιατρικές υπηρεσίες από επαγγελματίες οδοντίατρους. Ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή από το 2019 θα κάνει συμβάσεις, θα είναι μάλλον ένα voucher συγκεκριμένης αξίας, το οποίο θα μπορεί κάθε πολίτης να χρησιμοποιήσει για να έχει μία οδοντική φροντίδα. Άρα ενισχύοντας τα οδοντιατρεία των δημόσιων δομών και διευρύνοντας την κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ νομίζω ότι κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα στην οδοντιατρική φροντίδα που σήμερα επιβαρύνει πάρα πολύ τον κόσμο” ανέφερε ο κ Ξανθός

Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος για την επόμενη περίοδο είναι να ολοκληρωθούν οι κρίσεις των 520 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ που έχουν προκηρυχθεί ειδικά για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των πολιτών. “Γενικά η μείωση του χρόνου αναμονής είναι κεντρική πολιτική προτεραιότητα είτε αυτό αφορά τα ΤΕΠ, είτε τακτικά εξωτερικά ιατρεία, είτε αφορά τον προγραμματισμό εργαστηριακών εξετάσεων , είτε χειρουργείων είτε άλλων εξειδικευμένων πράξεων στα νοσοκομεία. Ο στόχος μας είναι να έχουμε μία διπλή ανακούφιση στον πολίτη. Η μία είναι να του μειώσουμε οικονομικές επιβαρύνσεις και η άλλη είναι να μειώσουμε την επιβάρυνση λόγω κόστους χρόνου” πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Ανέφερε ακόμη ότι κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας δόθηκε η κατεύθυνση να προχωρήσουν τα έργα αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών καθώς επίσης η διαδικασία απόκτησης νέων αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, υπερηχοτομογράφων και οι αντικαταστάσεις παλαιών. Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι αυτά θα γίνουν με χρηματοδότηση είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε από το αποθεματικό του υπουργείο είτε μέσω προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων .

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται σταδιακά με δυσκολίες και αντικειμενικά προβλήματα, που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη γιατρών λόγω της μετανάστευσής στους στο εξωτερικό, αλλά και στη δυσκολία εύρεση χώρων που θα στεγάσουν τις δομές της ΠΦΥ. Επισήμανε ότι ως κίνητρο για τους γιατρούς δίνονται αμοιβές επιπέδου αμοιβών επιμελητή Α’ του ΕΣΥ, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί και στους νοσηλευτές επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι στους λίγους μήνες λειτουργίας τους οι ΤΟΜΥ δέχτηκαν 150.000 επισκέψεις πολιτών

“Αυτή είναι επιπλέον δωρεάν φροντίδα που έχει προσφερθεί. Οι άνθρωποι για να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη παλιότερα απευθύνονταν στον ιδιωτικό τομέα και επιβαρύνονταν οικονομικά. Νομίζω λοιπόν ότι έχουμε πλέον μία μετρήσιμη διεύρυνση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό είναι το ζήτημα. Οι ΤΟΜΥ δεν έχουν ανταγωνιστική σχέση με τα σημερινά Κέντρα Υγείας με τις άλλες δομές της πρωτοβάθμιας. Συνεργάζονται μαζί τους προσπαθώντας να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον πολίτη” πρόσθεσε ο κ Ξανθός

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι πρώτη φορά που λειτουργεί περίπτερο του υπουργείου Υγείας στη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Θεματική του περιπτέρου είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στο περίπτερο αυτό, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, θα μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για τις δράσεις των Τοπικών Μονάδων Υγείας και να κάνουν την αίτησή τους για εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό.

Documento Newsletter