Ξανθός: Η φαρμακοβιομηχανία ας περιορίσει τα κέρδη της – Τα φάρμακα πρέπει να φτάνουν σε όλους

Ξανθός: Η φαρμακοβιομηχανία ας περιορίσει τα κέρδη της – Τα φάρμακα πρέπει να φτάνουν σε όλους

Σε διακήρυξη έξι χωρών του ευρωπαϊκού νότου για διακρατική συνεργασία στον τομέα του φαρμάκου και την από κοινού διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, κατέληξε η συνάντηση που είχαν στη Μάλτα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι υπουργοί Υγείας από τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, προχώρησαν σ’ αυτή την διακήρυξη για να ορίσουν τη διακρατική συνεργασία και τον συντονισμό για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, σε προσιτές τιμές για τα Συστήματα Υγείας.

Η Διακήρυξη της Μάλτας αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει «μια σαφής πολιτική βούληση για τη σύσταση μιας Τεχνικής Επιτροπής προς διερεύνηση πιθανών τρόπων εθελοντικής συνεργασίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά, η διάχυση πληροφοριών, η αναγνώριση καλών πρακτικών, η ανίχνευση οριζόντων για καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες και η διερεύνηση πιθανών μηχανισμών για διαπραγματεύσεις τιμών και κοινές προμήθειες».

Στην εισήγησή του στο στρογγυλό τραπέζι των υπουργών Υγείας με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός τόνισε πως για την ελληνική κυβέρνηση, η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η καθολική και ισότιμη κάλυψη των τεκμηριωμένων φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, με ταυτόχρονη προστασία των οικονομικά αδύναμων πολιτών από δυσβάστακτες επιβαρύνσεις.

Αυτός ο πολιτικός στόχος μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με μια συνολική δέσμη αλλαγών στην πολιτική φαρμάκου, η οποία, όπως είπε «μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά την προκλητή ζήτηση, την σπατάλη και την διαφθορά στο χώρο του φαρμάκου, η οποία μετά το “σκάνδαλο Novartis” έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα και έχει δημιουργηθεί ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή για να εξετάσει τις ευθύνες για το διαχρονικό party στο χώρο της υγείας».

Όπως εξήγησε ο Α. Ξανθός, το κόστος των φαρμάκων διαρκώς αυξάνεται, και τα μεμονωμένα κράτη αδυνατούν να το καλύψουν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες.

«Δεν είναι απλά θέμα αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης τιμών, ειδικών συμφωνιών εισόδου. Πρέπει να ξανασυζητήσουμε με θάρρος τα κρίσιμα θέματα των κλινικών μελετών, των προτεραιοτήτων της έρευνας, της περιόδου προστασίας της πατέντας, της δυνατότητας διακρατικών συνεργασιών για τη διαπραγμάτευση “δίκαιων” τιμών αποζημίωσης στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους» τόνισε ο υπουργός Υγείας και κατέληξε λέγοντας πως οι πολιτικές αποφάσεις δεν μπορούν να ικανοποιούν όλους.

«Η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος του περιορισμού των κερδών της και της διαπραγμάτευσης κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Είναι μονόδρομος η περιφερειακή ή διευρωπαϊκή συνεργασία και η συντονισμένη προσπάθεια για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των μεμονωμένων κρατών-μελών απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία και τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter