Στα τρία μεγάλα ελλείμματα του συστήματος Υγείας στο φάρμακο, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για την Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), στη Σχολή Δημόσια Υγείας.
Η έλλειψη μηχανισμού HΤA (Health Technology Assessment), η έλλειψη σοβαρού μηχανισμού διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης και η έλλειψη ενός μηχανισμού γρήγορης ενσωμάτωσης αξιόπιστων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, άρχισαν ήδη να αντιμετωπίζονται, είπε ο υπουργός.
«Και στα τρία επίπεδα έχουν γίνει βήματα. Όχι αυτά που θα θέλαμε και όχι αυτά που απαιτούν οι συνθήκες και τα αδιέξοδα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Έχουμε έναν νόμο για το ΗΤΑ με την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πήραμε υπόψη μας καλές διεθνείς πρακτικές και έχουμε βάλει ορισμένα κριτήρια τα οποία, κατά την άποψή μου, διασφαλίζουν ότι η συζήτηση θα γίνεται πλέον για τη θεραπευτική αξία ενός σύγχρονου και καινοτόμου φαρμάκου και όχι μόνο το κόστος» είπε.
Ο κ. Ξανθός σημείωσε πως αύριο λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη συγκρότηση της πρώτης επιτροπής για το ΗΤΑ και ήδη υπάρχουν αρκετές αιτήσεις από αξιόλογους επιστήμονες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία επιτροπή υψηλής εγκυρότητας που θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός αξιολόγησης που θα εγγυάται και την πρόσβαση των ασθενών της χώρας στην καινοτομία, αλλά ταυτόχρονα και τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας.
«Αυτό είναι μία δύσκολη εξίσωση. Αυτή η συζήτηση γίνεται διεθνώς. Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Παντού η φαρμακευτική καινοτομία, η οποία παράγεται από τη βιομηχανία, προσφέρει νέες θεραπευτικές δυνατότητες και επιλογές αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνει πάρα πολύ τους προϋπολογισμούς των συστημάτων υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση για τη βιωσιμότητα των συστημάτων αυτών με δεδομένες τις πολύ ακριβές τιμές των νέων φαρμάκων» τόνισε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στην επιτροπή ΗΤΑ, είπε πως έχει γνωμοδοτική ισχύ και ρόλο. Αξιολογεί τους φακέλους, τα κλινικά δεδομένα, τις κλινικές μελέτες, τις ενδείξεις, τη βιβλιογραφία και συνεκτιμά το αποτέλεσμα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η οποία λειτουργεί σε διασύνδεση με την Επιτροπή HΤA. Διευκρίνισε: «Δεν θα εγκρίνεται φάρμακο για να αποζημιωθεί στη χώρα εάν δεν έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση από τη νέα Επιτροπή που θα συγκροτήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Συνεκτιμώντας και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, άρα και της επίπτωσης στη δαπάνη, αλλά και η σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας, η Επιτροπή εισηγείται στον υπουργό την έγκριση, ή μη, αποζημίωσης ενός νέου φαρμάκου».
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, η επιτροπή ΗΤΑ διασυνδέεται με την ομάδα του υπουργείου Υγείας, η οποία ενσωματώνει θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Άρα, εξήγησε, ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης ενσωματώνεται στη λογική των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, των μητρώων των ασθενών κ.λπ.
Ο υπουργός κατέληξε: «Το να διασφαλίζουμε σήμερα μέσα από τον μηχανισμό του ΗΤΑ την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών της χώρας μας στη φαρμακευτή καινοτομία, είναι μία παρέμβαση που ενισχύει την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στο πολύ ζωτικό και ευαίσθητο θέμα της υγείας. Το χρειάζεται αυτό η κοινωνία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ