Σκληρή απάντηση έδωσε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός μετά τη συνάντηση που είχε με το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όσον αφορά την απόφαση των διαγνωστικών κέντρων να ανοίξουν από αύριο, με τον ασθενή να πληρώνει από την τσέπη του, και στη συνέχεια να παίρνει πίσω τα χρήματά του από τον ΕΟΠΥΥ.
Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως δεν προβλέπεται από τη Σύμβαση των εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ να πληρώνει ο ασθενής, ενώ ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να προωθηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
«Τα μεγάλα εργαστήρια επιδιώκουν το αδιέξοδο και να μην υπάρχουν συμβάσεις οπότε στη συνέχεια με καινούργια κυβέρνηση να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση υπέρ των δικών τους συμφερόντων» εξήγησε ο υπουργός Υγείας.
«Η σύμβαση που έχουν υπογράψει τα διαγνωστικά εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής του 15% καμία άλλη επιβάρυνση του ασθενή. Αυτό λοιπόν μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην de facto καταγγελία των συμβάσεων. Αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές και νομίζω ότι με αυτή την εξέλιξη είναι προφανές ότι δεν ευνοούνται ούτε οι ασθενείς αλλά ούτε και η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων».
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν βλέπει πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή την απόφαση, ο υπουργός απάντησε πως: «Διακρίνω μία προσπάθεια να προωθηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία προσβλέπουν σε μία αναδιανομή της «πίτας» των διαγνωστικών εργαστηρίων».
«Δεν προβλέπεται από τη Σύμβαση των εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ να πληρώνει ο ασθενής». Επιπλέον ο υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο μιας τόσο ακραίας κινητοποίησης σε προεκλογική περίοδο.
Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός «ενισχύσαμε με 30 επιπλέον εκ. τον ήδη ενισχυμένο προϋπολογισμό του 2019. Το 2014 ο προϋπολογισμός ήταν 328 εκ. ευρώ, το 2018 ήταν 357 εκ. και το 2019 στα 366 και προσθέσαμε αλλά 30 εκ. συνολικά ενίσχυση 39 εκ. δηλαδή μία σημαντική ενίσχυση της τάξης του 10% της αρχικής δαπάνης».
«Θέλουν να υπάρξει προσαύξηση στον προϋπολογισμό του 2018 αλλά αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει όταν η Βουλή είναι κλειστή και η χώρα σε προεκλογική περίοδο.»
«Παρουσιάσαμε ένα νέο μοντέλο του clawback που επιβαρύνει και προστατεύει την πλειονότητα των εργαστηρίων.»
«Ο εκπρόσωπος των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων πέρασε τη γραμμή του στην σύσκεψη ζητώντας να πληρώνουν οι ασθενείς προκαταβολικά.»
«Πρόκειται για μία αδιέξοδη γραμμή αφού δεν μπορούν να υπάρχουν λύσεις μέσα στην προεκλογική περίοδο. Η λύση αυτή έχει κοινωνικό κόστος και οδηγεί σε επιβάρυνση των ασθενών. Το να «ανοίξουν τα εργαστήρια αλλά να πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς» είναι εντελώς παράνομο».