Ξανθός: Δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση η σπείρα με τα αντικαρκινικά

Ξανθός: Δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση η σπείρα με τα αντικαρκινικά

Την εκτίμηση ότι θα ήταν λάθος να εκλάβουμε ως μεμονωμένο περιστατικό, το κύκλωμα που αποκαλύφθηκε ότι έκλεβε τα ογκολογικά φάρμακα από το ΕΣΥ, έκανε σήμερα ο υπουργός Υγειάς Α. Ξανθός, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως ένα τυχαίο συμβάν το οποίο συγκυριακά αποκαλύφθηκε».

Όπως επισήμανε, στο πλαίσιο της ηθικοποίησης του συστήματος, υπάρχει πλέον ισχυρή πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι τρομερές-όπως είπε -παθογένειες και τα θεσμικά κενά τα οποία υπήρχαν στο σύστημα υγείας, που επέτρεπαν να υπάρχουν αυτές οι απαράδεκτες εστίες ανομίας και διαφθοράς.

«Νομίζω ότι θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την τελική εικόνα, να δούμε και τη δομή και τη μεθοδολογία και το μηχανισμό που παρενέβαινε για να υπάρξει αυτή η υπεξαίρεση και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Και κυρίως να δούμε και την επίπτωση που είχε στην ποιότητα της φροντίδας προς τους ασθενείς», τόνισε ο Α.Ξανθός που αναφερόμενος στην υπόθεση, είπε ότι ειναι προφανές πως έχουμε να κάνουμε με μια «οργανωμένη μαφία στο χώρο των παράνομων παράλληλων εξαγωγών φαρμάκου στη χώρα» και απ’ ότι φαίνεται το συγκεκριμένο κύκλωμα εξειδικευόταν στην υπεξαίρεση και εξαγωγή ακριβών ογκολογικών φαρμάκων, που πληρώνει το κράτος.

«Θεωρώ ότι πραγματικά πρόκειται όχι απλώς για οργανωμένο έγκλημα οικονομικής φύσεως, αλλά πρόκειται και για μία σπείρα, η οποία ουσιαστικά έθετε απ’ ότι φαίνεται σε κίνδυνο και την πορεία της υγείας των ασθενών», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος ξανά στον ΕΟΦ, είπε ότι ο Οργανισμός και η διοίκηση του, έκαναν αθόρυβα τους προηγούμενους μήνες, μία συστηματική προσπάθεια να διερευνήσουν την επιρροή αυτών των κυκλωμάτων που αφορούν και ιδιωτικά φαρμακεία και τα φαρμακεία των νοσοκομείων και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τη συναλλαγή τους με επαγγελματίες υγείας.

Ο Α.Ξανθός μίλησε και για το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργούν οι αποκαλύψεις σε πάρα πολλούς ασθενείς, ιδιαίτερα σε ογκολογικούς, ότι το σύστημα υγείας είναι ανοχύρωτο.

«Το σύστημα υγείας δεν είναι ανοχύρωτο και εξακολουθεί σήμερα να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες και αποτελεσματικές υπηρεσίες, στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Έχει, όμως, αυτό είναι αναμφισβήτητο, εστίες ανομίας και θεσμικά κενά, τα οποία οφείλουμε αυτήν την περίοδο, αξιοποιώντας και τα πορίσματα αυτών των ερευνών, να θωρακίσουμε», τόνισε.

Μάλιστα προανήγγειλε την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ, με επιπλέον προσωπικό και ελεγκτικά εργαλεία, αξιοποιώντας περισσότερο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος και τα πληροφοριακά συστήματα. Επίσης είπε ότι και εντός του νοσοκομείου θα πρέπει να ενισχυθεί η ηλεκτρονική επιτήρηση του συστήματος και της συνταγογράφησης και της διαχείρισης των φαρμάκων, μέχρι την τελική διάθεσή τους προς τον ασθενή.

«Έχει δοθεί το πολιτικό σήμα, ότι πλέον δεν υπάρχει πολιτική ασυλία σε τέτοιες συμπεριφορές. Δεν είναι τυχαίο το ότι αυτήν την περίοδο, επειδή ακριβώς υπάρχει η βούληση, επειδή ακριβώς υπάρχει η συνεργασία των συναρμόδιων φορέων και επειδή αφήνουν και τις διωκτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους, υπάρχει αποτελεσματικότητα», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Documento Newsletter