«Όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Χώρα έχουν άμεση σχέση με το Κράτος Δικαίου και τη λειτουργία των θεσμών, είναι εξόχως ανησυχητικά και απαιτούν από όλους μας στάση ευθύνης», τόνισε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην επιχειρούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδιατάξει τον Δικαστικό Χάρτη της Χώρας, στην οποία αντιδρούν τόσο η Ενωση Διοικητικών Δικαστών όσο και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, σημείωσε χαρακτηριστικά: Η πολιτική μας θέση είναι θέση αντίθεσης στην συρρίκνωση των δικαστικών σχηματισμών και στην αντικατάσταση της δια ζώσης διαδικασίας με την εξ αποστάσεως. Η παρουσία των δικαστών και των γραμματέων στην έδρα εκτός από το συμβολικό φορτίο που εμπεριέχει για τους Πολίτες, υλοποιεί εν πολλοίς και αυτήν καθ’ εαυτήν την λειτουργία της απόδοσης Δικαιοσύνης. αντιμετώπιση των Δικαστηρίων με αμιγώς τεχνοκρατικά κριτήρια, ωσάν να είναι απλή παραγωγική μονάδα, πηδαλιουχεί στην σκέψη του συντάκτη του νομοσχεδίου και καταλήγει σε παράλογα αποτελέσματα».
Ο κ. Ξανθόπουλος διαβεβαίωσε τους δικαστές ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και ο ίδιος προσωπικά, είναι πρόθυμοι να συμβάλουν σε ένα ειλικρινή διάλογο για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων ειδικά της Διοικητικής Δικαιοσύνης, η οποία διαχειρίζεται ένα μεγάλο τμήμα των σχέσεων Κράτους Πολίτη και αποτελεί όπλο, άμυνα και ασφάλεια του Πολίτη απέναντι στην Κρατική Εξουσία και γιατί όχι και αυθαιρεσία.
Τέλος, επανέλαβε ότι ανάμεσα στα 6 κορυφαία ζητήματα, στις 6 Εθνικές Προτεραιότητες, που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως εν δυνάμει Κυβερνητικό Κόμμα, είναι και αυτό της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά τους βασικούς άξονες των προτάσεων όπως: αποκατάσταση μισθολογικών, φορολογικών αδικιών, ενίσχυση στελέχωσης, κτιριακών υποδομών, επέκταση «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης», διακοπή ομφάλιου λώρου μεταξύ δικαστικής & εκτελεστικής εξουσίας, νέος προσανατολισμός στη Σχολή Δικαστών τέλος στην κακή νομοθέτηση, νομοθετική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» και του γάμου για όλα τα πρόσωπα, κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών, που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια. Με πρώτη αυτή των τραπεζικών στελεχών.