Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση ακολούθησε λάθος μεθοδολογία στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια

Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση ακολούθησε λάθος μεθοδολογία στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια
Φωτογραφία Αρχείου

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος άσκησε σφοδρή κριτική στα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια που αλλοιώνει το παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου, όπως τόνισαν και αρκετοί εκπρόσωποι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, άσκησε μιλώντας στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

«Το συμφέρον του παιδιού, είναι αόριστη νομική έννοια που εξειδικεύεται ανάλογα με το κάθε παιδί και τις συνθήκες της συγκεκριμένης περίπτωσης. Με τη διάταξη που προτείνει η κυβέρνηση, καθοδηγείται ο δικαστής από τα νομοθέτη σε συγκεκριμένες και προκαθορισμένες κατευθύνσεις, που δεν αποτελούν πανάκεια στις ανθρώπινες σχέσεις», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

«Δεν μπορεί να έχει προαποφασισθεί το συμφέρον του τέκνου, με κριτήρια αχρείαστα και άσχετα με το πραγματικό συμφέρον του. Υπάρχουν περιπτώσεις κακοποιητικών γονέων που το συμφέρον του παιδιού επιβάλλει την απομάκρυνση του παιδιού και την μη άσκηση από κοινού της γονικής μέριμνας. Η προσθήκη εκτός της από κοινού και της εξίσου άσκησης της γονικής μέριμνας μετά την διάσπαση της έγγαμης σχέσης, είναι εξαιρετικά προβληματική διάταξη. Ιδίως όταν το εξίσου δεν περιλαμβάνεται στην έγγαμη σχέση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η προηγούμενη ενημέρωση του άλλου γονέα για συνήθεις πράξεις επιμέλειας, δημιουργεί πρόβλημα. Γιατί τέθηκε; Θα ζητά την άδεια του άλλου γονέα για να ασκεί πράξης καθημερινής διαχείρισης της επιμέλειας; Στην μεταβολή του τόπου διαμονής, περιστέλλονται ατομικά δικαιώματα. Εάν βρεθεί μια καλύτερη δουλειά σε άλλη πόλη για τον γονέα που έχει την επιμέλεια, αυτό θα τελεί υπό την αίρεση του δικαστηρίου ή του άλλου γονέα;

Κομβικό σημείο αποτελεί η επικοινωνία και το τεκμήριο του 1/3 του συνολικού χρόνου που εισάγεται για τον γονέα με τον οποίον δεν διαμένει το τέκνο. Θα αναγκάσετε τους δικαστές να μετρούν με κομπιουτεράκι το χρόνο; Η διατύπωση που επιτρέπει την ευρύτερη δυνατή επικοινωνία» θα ήταν ενδεδειγμένη λύση. Να φύγει καθώς δεν έχει καμία σχέση, η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης με τον άλλο γονέα και την οικογένεια του, ως λόγος αφαίρεσης της γονικής μέριμνας. Η προϋπόθεση να υπάρχει οριστική απόφαση καταδίκης για ενδοοικογενειακή βία για να αφαιρεθεί η γονική μέριμνα, συνιστά πρόβλημα. Ο κακοποιητής γονέας οφείλει να απομακρύνεται άμεσα από το περιβάλλον του παιδιού, με τις εγγυήσεις του νόμου».

Ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε λέγοντας: «Η κυβέρνηση χάνει μια σημαντική ευκαιρία. Ακολούθησε λάθος μεθοδολογία. Δεν «πάτησε» πάνω στο πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που η ίδια σύστησε, δίνοντας στον καθένα τη δυνατότητα να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Εχει την δυνατότητα να επιφέρει αλλαγές στο νομοσχέδιο με βάση τα όσα προτείνουμε».

Documento Newsletter