Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης μετά τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε κρατούμενους και υπαλλήλους, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και την εκπομπή «Ντάμες σπαθί», τόνισε πως «μας προβληματίζει η φράση της κ. Νικολάου ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Δείχνει τον επικίνδυνο εφησυχασμό της κυβέρνησης σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα».
Το ίδιο ανησυχητική είναι η κατάσταση σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καθώς σύμφωνα με την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, έχουν εντοπισθεί κρούσματα σε 16 από τις 34 φυλακές της χώρας, συνέχισε ο κ. Ξανθόπουλος.
«Μόλις προχθές η κ. Νικολάου αντιλήφθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα κι επισκέφθηκε τις φυλακές Διαβατών. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε επισκεφθεί από τις 6 Οκτωβρίου τις φυλακές Κορυδαλλού και το νοσοκομείο κρατουμένων, είχαμε συνομιλήσει με υπαλλήλους και εξωτερικούς φρουρούς και είχαμε ζητήσει την λήψη μέτρων προστασίας και την διενέργεια μαζικών τεστ σε κρατούμενους και υπαλλήλους» υπογράμμισε.
Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, στηλίτευσε την στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να αφαιρέσει την αρμοδιότητα του σωφρονισμού από τα υπουργείο Δικαιοσύνης και να την παραχωρήσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υιοθετώντας μια σωφρονιστική πολιτική που δίνει έμφαση στην καταστολή. «Ο σωφρονισμός, δεν είναι ζήτημα πυγμής, είναι ζήτημα δικαιοσύνης και οι κρατούμενοι αλλά και οι υπάλληλοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μέρος ενός περιθωρίου, χωρίς δικαιώματα. Δεν υπάρχουν τομείς όπου η προστασία της δημόσιας υγείας δεν πρέπει να είναι πρώτιστο καθήκον», σημείωσε.
Επεσήμανε μάλιστα ότι όπως προκύπτει από έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, από όλη την Ευρώπη, μόνο στην Ελλάδα και την Σουηδία αυξήθηκε ο πληθυσμός των φυλακών κατά το διάστημα της πανδημίας, επειδή δεν ελήφθησαν μέτρα αποσυμφόρησης και αραίωσης του ιδιαίτερα αυξημένου σε ορισμένες φυλακές πληθυσμού κρατουμένων. Από πέρσι μάλιστα έχει επίσης ανασταλεί η κοινωφελής εργασία ως εναλλακτική έκτιση ποινής και πολλοί κρατούμενοι με μικρές ποινές στοιβάζονται στις φυλακές ενώ θα μπορούσαν να εκτίσουν αλλιώς την ποινή τους.
Ο κ. Ξανθόπουλος έκανε επίσης αναφορά και στις απ’ ευθείας αναθέσεις προμηθειών υγειονομικού υλικού και διενέργειας απολυμάνσεων στις φυλακές, σε εταιρείες που δεν υπήρχαν πριν την ανάθεση, προθέτοντας πως σήμερα, καταγγέλλεται, ότι δεν υπάρχουν μέσα προφύλαξης και απολύμανσης για τους κρατούμενους και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. «Η λογική ότι οι δραστηριότητες του κράτους έχουν σχέση με business και εξυπηρετήσεις ημετέρων, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους», τόνισε.