Χθες, στην ΕΕ συζητήθηκε η υπόθεση που αφορά τη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ Ξάνθη, με την διαδικασία της τηλεδιάσκεψης. Πρωτόδικα η Θρακιώτικη ΠΑΕ τιμωρήθηκε με ποινή αφαίρεσης 5 βαθμών.
«Η άποψη της Ξάνθης είναι ότι η παράβαση του άρθρου 69 παρ. 3, δε θα είχε πάρει τη συγκεκριμένη έκταση, αν δεν υπήρχε το προηγούμενο σκέλος. Η υπόθεση του μετοχολογίου, είναι μια απλή υπόθεση. Αν αποδειχθεί υπάρχει μια απλή παράβαση που λέει ότι έγινε με τη μεταβίβαση της ΠΑΕ σε άλλη εταιρία, χωρίς άδεια. Θα δείξουμε ότι αυτό είναι ψευδές, πρώτα πήραμε την άδεια και μετά έγινε η μεταβίβαση»,υποστήριξε ο εκ των δικηγόρων της Ξάνθης Κώστας Χριστοδούλου, ενώ στην συνέχεια η συνάδελφος του Σορίνα Παπαδοπούλου, είπε: «Κύριε πρόεδρε, όπως δηλώσαμε και στην ένσταση μας, επανυποβάλλουμε την αίτηση μας για την παραγραφή. Η πρώτη παράβαση της ψευδούς δήλωσης που φαίνεται να διεπράχθη στις 7/3/2019 και βάσει της τρίμηνης παραγραφής, έχει παραγραφεί στις 8/6/2019. Η δεύτερη παράβαση φαίνεται να είναι στις 6/8/2019 και έχει παραγραφεί στις 7/11/2019. Η ΕΕΑ εποπτεύει τις ελεγχόμενες ΠΑΕ. Τα κρίσιμα πραγματικά περιστατικά ήρθαν σε γνώση της ΕΕΑ δύο και περισσότερες φορές. Όφειλαν να ελέγξουν την τήρηση των υποχρεώσεων μιας ΠΑΕ».
Το λόγο πήρε και ο τρίτος δικηγόρος της Ξάνθης Χρήστος Δετσαρίδης αναφέροντας ότι «από το νόμο 4061/2012 έχει καταργηθεί η δυνατότητα από την ΕΕΑ να ανακαλέσει το πιστοποιητικό. Συγκεκριμένα από το 2012 έχει καταργηθεί η δυνατότητα αυτή. Η ΠΑΕ τιμωρήθηκε σε πρώτο βαθμό, διότι προηγήθηκε η παράβαση σε σχέση με τους κανόνες χορήγησης του πιστοποιητικού, ταυτίζεται με τη διαπίστωση ότι δεν έλαβε άδεια. Άρα έχουμε έναρξης της διώξεως λόγω της ανάκλησης του πιστοποιητικού. Κατά την άποψή μας, σήμερα ως κάτοχοι του πιστοποιητικού, δεν υπάρχει αιτία κατά την οποία ξεκίνησε η πειθαρχική δίωξη. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτη και ζητούμε να κηρύξετε απαράδεκτη τη δίωξη».
Η Ξάνθη εκπροσωπήθηκε και από τέταρτο δικηγόρο, τον Χάρη Δασκαλάκη, ο οποίος τόνισε: «Η ΠΑΕ Ξάνθη υποστηρίζει ότι τηρήθηκε όλη η νομική διαδικασία κατά τη μεταβίβαση των μετοχών. Η ΠΑΕ ενημέρωσε πως ο νόμος την υποχρέωνε εγγράφως τον οικείο επαγγελματικό σύνδεσμο και επέλεξε να ενημερώσει την επιτροπή τηλεφωνικώς. Η επιτροπή είχε γνώση ότι έδωσε μία άδεια για τη μεταβίβαση, αυτή που δεν είχε γνώση ήταν η ΕΠΟ».
Ο λόγος στην συνεχεία πέρασε στο νομικό επιτελείο της ΠΑΕ Ολυμπιακός. «Η βασική νομική ανάπτυξη της Ξάνθης αφορούσε για το πόσο εσφαλμένη είναι η ανάκληση του πιστοποιητικού της ΠΑΕ. Όμως στην προσβαλλόμενη απόφαση ο κ. Μάρκου απεφάνθη ότι η παράβαση της μη λήψης άδειας επισύρει δύο διαφορετικές ποινές. Παλαιότερα την αποβολή και τώρα την αφαίρεση βαθμών για το ένα σκέλος. Αποβολή από το πρωτάθλημα για την άλλη. Αποφαίνεται ο κ. Μάρκου ότι δεν θα επιβάλλει δύο ποινές. Θα επιβάλλει ποινή σύμφωνα με το άρθρο 69 και έτσι αφαιρέθηκαν 12 βαθμοί», ανέφερε ο Αθανάσιος Τσιρωνάς, ενώ στην συνέχεια μίλησε ο Ιωάννης Χατζησαββάογλου: «Πιστεύουμε, διαβάζοντας το νόμο, ότι ο νομοθέτης επέλεξε η ουσία να κρίνεται σε ένα στάδιο. Να κρίνεται δηλαδή η ουσία στην εκδίκαση της ΕΕΑ και η επιβολή της ποινής στα επόμενα. Δεν σας επέλεξε κ. πρόεδρε ο νομοθέτης να έχετε τη δυνατότητα και τα εργαλεία να εξετάσετε την ουσία της υπόθεσης».
Και ολοκλήρωσε η Λίνα Σουλούκου: «Οι καταστάσεις στο ΓΕΜΗ από 1/2018 μέχρι 12/2018 στο κεφάλαιο συμμετοχής αναφέρει ότι η εταιρία της Viamar μεταβίβασε 399.600 μετοχές. Δεν το λέω εγώ κ. πρόεδρε , το λένε οι δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Viamar. Η μεταβίβαση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Vialand, συμπίπτει χρονικά με την σύσταση της Insports».