Χάνουν τ’ αυγά και τα καλάθια

Σε πανικό οδηγείται η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα των χειρισμών της σε πανδημία, οικονομία και εθνικά ζητήματα

Καθώς έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων στο υγειονομικό πεδίο όπως και στη δευτερογενή οικονομική κρίση, η κυβέρνηση επιδίδεται σε εμπόριο ελπίδας προκειμένου να διατηρήσει μια επίπλαστη αισιοδοξία στην κοινωνία, αγοράζοντας χρόνο από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Οι μέχρι στιγμής σχεδιασμοί για συνολικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας μετά το δεύτερο lockdown έπεσαν έξω. Ηδη ανακοινώθηκε ότι τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχιστούν μέχρι τις 15 του μηνός. Στη συνέχεια, εάν και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε σταδιακό άνοιγμα επιμέρους κλάδων της οικονομίας, προκειμένου να δώσει μια ανάσα στην κοινωνία και την αγορά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Κάπως έτσι σχεδιάζει επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αφού πρώτα τα έκλεισε βιαστικά, άνοιγμα του εμπορίου, ακόμη και της εστίασης,

Μοιράζουν ελπίδες και ασπιρίνες

Αν και… η κυβέρνηση παρουσιάζει δικά της στοιχεία, η δραματική κατάσταση των νοσοκομείων τη διαψεύδει. Στην προσπάθεια υπεραναπλήρωσης της απογοήτευσης που προκαλεί η ζοφερή πραγματικότητα η κυβέρνηση προεξοφλεί μελλοντικές θετικές εξελίξεις. Καταρχήν στο υγειονομικό πεδίο «μοιράζει» από τώρα τα εμβόλια που ακόμη δεν έχουν πιστοποιηθεί και που θα φτάσουν στη χώρα μας σε περιορισμένο αριθμό στην καλύτερη περίπτωση στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Στο οικονομικό πεδίο, όπου μέρα με την ημέρα εντείνεται η αγωνία των πολιτών, μόλις βγήκαν τα επίσημα στοιχεία ότι η ύφεση θα κινηθεί στο 10,5% (στην πραγματικότητα θα ξεπεράσει το 12%) ο πρωθυπουργός άρχισε να μοιράζει τα 70 δισεκατομμύρια που θα πάρει κάποια στιγμή η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πληγεί καίρια από την κρίση και πλέον δεν κρύβουν τη δυσφορία τους, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση (που στην πλειονότητά τους τη στήριξαν) δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Τα μέχρι στιγμής μέτρα αξιολογούνται ως… ασπιρίνες. Οσο για το 2021, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη τύπου V ήδη έχουν αναθεωρηθεί και θα αναθεωρηθούν περαιτέρω επί τα χείρω.

Οι δημοσκοπήσεις… γυρίζουν

Εκείνο όμως που ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι έχει χάσει τον έλεγχο στη διαχείριση της κοινής γνώμης, παρά την υπεροπλία που διαθέτει στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Κ- Research. Σύμφωνα με αυτήν οι πολίτες θεωρούν ότι για το δεύτερο κύμα της πανδημίας ευθύνονται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το άνοιγμα του τουρισμού και η μη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Πολύ χαμηλά αξιολογούν οι πολίτες την έλλειψη ατομικής ευθύνης. Συμπερασματικά, το αφήγημα της κυβέρνησης ότι τα έκανε όλα καλά, όπως επαναλαμβάνει σε κάθε του εμφάνιση ο πρωθυπουργός, αλλά φταίνε οι πολίτες και κυρίως οι νέοι για την έξαρση της επιδημίας δεν πέρασε. Μετά την έρευνα της Κ- Research ακολουθούν άλλες με σκοπό να μετριάσουν αυτές τις εντυπώσεις μέσα από κατάλληλη διατύπωση των ερωτημάτων που επιπλέον εστιάζουν στο προβάδισμα που εξακολουθεί να διατηρεί η ΝΔ και στην αποδοχή του πρωθυπουργού. Εκείνο που ποικιλοτρόπως συγκαλύπτουν είναι ότι μειώνεται και το προβάδισμα της κυβέρνησης, κυρίως με μείωση της απήχησης στη μεσαία τάξη.

Ο πανικός όμως δεν κρύβεται. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι περισσότερες ΜΕΘ σημαίνουν περισσότερους νεκρούς. Οσο κι αν ο κ. Γεραπετρίτης διατείνεται ότι η δήλωσή του παρερμηνεύτηκε, ήταν εμφανές ότι ήθελε να υπερασπιστεί τη γραμμή της κυβέρνησης που δεν ευνόησε τη δημιουργία περισσότερων μονάδων εντατικής θεραπείας. Γι’ αυτό άλλωστε τον κάλυψε πλήρως στη Βουλή και ο πρωθυπουργός. Παρεμπιπτόντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε το ίδιο για τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε «πανηγυρίζουμε γιατί έχουμε πολύ λιγότερους νεκρούς από το Βέλγιο». Ενώ ο κ. Γεραπετρίτης προβάλλει με τον γνωστό άκομψο τρόπο του την επίσημη γραμμή, ο Αδ. Γεωργιάδης έχει δική του ατζέντα, αδιαφορώντας αν ωφελεί ή βλάπτει το Μέγαρο Μαξίμου. Οσο όμως αυξάνεται η δυσαρέσκεια στην κοινωνία και δη στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους, σταδιακά αυξάνεται και η νευρικότητα μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ. Παρότι ακόμη δεν μιλάνε δημοσίως, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επικρίνουν τους χειρισμούς και δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Αλλά περιμένουν τον ανασχηματισμό και ελπίζουν. Αν και ο ανασχηματισμός είναι στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, αναβάλλεται μέχρι να το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να συντηρεί τις προσδοκίες στην κοινωνία προεξοφλώντας θετικές ειδήσεις και έτσι να διατηρεί και τη δική του υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γνωρίζει ότι εάν δεν συγκρατήσει τώρα τη δυσαρέσκεια, σε μερικούς μήνες θα γίνει χιονοστιβάδα.

Σενάρια απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων

Η γενικευμένη αίσθηση της απώλειας ελέγχου τροφοδοτεί σενάρια απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων και πρόωρων εκλογών. Φυσικά εάν το επέτρεπαν οι συνθήκες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πήγαινε σε εκλογές για να ανανεώσει τον χρόνο. Το ιδανικό για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου θα ήταν αν πήγαινε σε εκλογές την άνοιξη, προτού εξανεμιστεί το όποιο προβάδισμα έχει ακόμη, μέσα σε κλίμα ευφορίας από τους εμβολιασμούς. Γι’ αυτό και καλλιεργεί την αισιοδοξία στην κοινωνία. Μόνο που η πανδημία επιμένει και ακόμη και οι φιλικές του εφημερίδες έχουν αρχίσει να ειρωνεύονται τα σενάρια εκλογών τοποθετώντας τα τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σενάρια απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων όμως καταστώνουν κι άλλα κέντρα, με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά. Η αφετηρία τους είναι ότι με μειωμένη την αξιοπιστία λόγω των κακών χειρισμών στην αντιμετώπιση της πανδημίας και με αυξημένη την κοινωνική δυσαρέσκεια από την οικονομική κρίση, ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να διαχειριστεί τα ελληνοτουρκικά.

Αν και ο αριθμός των νεκρών στα νοσοκομεία έχει φέρει σε δεύτερο πλάνο της τουρκικές προκλήσεις, ο Ερντογάν καραδοκεί. Η πρόσφατη τουρκική Navtex για παραβίαση ακόμη κια των έξι ναυτικών μιλίων καταδεικνύει την έλλειψη στατηγικής της κυβέρνησης. Η ΝΔ στην πραγματικότητα έιναι τριχοτομημένη. Εκτός από τους νεομητσοτακικούς, σαμαρικοί και καραμανλικοί είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Μητσοτάκη με τον σημητικό εκσυγχρονισμό, κυρίως γιατί θεωρούν ότι οδεύει εκών άκον σε έναν συμβιβασμό με την Τουρκία με εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Γι’ αυτό και αρχίζουν σταδιακά να διαρρέουν σενάρια για αλλαγή της κυβέρνηση, ακόμη και δίχως να μεσολαβήσουν εκλογές κατά το πρότυπο του 2011. Εν ολίγοις, μία κυβέρνηση που θα διαχειριστεί τα συντρίμμια στην οικονομία και την εθνική υποχώρηση.

Δεν είναι δίχως σημασία οι αποστάσεις που σταδικαά και κατά περίπτωση έχουν αρχίσιε και παίρνουν τμήματα του επιχειρηματικού – εκδοτικού κατεστημένου από την κυβέρνηση. Οι δουλειές που περίμεναν δεν ήρθαν, διαβλέπουν κοινωνική αναταραχή, ενώ σταδιακά εμφανίζονται και οι μεταξύ τους συγκρούσεις.