Στον κόσμο της επικοινωνίας επικρατεί το αξίωμα ότι δεν υπάρχουν γελοίες ερωτήσεις, υπάρχουν μόνο γελοίες απαντήσεις. Τώρα η ερώτηση: Συνιστά η αποστολή ενός sms γραφειοκρατική διαδικασία;. Αν είσαι ο άνθρωπος που αρέσκεται να σβήνει κεράκια σε τούρτες που τον απεικονίζουν ως «σούπερμαν» και έχεις οριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη θέση του υπουργού Εργασίας, η απάντηση είναι καταφατική. Το πρόβλημα είναι η γελοιότητα στο να προσπαθείς να καλύψεις τη νέα ευθεία επίθεση στις τάξεις της μισθωτής εργασίας με τέτοια επιχειρήματα. Ο Κωστής Χατζηδάκης λοιπόν κατήργησε με απόφασή του την υποχρέωση δήλωσης της υπερεργασίας των μισθωτών που ίσχυε από το 2018. Ωστόσο η δήλωση αυτή γινόταν με βάση τις προβλέψεις του νόμου με ένα sms.
Ας αφήσουμε το απάνθισμα της γελοιότητας του Κ. Χατζηδάκη και ας πάμε στα σοβαρά. Ας αναλύσουμε τι σημαίνει αυτή η απόφαση για την πραγματική οικονομία.
Τα δεδομένα
– Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα κινείται περίπου στα 1.000 ευρώ.
– Η αμοιβή του εργαζομένου για κάθε ώρα υπερεργασίας, υπολογιζόμενη στον μέσο μισθό, είναι 1,2 ευρώ (μεικτά).
– Το αντίστοιχο καθαρό ποσό που λαμβάνει ο εργαζόμενος είναι 0,85 ευρώ.
– Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι 0,348 ευρώ.
– Κάθε μήνα δηλώνονταν στο ΕΡΓΑΝΗ περί το ένα εκατομμύριο ώρες υπερεργασίας.
Τι σημαίνει όμως η κατάργηση της προαναγγελίας; Πολύ απλά σε γενόμενο έλεγχο ο εργοδότης θα ξεπεράσει το εμπόδιο δηλώνοντας εκ των υστέρων την ώρα υπερεργασίας. Αυτό ακριβώς συνέβαινε πριν από το 2018, οπότε και θεσπίστηκε προαναγγελία. Γι’ αυτό και στην πλειονότητά τους οι ώρες υπερεργασίας δεν πληρώνονταν!
Ομως αυτό έχει απώλειες. Τεράστιες απώλειες αν το δούμε στις αποδοχές όσο και στον τζίρο της αγοράς, αλλά και στις ροές χρήματος προς τα ασφαλιστικά ταμεία και στον κρατικό κορβανά (άμεση και έμμεση φορολόγηση)!
Αρα οι μισθωτοί χάνουν ετησίως 10,2 εκατ. ευρώ. Αυτά ακριβώς είναι και τα χρήματα που χάνει η αγορά (το σύνολο του μισθού πηγαίνει στην άμεση κατανάλωση). Τα ασφαλιστικά ταμεία αντίστοιχα χάνουν 4,17 εκατ. ευρώ, αφού κατά τεκμήριο δεν πληρώνεται η έξτρα ώρα υπερεργασίας. Το κράτος μόνο από ΦΠΑ χάνει 1,3 εκατ. ευρώ. Αυτές είναι οι συνέπειες που μπορεί να υπολογιστούν.
Ωστόσο θα πρέπει να προστεθούν και όσα δεν μπορούν να υπολογιστούν, όπως ποσά από τις υπερωρίες (κοστίζουν περισσότερο και ενεργοποιούνται μετά την υπερεργασία), τη φορολόγηση (αν αλλάζει κλίμακα ο μισθωτός με αυτές τις αποδοχές) κ.λπ.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για άλλη μια απόφαση που επιβεβαιώνει τον τίτλο του «δολοφόνου με τα αγγελικό πρόσωπο» που έχει αποδοθεί στον Κ. Χατζηδάκη (κατέστρεψε τον ΟΣΕ, «σκότωσε» την Ολυμπιακή, όλοι μας στενάζουμε υπό το βάρος των αυξήσεων στο ρεύμα που επήλθαν ως συνέπεια των παρεμβάσεών του).
Με την κατάργηση δήλωσης της υπερεργασίας οι μισθωτοί χάνουν ετησίως 10,2 εκατ. ευρώ, τα ασφαλιστικά ταμεία 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ το κράτος έχει απώλειες 1,3 εκατ. ευρώ μόνο από τον ΦΠΑ
Προστασία-ανέκδοτο
Από την άλλη, η προστασία του μισθωτού έχει γίνει από το καλοκαίρι ανέκδοτο. Η μισθωτή εργασία στενάζει υπό το βάρος της μείωσης αποδοχών διά μέσω του ελαστικού δεκάωρου. Ηδη στενάζει ο μικρομεσαίος από τη μείωση του τζίρου του λόγω της πτώσης της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Οι εισφορές των ασφαλισμένων για επικούρηση ετοιμάζονται να «σκοτωθούν» στον χρηματιστηριακό τζίρο, ενώ το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) καταργήθηκε στην ουσία διά της δήθεν αναβάθμισής του σε ανεξάρτητη αρχή.
Οι τελευταίες κυρίως παρεμβάσεις έχουν μια κοινή συνισταμένη. Ο Κ. Χατζηδάκης ως ενεργούμενο του Κυρ. Μητσοτάκη σκοτώνει τους πολλούς εις όφελος των λίγων μεταθέτοντας τη ζημιά στον κρατικό κορβανά. Οσο για το επιχείρημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας που δήθεν θα ενεργοποιηθεί το 2022, το αληθές είναι ότι θα πρόκειται για πιλοτική λειτουργία σε πολύ λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ για τους πολλούς εργοδότες δεν προβλέπεται αυτή να λειτουργήσει πριν από το 2025! Μέχρι τότε το κυβερνητικό μήνυμα είναι σαφές…