Προς μια σαρωτική στρατηγική επικράτηση στην ανατολική Ουκρανία κινείται η Ρωσία καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν περισσότερο προς τα δυτικά από διάφορες κατευθύνσεις ενόψει του καλοκαιριού το οποίο πλησιάζει γοργά.
Με τη δυτική βοήθεια παγωμένη επί μήνες εξαιτίας της άρνησης των Ρεπουμπλικάνων να δώσουν το πράσινο φως στο Κογκρέσο λόγω της πολιτικής που θα ήθελε να ασκήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στο ουκρανικό, οι ουκρανικές δυνάμεις ουσιαστικά αυτή την περίοδο έχουν μείνει χωρίς καν σφαίρες.
Αυτό, σύμφωνα με τις αναφορές από το μέτωπο αλλά και τις παραδοχές των ίδιων των Ουκρανών της κυβέρνησης Ζελένσκι και της στρατιωτικής ηγεσίας του Κιέβου, έχει αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατηρήσουν πολλές από τις αμυντικές θέσεις που είτε τις είχαν ήδη καταλάβει είτε τις κατέλαβαν μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση πέρσι.
Πέφτει το Ντονιέτσκ
Από όσα αναφέρουν όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο, η ρωσική προέλαση είναι πιο εντυπωσιακή στο Ντονιέτσκ, όπου σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάληψη του συνόλου της περιοχής, κάτι που αποτελεί και στρατηγικό στόχο της Ρωσίας από την αρχή της νέας φάσης του πολέμου στην Ουκρανία το 2022.
Σύμφωνα με αναλυτές σε θέματα πολεμικών επιχειρήσεων, η κατάσταση στο Ντονιέτσκ έχει γίνει άκρως επικίνδυνη για τους Ουκρανούς, αφού οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν μια μεγάλη τρύπα στην ουκρανική άμυνα (κοντά στο Τσάσιβ Γιαρ) που τους επιτρέπει να κινηθούν προς τρεις ή τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις. Μια μετακίνηση περισσότερων στρατευμάτων εκεί θα επιτρέψει στον ρωσικό στρατό να διαλύσει πλήρως όλες τις αμυντικές θέσεις των Ουκρανών κατά μήκος του ποταμού Μπαχμούτκα και να προωθηθούν έως και 15 χιλιόμετρα προς τα νοτιοδυτικά.
Η κατάσταση αυτή, που δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά άμεσα παρά την έγκριση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για επιπλέον βοήθεια προς την Ουκρανία, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό συνολικά για την έκβαση του πολέμου, έχει δώσει φτερά στην πανηγυρική ρητορική της Μόσχας. Παράλληλα διαμορφώνει και ένα αρνητικό υπόβαθρο για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που θα διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Τα λάφυρα της Μόσχας
Η ρωσική πλευρά διαφημίζει με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της το γεγονός ότι «ο πόλεμος πάει καλά» και μέσα στην εβδομάδα σε κεντρικό σημείο της ρωσικής πρωτεύουσας τοποθετήθηκαν σε δημόσια θέα λάφυρα από τα πεδία των μαχών της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα στο Πάρκο της Νίκης εκτίθενται δυτικά όπλα και οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και αρμάτων μάχης τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στην Ουκρανία και μετακίνησαν στη Ρωσία. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εορτασμών για τη φετινή Ημέρα της Νίκης την προσεχή Πέμπτη 9 Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που παραδοσιακά η Ρωσία γιορτάζει τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου με μεγαλειώδεις παρελάσεις στη Μόσχα.
Με δεδομένα τα παραπάνω η ρωσική ηγεσία θέλει να «χτίσει» πάνω στις επιτυχίες στο μέτωπο αλλά και στο πανηγυρικό κλίμα που δημιουργείται και λόγω της επετείου. Ετσι μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού έδωσε εντολή στις πολεμικές βιομηχανίες όχι μόνο να αυξήσουν τον όγκο της παραγωγής
Ο ρωσικός στρατός είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν πριν από την εισβολή και οι επιτυχίες στο μέτωπο δείχνουν ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ΗΠΑ και ΕΕ δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά και να μειώσουν τους χρόνους παράδοσης. Σε συνάντηση με τη στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ο Σοϊγκού δήλωσε: «Για να διατηρηθεί το απαιτούμενο τέμπο της επίθεσης είναι αναγκαίο να αυξηθούν ο όγκος, η ποιότητα και η ταχύτητα της παραγωγής όπλων αλλά και να επισπευσθεί ο εφοδιασμός των στρατευμάτων κυρίως με νέα όπλα».
Η αναφορά αυτή του Σοϊγκού κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς παράλληλα με τις εξελίξεις στο μέτωπο μαίνεται και ένας άλλος πόλεμος που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση του πολέμου και τον ανταγωνισμό στα εξοπλιστικά με τους συμμάχους της Ουκρανίας.
Πολεμική προσαρμογή
Σε αυτό το πλαίσιο αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν ότι ο ρωσικός στρατός είναι κατά 15% μεγαλύτερος σε αυτήν τη φάση από ό,τι ήταν πριν από την εισβολή αλλά και ότι η διοίκηση έχει επιδείξει σημαντική προσαρμοστικότητα όσον αφορά το να ξεπερνά με καινοτόμους τρόπους διάφορα προβλήματα στα πεδία της μάχης. Παράλληλα η Ρωσία αναμένεται φέτος να κατασκευάσει (σε απόλυτα νούμερα) μεγαλύτερο αριθμό συστημάτων πυροβολικού απ’ ό,τι όλα μαζί τα 32 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.
Τα παραπάνω υπογραμμίζουν με εμφατικό τρόπο ότι οι μέχρι τώρα κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από ΗΠΑ και ΕΕ δεν είχαν τον αναμενόμενο αντίκτυπο και πως η Ρωσία παρότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαθέσει τα ίδια κεφάλαια για εξοπλισμούς με τη συλλογική Δύση, συνεχίζει να μπορεί να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό ακριβώς το σημείο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο και, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, όπου πίεσε την κινεζική ηγεσία να μη στηρίζει τη ρωσική πολεμική βιομηχανία, είναι το σημείο που θα επικεντρώσουν την πίεσή τους οι σύμμαχοι του Κιέβου το επόμενο διάστημα.