Ξαναβγαίνει το «Γυμνοί στον ήλιο» στις αίθουσες

Ξαναβγαίνει το «Γυμνοί στον ήλιο» στις αίθουσες

Η ταινία του Ρενέ Κλεμάν που έκανε σταρ τον Αλέν Ντελόν προβάλλεται και πάλι στα θερινά σινεμά.

Το «Γυμνοί στον Ήλιο» (Plein soleil) βγήκε στις αίθουσες το 1960 και πρωτοσύστησε στο διεθνές κοινό τον Αλέν Ντελόν που είχε αρχίσει ήδη να φτιάχνει όνομα με κάποιες ταινίες στη Γαλλία. Όμως ο ρόλος του αινιγματικού Τομ Ρίπλεϊ, που προσλαμβάνεται από τον πάμπλουτο Γκρίνλιφ να ταξιδέψει στην Ευρώπη ώστε να πείσει τον καλομαθημένο γιο του Φίλιπ που κάνει διακοπές διαρκείας στην Ιταλία να επιστρέψει στο σπίτι του στις ΗΠΑ, είναι το τζακ ποτ για τον 24χρονο τότε Ντελόν.

Ο ανερχόμενος ηθοποιός αρπάζει την ευκαιρία και πλάθει ένα απόλυτα αμοραλιστή αλλά και γοητευτικό χαρακτήρα, όπως ακριβώς τον περιγράφει και στο βιβλίο της «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» η Πατρίσια Χάισμιθ. Η αμερικανίδα συγγραφέας είχε θετική γνώμη για το φιλμ του Κλεμάν αλλά κυρίως γοητεύτηκε απέραντα από τον πρωταγωνιστή της. Αρκετά χρόνια αργότερα θα υποστηρίξει – έχοντας δει και την ταινία του Βιμ Βέντερς «Αμερικανός Φίλος»- ότι καλύτερος Ρίπλεϊ από τον Ντελόν δεν πρόκειται να υπάρξει.

Όταν ξεκινούσαν το γυρίσματα του φιλμ ο Ντελόν ήταν ήδη ζευγάρι με την Ρόμι Σνάιντερ την οποία είχε γνωρίσει στα γυρίσματα της «Christine» του Πιέρ Γκασπάρ Ουί ένα χρόνο νωρίτερα. Μάλιστα το ζευγάρι έμενε μαζί στο Παρίσι, όταν ο νεαρός ηθοποιός ζήτησε από τον Κλεμάν να δώσει κάποιο ρόλο στην αγαπημένη του. Θυμίζουμε ότι εκείνη την εποχή η αυστριακή Σνάιντερ ήταν ήδη διάσημη από τα 17 της χάρη στη σειρά ταινιών «Πριγκίπισσα Σίσσυ» του υποψήφιου για Όσκαρ Ερνστ Μαρίσκα που γύρισε την τριετία 1955-57. Ο Κλεμάν ικανοποίησε την επιθυμία του πρωταγωνιστή του και στις πρώτες σκηνές του φιλμ «Γυμνοί στον ήλιο» η Σνάιντερ κάνει την εμφάνιση της ως φίλη του Φρεντ Μάιλς και φυσικά κλέβει την παράσταση.

Η ταινία που επιστρέφει στα θερινά με την αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια 4Κ που παρουσιάστηκε στις Κάννες το 2013, εκτός του εκλεκτού καστ (η Μαρί Λαφορέ, ο Μορίς Ρονέ στο ρόλο του Φίλιπ Γκρίνλιφ, ο Ενρό Κριζά και ο Φρανκ Λατιμόρ είναι άξιοι συμπαραστάτες του Ντελόν) διαθέτει την υποβλητική μουσική του Νίνο Ρότα να συνοδεύει την αγωνιώδη προσπάθεια του ήρωα να φέρει σε πέρας το σατανικό σχέδιο του για την οικειοποίηση της ταυτότητας του επιπόλαιου playboy Γκρίνλιφ.

Ο Κλεμάν «διαβάζει» το μυθιστόρημα της Χάισμιθ ως ένα παιχνίδι ερωτικής αποπλάνησης και παρτίδα σκακιού όπου η ήττα ισοδυναμεί με το θάνατο. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η πιο δυνατή και καλογυρισμένη σκηνή είναι εκείνη του ταξιδιού με το ιστιοπλοϊκό, όπου τα σχεδόν γυμνά κορμιά των πρωταγωνιστών προσδίδουν αμείωτη ένταση στην πλοκή και ανεβάζουν αισθητά τη θερμοκρασία του φιλμ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter