Μπορεί να μην άκουγαν τις προειδοποιήσεις και να δήλωναν για ύφεση κάτω από το 8% αλλά δεν υπολόγιζαν ούτε τον ξενοδόχο ούτε το δεύτερο κύμα κορονοϊού, που ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενα.
Έτσι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί τώρα να επικαιροποιήσει τα στοιχεία και να συμπεριλάβει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στις εκτιμήσεις του, κάτι που βεβαίως ήταν αναμενόμενο να συμβεί.
Οι υπεραισιόδοξες αντιλήψεις ότι η ύφεση θα κυμαινόταν στο 8% ήταν για τους αφελείς και τώρα, με ένα ενδεχόμενο νέο lockdown, έστω και πιο ήπιο από το προηγούμενο, πρέπει να ξαναγραφεί ο προϋπολογισμός.
Υπολογίζεται – όπως είχαν εκτιμήσει και κορυφαίοι ευρωπαϊκοί παράγοντες – πως κάθε μήνας κλειστής οικονομίας ισοδυναμεί με ύφεση 3 μονάδων.
Με αισιόδοξες προβλέψεις, ένα μερικό lockdown με ανοικτά σχολεία και μια σχετική διατήρηση του εμπορίου αλλά και της εστίασης η πτώση θα είναι κατά το ήμισυ, ή 1,5%
Εννοείται πως πηγαίνουν πίσω και τα σχέδια για ανάκαμψη κατά το 2021 αφού τίποτα δεν είναι βέβαιο, όπως δεν είναι βέβαιο και εάν ένα ή περισσότερα εμβόλια κάνουν το θαύμα τους.
Ωστόσο, αν και αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη είναι απορίας άξιο πως η κυβέρνηση προχώρησε σε τόσο αισιόδοξα και «ονειρικά» σενάρια.
Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται αν θα χρειαστεί μια δεύτερη παρέμβαση στις εκτιμήσεις, ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός με περεταίρω διεύρυνση των δαπανών.
Πέραν αυτού ωστόσο, ανησυχούν καθώς στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown πρέπει να παρουσιάσουν και ένα πακέτο στήριξης προς εκείνους που πλήττονται, προοπτική που τους πιέζει για γρήγορες αποφάσεις ώστε να αντιμετωπίσουν μερικά τη δυσαρέσκεια από την έκβαση της πανδημίας στη χώρα, παρά τους πρώτους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης.