Ξανά στους δρόμους βγήκαν οι άνθρωποι του πολιτισμού οι οποίοι βρίσκονται επί δεκατρείς μήνες σε αναστολή και η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), που πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 11:00 στο υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχει πορεία στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας ζητά το άνοιγμα του Πολιτισμού ταυτόχρονα με του Τουρισμού και την Εστίαση.
Στη συγκέντρωση έδωσαν το παρόν ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας αλλά κι άλλοι πολλοί καλλιτέχνες.
Όπως αναφέρει στο κάλεσμά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος «οι διαρροές προς τον Τύπο μιλάνε για χρονοδιάγραμμα στο άνοιγμα όλων των υπόλοιπων τομέων της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, αλλά δεν αναφέρουν ούτε λέξη για τον Πολιτισμό, τα θέατρα, τις αίθουσες συναυλιών, τους κινηματογράφους, τις σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».
Επίσης σημειώνει η ΠΟΘΑ «όλο αυτό τον καιρό, η κυβέρνηση επέδειξε αξιοσημείωτη αδιαφορία για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και τα ελάχιστα και αποσπασματικά επιδόματα δόθηκαν μετά από αγώνες, μέσα από μία πρωτοφανή συσπείρωση του κλάδου. Την ίδια αδιαφορία επέδειξε και για τις καλλιτεχνικές σπουδές, κρατώντας τις δραματικές σχολές, τις σχολές χορού και τα ωδεία κλειστά, ενώ οι πρόβες, που έχουν παρεμφερή λειτουργία, γίνονται κανονικά. Απέτυχε να φτιάξει ένα ενιαίο πλαίσιο για όλες τις σχολές σε σχέση με την τηλεκπαίδευση, οδηγώντας τες σε αδιέξοδο και φέρνοντας τους σπουδαστές αντιμέτωπους με τον κίνδυνο να χαθεί η χρονιά τους ή ακόμα και να μην καταφέρουν να αποφοιτήσουν».
Σημειώνεται ότι η μείωση του κύκλου εργασιών για το 2020 στον κλάδο υπολογίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία ότι φτάνει στο αστρονομικό ποσοστό του 88.2%. Σε αντίθεση όμως με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνει η ΠΟΘΑ, στην Ελλάδα δεν γίνεται καμία συζήτηση για άνοιγμα του Πολιτισμού ούτε λαμβάνονται υπ όψιν οι μελέτες που αφορούν τη διασπορά του ιού και αποδεικνύουν «ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι από τις ασφαλέστερες κοινωνικές δραστηριότητες».
«Η κυβέρνηση παραβλέπει το γεγονός ότι το άνοιγμα του Πολιτισμού δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη, προϋποθέτει προετοιμασία, σχέδιο και χρόνο. Αν αυτό το σχέδιο δεν καταρτιστεί τώρα, η θερινή σαιζόν θα είναι άλλη μία χαμένη σαιζόν και θα φέρει τον κλάδο στο χείλος της οριστικής καταστροφής. Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει επιτέλους την απαραίτητη σοβαρότητα, ώστε να έχουμε τις προϋποθέσεις ασφαλούς αλλά και βιώσιμης επανεκκίνησης του κλάδου το συντομότερο δυνατόν. Ο χρόνος έχει ήδη εξαντληθεί, όπως και η υπομονή μας», σημειώνει η ΠΟΘΑ.
Για τη στήριξη και την επιβίωση του κλάδου οι εργαζόμενοι ζητούν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Άνοιγμα του πολιτισμού ταυτόχρονα με Τουρισμό και Εστίαση.
- Άμεση ανακοίνωση ημερομηνίας επανέναρξης, ώστε να γίνει ο απαραίτητος, τουλάχιστον δίμηνος, προγραμματισμός.
- Δημιουργία υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους χώρους Πολιτισμού, όπως επίσης και για τις καλλιτεχνικές σχολές (δραματικές, χορού, ωδεία).
- Διατήρηση της στήριξης στον κλάδο ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ διαρκούν οι επιπτώσεις της κρίσης και εφαρμόζονται υγειονομικά πρωτόκολλα μειωμένης χωρητικότητας.
- Ανακοίνωση στήριξης για Απρίλιο όλων των εργαζομένων που λαμβάνουν επιδόματα ειδικού σκοπού μέσω του Μητρώου και αυτόματη ανανέωση για κάθε μήνα μέχρι την πλήρη ομαλοποίηση της λειτουργίας του Πολιτισμού. Πίστωση των αποζημιώσεων τις ίδιες ημερομηνίες με τις αποζημιώσεις όσων βρίσκονται σε αναστολή.
- Πλήρες πακέτο αποζημίωσης στους αποζημιούμενους από το Μητρώο Καλλιτεχνών, αντίστοιχο με αυτό όσων βρίσκονται σε αναστολή.
- Διευθέτηση ζητημάτων ΟΑΕΔ (εποχικό επίδομα 2021, συνολικό ζήτημα εποχικότητας καλλιτεχνικών επαγγελμάτων, ένσημα για τους μήνες που λάβαμε επίδομα ειδικού σκοπού)
- Αποζημιώσεις από Ιανουάριο και έπειτα και σε όσες/ους γράφτηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2021, σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις της Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας κ. Άννας Στρατινάκη.