FIFA – UEFA ενημέρωσαν τον Γ. Βρούτση ότι οι ποινές της ΔΕΑΒ αποτελούν παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο και απείλησαν με κυρώσεις
Με τον ν. 5085/2024 στις επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες μπορούν να επιβάλλονται ποινές για παραβατικές συμπεριφορές των οπαδών τους και από τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπιση της Βίας (ΔΕΑΒ). Η ΔΕΑΒ είναι επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και επομένως οι αποφάσεις της καταπατούν το ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που αντιπροσωπεία των FIFA – UEFA βρέθηκε προ ημερών στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Στη συνάντηση παρόντες ήταν και παράγοντες της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας, οι οποίοι πριν από την ψήφιση του αθλητικού νόμου είχαν ενημερώσει/προειδοποιήσει τον Γ. Βρούτση ότι οι διατάξεις που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΑΒ θα προκαλέσουν παρέμβαση των υπερεθνικών αρχών. Αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι οι απεσταλμένοι των FIFA – UEFA είπαν ξεκάθαρα στον υπουργό Αθλητισμού ότι αν η επιτροπή της ΓΓΑ (ΔΕΑΒ) εξακολουθήσει να επιβάλλει ποινές στις ομάδες, τότε θα επιβληθούν κυρώσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο που μπορεί να φτάσουν μέχρι το Grexit.
Σουρωτήρι το αυτοδιοίκητο
Η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου γνωρίζουν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 1 και θεωρούν ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν οι σχετικές διατάξεις στους πειθαρχικούς κανονισμούς της ΕΠΟ. Οι διατάξεις του ν. 5085/2024 είναι ιδιαίτερα αυστηρές, όπως αποδείχτηκε στην τιμωρία του ΠΑΟΚ για μία κροτίδα που έπεσε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ωστόσο FIFA και UEFA δεν μπορούν να δεχτούν ότι ο «δικέφαλος του βορρά» τιμωρήθηκε από επιτροπή που διορίζεται από την κυβέρνηση.
«Οι οπαδοί προκαλούν επεισόδια και στις ομάδες δεν επιβάλλονται βαριές ποινές. Η ομοσπονδία έχει αποτύχει σε αυτό τον τομέα» είπε σε ελεύθερη μετάφραση ο κ. Βρούτσης στους αξιωματούχους των υπερεθνικών αρχών, οι οποίοι από την πλευρά τους ανέφεραν ότι «πράγματι υπάρχει πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε ό,τι αφορά το θέμα της βίας. Οι ποινές όμως πρέπει να επιβάλλονται από τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου και όχι από επιτροπή του υπουργείου Αθλητισμού. Οφείλουμε να κρατήσουμε κάποιες ισορροπίες στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη». Τι εννοούσαν με αυτό; Αν FIFA – UEFA αφήσουν τη ΔΕΑΒ να τιμωρεί τις ομάδες, τότε σε μερικούς μήνες μια αντίστοιχη επιτροπή θα «ξεφυτρώσει» π.χ. στην Ουγγαρία και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου θα γίνει σουρωτήρι.
«Σύμφωνα με το καταστατικό της FIFA οι μόνες ποινές που αναγνωρίζει για ομάδες είναι οι ποινές που επιβάλλονται από την εθνική ομοσπονδία κάθε χώρας. Αν επιβληθεί ποινή σε ομάδα από φορέα που δεν ανήκει στην ομοσπονδία, η FIFA θα τιμωρήσει την ομοσπονδία, θα την αποβάλει, όπως έκανε πρόσφατα με την Ινδία» είχε αναφέρει στην ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση των επίμαχων διατάξεων ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος, ενώ ο πρόεδρος της λίγκας Μηνάς Λυσάνδρου είχε προσθέσει: «Η εξουσία της ΔΕΑΒ να επιβάλλει κυρώσεις είναι προβληματική. Εχουμε τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου τα οποία έχουν την αποκλειστική δικαιοδοσία για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων και θεωρούμε και επιμένουμε ότι αυτό πρέπει να εξαντλείται εκεί. Δεν θεωρούμε ορθό τον προσανατολισμό της τιμωρίας των ΠΑΕ από ένα όργανο διοικητικό».
Τους έβαλε στην αναμονή
Τότε ο υπουργός Αθλητισμού έκανε ότι δεν άκουσε, αλλά δεν μπορεί να κρατήσει την ίδια στάση και απέναντι σε FIFA και UEFA. Ο Γ. Βρούτσης βιάστηκε να κλείσει τη συζήτηση με τους ξένους απεσταλμένους, οι οποίοι του ζήτησαν δέσμευση για το πότε θα «απενεργοποιηθεί» η διάταξη για τη ΔΕΑΒ που αφορά τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Ο υπουργός απάντησε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ενημερώσει τις διεθνείς ομοσπονδίες για το τι θα πράξει. Μια λύση για να μη φτάσει η υπόθεση στα άκρα θα ήταν ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ να υιοθετήσει τις ποινές που αναφέρονται στον ν. 5085/2024 κι αυτές να επιβάλλονται από τα δικαιοδοτικά της όργανα.
Διαβάστε επίσης: Ποδοσφαιρικός εισαγγελέας: Άσκησε νέα δίωξη κατά του Αλέξη Κούγια
Κύκλωμα στοιχηματισμού: Ποινικές διώξεις σε 30 πρόσωπα
Ελληνικό ποδόσφαιρο: Φουλ… του στησίματος