Ξανά «γκρίζες ζώνες»: Η ακτοφυλακή της Τουρκίας θεωρεί «τουρκική» την βραχονησίδα Ζουράφα

Ξανά «γκρίζες ζώνες»: Η ακτοφυλακή της Τουρκίας θεωρεί «τουρκική» την βραχονησίδα Ζουράφα

Ενώ κυβερνητικές πηγές το βράδυ της Τετάρτης έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις, την Πέμπτη σημειώθηκε επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό και ελληνικό σκάφος του Λιμενικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού ένα πλωτό περιπολικό εντόπισε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αλιεύει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά βραχονησίδας Ζουράφα.

Κατά την προσπάθεια ελέγχου του αλιευτικού, ο κυβερνήτης του τουρκικού σκάφους πραγματοποίησε απότομη αλλαγή πορείας με αποτέλεσμα την σύγκρουση των δύο σκαφών. Μετά την απομάκρυνση του τούρκικου αλιευτικού, το σκάφος του Λιμενικού επέστρεψε στο λιμάνι της Σαμοθράκης, όπου διαπιστώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο πρωραίο τμήμα του.

Διαβάστε σχετικά: Επεισόδιο με σκάφος του Λιμενικού και τουρκικού αλιευτικού στη Ζουράφα (Video)

Από την πλευρά τους τα τουρκικά ΜΜΕ έδειξαν βίντεο που δείχνει τα τζάμια του αλιευτικού να σπάνε και κάνουν λόγο για μικροτραυματισμούς στο πλήρωμα.

Ομως η ανακοίνωση της τουρκικής Ακτοφυλακής το πήγε επικίνδυνα παραπέρα, επειδή αναφέρει ότι το επεισόδιο έγινε «εντός των τουρκικών ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Η ανακοίνωση της τουρκικής Ακτοφυλακής

«Στις 11 Ιουλίου, στις 11:25 π.μ., αναφέρθηκε ότι αλιευτικό σκάφος με τουρκική σημαία το οποίο έφερε την ονομασία “Kızılelma-1”, ψάρευε ανοικτά του Φάρου της Ζουράφας στην περιοχή Çanakkale’s Gökçeada (σ.σ. Ιμβρος) όταν παρενοχλήθηκε από την ελληνική ακτοφυλακή, η οποία ήρθε στο σημείο, πέρασε κοντά από το αλιευτικό προκαλώντας του υλικές ζημιές, καθώς το χτύπησε στην μπροστινή αριστερή πλευρά. Στο σημείο έσπευσαν αμέσως 4 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Διαπιστώθηκε ότι η ελληνική ακτοφυλακή απομακρύνθηκε γρήγορα από το σημείο, ενώ τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνονταν προς τα εκεί, ότι δεν υπήρχαν σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής γύρω από το περιστατικό κατά τη διάρκεια των ερευνών που ακολούθησαν, ότι τα μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αλιευτικό τραυματίστηκαν ελαφρά από σπασμένα τζάμια αποτέλεσμα της σύγκρουσης. Το αλιευτικό ρυμουλκήθηκε και οδηγήθηκε στο λιμάνι Gökçeada.

Οι έρευνες για το συμβάν συνεχίζονται

Η Τουρκική ακτοφυλακή συνεχίζει στο καθήκον της να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στις θάλασσες της χώρας, εντός των τουρκικών ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα».

Ζουράφα

Η Ζουράφα ή Λαδοξέρα είναι ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται στο νομό Έβρου, και συγκεκριμένα σε κοντινή απόσταση ανατολικά της Σαμοθράκης, και βορείως της Ίμβρου.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μαρινάκης παραδέχεται επιστροφή επιδοτήσεων στο ρεύμα ύψους 970.000 ευρώ μετά την αποκάλυψη του Documento

Α. Παναγιωτόπουλος: «Μετά το αδιέξοδο που δημιούργησε τώρα απειλεί και εκβιάζει ο κ. Γεωργιάδης»

ΣΥΡΙΖΑ για κύκλωμα εκβιαστών: «Σιγή ιχθύος επικρατεί από την πλευρά της Κυβέρνησης»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter