Σε δύο σκέλη επανέρχεται ενώπιον της Δικαιοσύνης η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.
Το πρώτο σκέλος αφορά την παραγγελία της αντεισαγγελέως Εφετών, Αικατερίνης Ρούμπη, η οποία ζήτησε εκ νέου έρευνα για τον τρόπο που τέθηκε στο αρχείο η καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής των δικηγόρων, σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προαναγγείλει την απόφαση του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, πολύ πριν συζητηθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, κάνοντας την απόφαση να φαίνεται προειλημμένη. Η κυρία Ρουμπή έχει ζητήσει να διερευνηθεί η «παραβίαση δικαστικού απορρήτου» και θα κληθούν πρόσωπα για έγγραφες εξηγήσεις, ώστε να ερευνηθούν από τον αρμόδιο ανακριτή τυχόν διαρροές προς την ΤτΕ και να ασκηθούν ενδεχόμενες διώξεις.
Θυμίζουμε ότι στα τέλη Νοεμβρίου 2022, έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος διαπίστωνε πως η ικανότητα των εταιρειών να διαχειριστούν τα δάνεια «θα διαφαινόταν» μέσα στους επόμενους μήνες «με την άρση (…)περιορισμών». Προανήγγειλε, δηλαδή, πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα «έλυνε» πολύ σύντομα τα χέρια των εταιρειών ώστε να βγάζουν στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες 700.000 ακίνητα.
Τότε οι δικηγόροι υπέβαλαν αναφορά για έλεγχο της υπόθεσης, την οποία «πάγωσε» ο τότε αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Απόστολος Ανδρέου (στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε εισαγγελέα), αρχειοθετώντας την αναφορά, με αποτέλεσμα η υπόθεση να προχωρήσει και να εκδικαστεί από τον Άρειο Πάγο τον περασμένο Ιανουάριο.
Το δεύτερο σκέλος αφορά τον ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο κινήθηκε, σε ταχύτατους ρυθμούς, ο Άρειος Πάγος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ογκωδέστατος φάκελος της υπόθεσης, περίπου 2.000 σελίδων, απασχόλησε το Ανώτατο Δικαστήριο μόλις 10 εργάσιμες μέρες και η απόφαση εκδόθηκε σε χρόνο-ρεκόρ και υπό ασφυκτική πίεση στις αρχές Φεβρουαρίου. Για τον λόγο αυτόν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Αιγίου θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βγήκε η πρωτοφανής σε ταχύτητα και σκληρότητα απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς.