Το 3ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει (μετά από διετή καθυστέρηση λόγω πανδημίας) την Πέμπτη τις πύλες του σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για το κόμμα και τον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ραγδαία πτώση των ποσοστών της ΝΔ, (η τελευταία της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών, δίνει τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο 5,5%) αλλά κυρίως αποτυπώνουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου για το κύμα ακρίβειας και την απουσία κάθε πρόνοιας εκ μέρους των κυβερνώντων.
Το τελευταίο σημαίνει ότι η πτώση θα συνεχιστεί επειδή τίποτε δεν δείχνει ότι θα πάμε σύντομα σε αποκλιμάκωση των τιμών.
Η δυσαρέσκεια μάλιστα του κόσμου έρχεται από μακριά δεν είναι εξωγενείς όπως αρέσκεται να επιχειρηματολογεί η κυβέρνηση και δεν έχει να κάνει μόνο με τη συγκυρία. Οφείλεται και στην κάκιστη διαχείριση, δύο χρόνια τώρα, της πανδημίας. Έχει δηλαδή παρελθόν που λειτουργεί σωρευτικά συνεπώς και μέλλον παράγοντες που δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει κανείς.
Επιπροσθέτως, οι επαΐοντες γνωρίζουν ότι όσο πλησιάζουμε και στη λήξη της τετραετίας οι δημοσκόποι θα διορθώνουν και το «φούσκωμα» του ΚΙΝΑΛ (ήδη έχει αρχίσει η διόρθωση) του Νίκου Ανδρουλάκη, που στην κυριολεξία δοξάζεται κρυπτόμενος προκειμένου να μην εκτεθούν το βράδυ των εκλογών στο exit poll.
ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που αλλάζει
Και εσωκομματικά όμως ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει μια κατάσταση win, win. Από την ήττα του τον Ιούνιο του 2019 και μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να διπλασιάσει τα μέλη του στα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα δοθεί το δικαίωμα να εκλέξουν, όχι μόνο τον νέο Πρόεδρο, αλλά και το κορυφαίο κομματικό όργανο: την Κεντρική Επιτροπή.
Ο στόχος είναι η αντιστοίχηση του ΣΥΡΙΖΑ με το 32% των εκλογέων που τον στήριξαν το 2019. Επίσης, το «φρεσκάρισμα» του κόμματος και η δυνατότητα σε περίπτωση νίκης στις εκλογές η επόμενη Κυβέρνηση να μην αποτυπώνει τον εσωκομματικό συσχετισμό δυνάμεων αλλά τις επιλογές του προέδρου του. Το αν αυτές βέβαια αποτυπώνουν τις ανάγκες της κοινωνίας είναι ένα θέμα που θα κριθεί από το εκλογικό σώμα όπως γίνεται πάντα στις Δημοκρατίες.
Όποιος έχει απορία για την αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών ας κάνει τον κόπο να δει τα αποτελέσματα του προηγούμενο Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2016. Στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή τα έξι πρώτα στελέχη σε αριθμό ψήφων (με ενιαία λίστα αλλά με τα γνωστά χαρτάκια εντός της αιθούσης) ήταν πέντε κεντρικά μέλη της σημερινής «Ομπρέλας» (Τσακαλώτος, Βούτσης, Φίλης, Ξανθός, Σκουρλέτης) και ένα ηγετικό στέλεχος ο Γ. Δραγσάκης.
Ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα για την (και τότε) μειοψηφούσα Τάση που γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αφού τα δύο πρώτα στελέχη των «Προεδρικών» και της σημερινής «Κίνησης Μελών» τα συναντά κανείς στην έβδομη και την όγδοη θέση (Πολάκης, Παππάς). Κάπως έτσι βέβαια θα πρέπει να εξηγηθεί και η αντίδραση της μειοψηφίας στην πρόταση Τσίπρα για εκλογή της ΚΕ, όχι από το Συνέδριο, αλλά από τα περίπου 55 με 60 χιλιάδες μέλη του κόμματος.
Κρίσιμη ψηφοφορία, πόσες ψήφοι χρειάζονται για την ΚΕ
Με βάση τα παραπάνω αποκτά ξεχωριστή σημασία η σχετική ψηφοφορία στις 15 Μαΐου τόσο όσον αφορά στα νέα μέλη της ΚΕ όσο και στην πρώτη δεκάδα.
Με απλά Ελληνικά αν θα αποτυπώνουν (με τα θετικά και τα αρνητικά του) τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα από το δημοκρατικό κέντρο μέχρι τη ριζοσπαστική αριστερά.
Σε κάθε περίπτωση η εκλογή ενός στελέχους στη νέα ΚΕ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση αφού σύμφωνα με τα οργανωτικά στελέχη της μιας και της άλλης πλευράς για να εκλεγεί κάποιος στην Κεντρική Επιτροπή, για παράδειγμα από την Αττική όπου εκλέγονται 150 από τα 300 μέλη του οργάνου θα χρειαστεί 1800 με 2000 ψήφους.
Ποιοι θα δώσουν το παρών στο Συνέδριο
Στο Συνέδριο θα δώσουν το παρών οι πρωτεργάτες, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, της Συμφωνίας των Πρεσπών Νίκος Κοτζιάς και Ζόραν Ζάεφ ενώ θα χαιρετήσουν, με βίντεο, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, η Αντιπρόεδρος της Ισπανικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, ο αναπληρωτής γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα κ.α.
Τέλος, στο χώρο του Συνεδρίου θα διοργανωθούν θεματικά τραπέζια, με αντικείμενα την πανδημία, την εργασία, τη διεθνή κατάσταση και τον πόλεμο, την οικονομία, την κλιματική κρίση- ενέργεια και τους θεσμούς – Δημοκρατία ενώ θα λειτουργεί και παιδότοπος.