Χαμόγελα στην Ελληνική αποστολή για τις επαφές στις ΗΠΑ

Χαμόγελα στην Ελληνική αποστολή για τις επαφές στις ΗΠΑ

Χαμόγελα στην Ελληνική αποστολή μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ. Όχι τόσο για τα θερμά λόγια του Αμερικανού προέδρου, ούτε καν για τη δήλωση ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν «την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» (δήλωση που επιδίωκε η Αθήνα), αλλά για τις ουσιαστικές συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου.

Και μόνο το γεγονός ότι στη αναβαθμισμένη συνάντηση – δείπνο εργασίας έδωσαν το «παρών» ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνιούτσιν, ο υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπορ Ρος, ο βοηθός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας H.R Μακμάστερ, ο σύμβουλος και γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, η αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ντίνα Πάουελ, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Γκάρι Κον, ο πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για Ευρω-Ρωσικές σχέσεις, μαρτυρά το αναβαθμισμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Και όπως έλεγαν χθες στην Κυβέρνηση η σημερινή συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μ. Πενς αναμένεται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού οι δύο πλευρές «θα μπουν στα βαθιά» και στον «οδικό χάρτη» που θα περιγράφει λεπτομερώς τα επόμενα βήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, «τα αποτελέσματα των επαφών στις ΗΠΑ» θα φανούν το επόμενο διάστημα ενώ με την επιστροφή θα γίνει και η αποτίμηση του ταξιδιού. Ενός ταξιδιού που όπως λένε στην κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλεύτηκε το θετικό μομέντουμ αλλά «αυτό το μομέντουμ χτίστηκε αργά και μεθοδικά» τόσο με τις συναντήσεις και τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού στο εξωτερικό που αναβάθμισαν τον ίδιο και την εικόνα της χώρας όσο και με τους στόχους που έθεσε η Κυβέρνηση στο εσωτερικό.

«Τίποτε δεν έγινε στην τύχη» λέει το ίδιο στέλεχος και θυμίζει ότι μόλις χθες ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης είχαν τηλεφωνική συνομιλία, (την επιβεβαίωσε και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος) την ίδια ώρα που στην κυπριακή ΑΟΖ άρχιζε πολυεθνική άσκηση, με την επωνυμία «ΝΕΜΕΣΙΣ 2017», στην οποία συμμετάσχουν δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και πλοίων των ιδιωτικών εταιρειών EDT Offshore και SAIPEM S.p.A.

Από εκεί και μετά στην Κυβέρνηση σημειώνουν ότι η συζήτηση για τη Σούδα θα είναι μεγάλη και οι όποιες αποφάσεις δεν θα παρθούν τώρα.

Ειδικά για την αναφορά του κ. Τραμπ στη συμφωνία για τα F16, που έσπευσε να εκμεταλλευθεί πολιτικά η ΝΔ κάνοντας λόγο για «Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δις δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες» η αλήθεια είναι ότι τα 1,4 δισ. αφορούν σε αμερικανικά κεφάλαια και μόνο το 1 δισ. σε ελληνικά κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με tweet σύμφωνα με το οποίο «Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά». Και μιλάμε για την κάτι παραπάνω από απαραίτητη αναβάθμιση των μαχητικών μας αεροπλάνων για τη διατήρηση της κρίσιμης ισορροπίας στο Αιγαίο.

Τέλος, σε οικονομικό επίπεδο οι προχθεσινές αναφορές της Κριστίν Λαγκάρντ στην ανάγκη να αρχίσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και η χθεσινή δήλωση του κ. Τραμπ ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν «την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» «κουμπώνουν» με τις χθεσινές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σύμφωνα με τις οποίες ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το αργότερο τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ώστε να μείνει αρκετός χρόνος για τη συζήτηση για το χρέος που επιθυμεί το ΔΝΤ.

Documento Newsletter