Διαβάζοντας τις αντιδράσεις της ελληνικής πολιτικής σκηνής για τη σοκαριστική επικράτηση της ακροδεξιάς συμμαχίας Μελόνι-Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει πως απουσιάζει η άποψη της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη ημέρα στη γειτονική χώρα. Τι κρύβει αυτή η σιωπή;
Δείτε επίσης: Πανηγυρίζει η ακροδεξιά στην Ευρώπη για την εκλογή Μελόνι
Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι αποτελεί «μεγάλο σοκ για την Ευρώπη και τη δημοκρατική της παράδοση», αποτελώντας «ιστορικό πισωγύρισμα στις πιο σκοτεινές ημέρες του ευρωπαϊκού 20ού αιώνα». Για το ΚΚΕ πρόκειται για ένα «ακροδεξιό μπλοκ» σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, που αποδεικνύει και την αποτυχία της λογικής του «μικρότερου κακού». Για το ΜέΡΑ25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη, «το φάντασμα του φασισμού μπορεί να πλανάται πάλι πάνω από την Ευρώπη» και η νίκη της «νεοφασίστριας» Μελόνι αποτελεί «την απορρόφηση από το ευρωπαϊκό και νατοϊκό κατεστημένο του ιταλικού νεοφασισμού». Ακόμα και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, με το ΠΑΣΟΚ να μην έχει εκδώσει ανακοίνωση, πρόκειται για μία «πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη» για την Ευρώπη.
Από τις αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων για τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών τη Δευτέρα, εκείνη που απουσίασε ήταν αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Από το Μοσχάτο υπήρξε εκκωφαντική σιωπή, προκαλώντας ερωτηματικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπορεί να έκανε μία αναφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα -μόνον κατόπιν ερώτησης- κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όμως είναι ξεκάθαρο πως αυτή αφορά την κυβέρνηση, η οποία μάλιστα δεσμεύεται να είναι μετριοπαθείς.
«Σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. οι πολίτες με την ψήφο τους αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας τους. Και οι επιλογές αυτές κρίνονται από τα πολιτικά αποτελέσματα που παράγουν σε βάθος χρόνου. Η ιστορική εμπειρία στην Ευρώπη, την περίοδο των μεγάλων κρίσεων που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες, δείχνει ότι οι λύσεις δεν είναι πάντοτε εύκολες. Οι λύσεις δεν μπορούν να έρθουν από παραγωγή καινούργιων αδιεξόδων. Οι λύσεις απαιτούν στρατηγική και φιλελεύθερη πολιτική εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Θα περιμένουμε και θα δούμε» ήταν η ήπια και μετριοπαθής απάντηση του Γιάννη Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα, η οποία κατά γαλάζιες πηγές εκπορεύεται τόσο από την ανάγκη διατήρησης διαύλου επικοινωνίας με τους γείτονες, όσο και -κυρίως- με την ανάγκη συμμαχιών και με την Ιταλία αναφορικά με την ενεργειακή κρίση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η λιτή δήλωση Οικονόμου προκαλεί κάποια ερωτήματα, όπως το τι ακριβώς εννοούν στην κυβέρνηση «παραγωγή καινούργιων αδιεξόδων» και αν το σχόλιο αφορά την πολιτική στην ενεργειακή κρίση. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση σχολίασε μετριοπαθώς το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως το έκαναν και άλλες, όπως η γαλλική και η γερμανική. Όμως επίσημα, τόσο το κόμμα όσο και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας απέφυγαν να τοποθετηθούν. Ακόμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χάρης Θεοχάρης που εμφανίστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε εκπομπή στο Κόντρα, απέφυγε να επικρίνει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ιταλία, αρκούμενος μόνο να εκφράσει κάποιους προβληματισμούς για τα «εσωτερικά», χωρίς καν να τα κατονομάσει.
Και πως να το κάνει, αφού όπου «εσωτερικά», οι διακηρύξεις περί υπεράσπισης των συνόρων, για απαγόρευση στις βάρκες με πρόσφυγες να προσεγγίσουν την Ιταλία και η δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών, όχι απλώς θυμίζουν, αλλά αντιγράφουν την πολιτική Μητσοτάκη-Μηταράκη στο προσφυγικό. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ευρυτερη πολιτική της απέναντι στα δικαιώματα και για την ελευθεροτυπία ενδέχεται να την φέρουν ακόμα πιο κοντά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, και αυτό φαίνεται πως το έχουν κατά νου στην κυβέρνηση. Έτσι μπορεί να εξηγείται και η μετριοπάθεια που εξέπεμψαν.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός πως το κόμμα Βελόπουλου χαιρέτισε την επικράτηση Μελόνι, υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση πως «μπορεί οποιοσδήποτε από εμάς να διαφωνεί με δηλώσεις “ξεπλύματος” του φασισμού, ωστόσο στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι λαοί για το μέλλον τους», που θυμίζει εν πολλοίς την αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου. Όπως και η αναφορά Βελόπουλου στις «αυτοκτονικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Το εάν η γαλάζια «μετριοπάθεια» είναι προϊόν κυβερνητικής θεσμικότητας ή απόρροια της αύξησης της επιρροής στελεχών όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης στο εσωτερικό της, μένει να φανεί. «Θα περιμένουμε και θα δούμε» όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόσο τη στάση των παραπάνω, όσο και των υπολοίπων στελεχών της παράταξης που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροδεξιά.