Χαμηλοί τόνοι και «μουρμουρητά» για κυρώσεις στην Τουρκία από Μητσοτάκη

Χαμηλοί τόνοι και «μουρμουρητά» για κυρώσεις στην Τουρκία από Μητσοτάκη

Με μετριοπάθεια και χαμηλούς τόνους αποφάσισε να εμφανιστεί κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά, επιχειρώντας μάλιστα να υποβαθμίσει το «θερμό επεισόδιο» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και βάζοντας εμμέσως και με αφορμή της στάση της έναντι της Ρωσίας, ζήτημα ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία.

«Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είδαν αυτόν τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων η οποία έγινε μπροστά στους ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και μπροστά σε όσους ηγέτες συμμετέχουν σε αυτό το καινούριο και -πιστεύω- επιτυχημένο πείραμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» ήταν το στίγμα της συνέντευξης τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συμμετοχή του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιλέγει να είναι φειδωλός για το περιστατικό και την όξυνση της τουρκικής ρητορικής ενώπιον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρομοίως, χαμηλά κράτησε τους τόνους και αναφορικά με τις νέες απειλές για το ότι «θα έρθουμε ένα βράδυ» που επανέλαβε ο Τούρκος κατά τις δηλώσεις του την Πέμπτη στους δημοσιογράφους.

«Θα συγκρατήσω μία άλλη τοποθέτηση την οποία έκανε ο Πρόεδρος Erdoğan: ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμίας άλλης χώρας. Συγκρατώ αυτή την τοποθέτηση ως ένα σχόλιο στη θετική κατεύθυνση. Ελπίζω μόνο να έχει και συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου» είπε συγκεκριμένα, επιβεβαιώνοντας πως επιλέγει την γραμμή της «θυματοποίησης» έναντι των ομολόγων του.

Αντίστοιχα, και για το εάν η στάση του Ερντογάν, μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης, ο Κυρ. Μητσοτάκης προτίμησε να… ευχηθεί να γίνει έτσι, αντί να τονίσει την όξυνση της επιθετικότητας του τούρκου προέδρου.

«Θέλω κι εγώ να πιστεύω ότι ενδεχομένως αυτό το, μην το πούμε “επεισόδιο”, ας πούμε αυτή η ανταλλαγή απόψεων, να μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και να μπορέσουμε, επιτέλους, να δρομολογήσουμε μία αποκλιμάκωση των φραστικών εντάσεων για να μπορέσουμε να καθίσουμε επιτέλους -όπως έχω πει πολλές φορές- να συζητήσουμε και κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά να μπορέσουμε να επιστρέψουμε και στο τραπέζι των συζητήσεων για το ένα κύριο ζήτημα το οποίο αποτελεί ιστορικά τη βασική μας διαφορά, και αυτό αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο» ήταν η «ευχή» του πρωθυπουργού.

Εξάλλου, μετριοπαθής εμφανίστηκε και στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αφού για μια ακόμα φορά απέφυγε να το θέσει, έστω στο πλαίσιο των δηλώσεων του στους δημοσιογράφους. Αντί αυτού, αντέτεινε το πλαίσιο των νέων κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, βάζοντας «από το παράθυρο» το ζήτημα της Τουρκίας για τη συμπεριφορά της απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Με βάση το 8ο πακέτο των κυρώσεων, που έχουν εγκριθεί πια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει για πρώτη φορά η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, εξάγοντας ευρωπαϊκά προϊόντα στη Ρωσία μέσω της Τουρκίας» ανέφερε συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας πιθανότητα συνέχιση της στάσης αναμονής και στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Διαβάστε επίσης: 
Documento Newsletter