Χαμηλοί μισθοί και υψηλή ανεργία: Ο Γεωργιάδης βλέπει το «οξύμωρο», όχι τη δική του ευθύνη

Χαμηλοί μισθοί και υψηλή ανεργία: Ο Γεωργιάδης βλέπει το «οξύμωρο», όχι τη δική του ευθύνη

Κατανοεί το παράλογο να υπάχει 11% ανεργία και ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις να αναζητούν εργαζόμενους ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ‘Αδωνης Γεωργιάδης. Ξέρει και τη λύση. Σε συνέντευξή του στη Real News, είπε ότι «μία απάντηση είναι σίγουρα οι χαμηλοί μισθοί. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα οι μισθοί να αυξηθούν και να βάλουν οι επιχειρήσεις το χέρι στην τσέπη. Πρέπει η αξία της μισθωτής εργασίας να απεικονίζει την πραγματική αξία στον σημερινό κόσμο».

Ο υπουργός δεν μίλησε για αύξηση του βασικού μισθού αλλά έστειλε το μπαλάκι στις επιχειρήσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε μεν τον βασικό μισθό αλλά, όπως έχουν αποδείξει πολλοί με προεξάχοντα τον ΟΟΣΑ, η αύξηση ήταν μικρότερη του πληθωρισμού και οι μισθοί στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα μειώνονται.

Διαβάστε επίσης: Ο ΟΟΣΑ γκρεμίζει το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Μείωση 7,4% του πραγματικού μισθού το 2022

Ο υπουργός απέδωσε το «οξύμωρο», όπως το χαρακτήρισε και σε άλλους παράγοντες. Στις «συνθήκες εργασίας. Δεν μπορεί ένας που έχει ένα ξενοδοχείο να αναρωτιέται γιατί δεν βρίσκει εργαζομένους, όταν ο εργαζόμενος πρέπει να ζήσει σε ένα κοτέτσι».

Επίσης το απέδωσε και στη μαύρη εργασία και στην έλλειψη κατάρτισης. Και τα δύο ισχύουν αλλά για το πρώτο ευθύνεται η κυβέρνηση του, ο ίδιος και ο προκάτοχός του στο υπουργείο Εργασίας, και το δεύτερο αφορά επαγγέλματα που χρειάζονται ειδίκευση ενώ μεγάλες ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται σε εκείνα τα επαγγέλματα που δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε και σύνταξη σε όσους χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. «Ο στόχος μου είναι να μπορούν να βγουν στη σύνταξη και όσοι χρωστούν πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ, με κάποια κριτήρια προφανώς, που θα αποδεικνύει ότι δεν μιλάμε για στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά για ανθρώπους που έχουν πράγματι καταστραφεί οικονομικά και έχουν απόλυτη ανάγκη αυτή τη σύνταξη.Γνώμονας των αποφάσεων πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν μπορεί κάποιος να έχει πληρώσει 27 χρόνια ένσημα και να μην μπορεί να πάρει τη σύνταξή του”, ανάφερε.

Documento Newsletter