«Χαμηλές προσδοκίες» από τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Τα δύσκολα τον Σεπτέμβριο

«Χαμηλές προσδοκίες» από τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Τα δύσκολα τον Σεπτέμβριο
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, Δευτέρα 13 Μαΐου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Μία σύντομη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 16:00 το απόγευμα στην Ουάσινγκτον (23:00 ώρα Ελλάδος) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO, ενώ αναμένεται να ανανεώσουν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο για να συζητήσουν σε «μεγαλύτερο βάθος».

Η σημερινή συνάντηση θα διαρκέσει 12-15 λεπτά, ενώ σκοπός είναι να αποτυπωθεί μία θέληση διατήρησης των καλών σχέσεων και των «ήρεμων νερών». Η επόμενη συνάντηση των δύο αρχηγών θα γίνει τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στη χθεσινή του συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ και διευθύνοντα σύμβουλο της Corus International, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη Βόρεια Μακεδονία και για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες για την ονομασία είναι erga omnes (ισχύει έναντι όλων). «Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας erga omnes δεν είναι διαπραγματεύσιμο

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «όταν αναφέρονται σε Μακεδονία μου προκαλεί ανησυχία. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθάει τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας».

Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε χθες ότι «όταν ανέλαβα, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τον επιθετικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας», τονίζοντας ωστόσο πως έχουν γίνει μικρά, θετικά βήματα όσον αφορά τις υπερπτήσεις και το μεταναστευτικό. Παρότι, όπως είπε, ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά, «το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας όσον αφορά στο να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στα νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα. Και σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις εντός του ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που κινεί τη βελόνα προς μια θετική κατεύθυνση»,

Οι δηλώσεις του Ερντογάν

Στη χθεσινή του τοποθέτηση κατά την αναχώρησή του από την Τουρκία ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη σύνοδο του NATO, τονίζοντας πως «η Τουρκία είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους συμμάχους που συμβάλλουν στο μέγιστο στις αποστολές και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που τη χαρακτήρισε «πλήρες μέλος των τουρκογενών κρατών».

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε επίσης

Έρευνα για τη «μαφία της Μυκόνου» ζητάει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά τις αποκαλύψεις

Ανδρουλάκης: Ούτε λέξη για τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο κύκλωμα εκβιαστών – Τι είπε για την υποψηφιότητα Δούκα (Video)

Τι τρέχει με τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Σάλος για τα δυο κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρουλάκη που εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιαστών – Οι αποκαλύψεις του documentonews.gr

Εικόνες καταστροφής από τη φωτιά στις Αχαρνές – Καίει ακόμα σε αποθήκη με χαρτικά (Photos)

Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να καλύπτει τον Πούλη και την «παρέα» του

Καιρός: Επικίνδυνο «κοκτέιλ» με καύσωνα και ισχυρούς ανέμους – Συναγερμός για πυρκαγιές (LIVE)

Σκάνδαλο Novartis: Η ελληνική δικαιοσύνη έχει ήδη απορρίψει αντίστοιχο αίτημα Σαμαρά να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Το μαρτύριο της σταγόνας στα νησιά του Αιγαίου – Λέρος και Σίφνος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter