Χαμηλές αποδόσεις στην κινητή τηλεφωνία

Χαμηλές αποδόσεις στην κινητή τηλεφωνία

Παραπλήσιο εμφανίζεται το μέσο έσοδο των Ελλήνων παρόχων κινητής τηλεφωνίας ανά χρήστη, δηλαδή το μέσο ύψος του λογαριασμού, με τη διάμεση τιμή των αντίστοιχων τιμών των άλλων κρατών που περιλαμβάνονται σε έρευνα που δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη η ΕΕΤΤ για την εικόνα της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας σε σχέση με άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Εκτός από την ελληνική «κινητή» αγορά, η έρευνα εξέτασε τις αντίστοιχες αγορές άλλων έντεκα χωρών της ΕΕ.

Ειδικότερα, τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας είναι, μεταξύ άλλων:

• Το μέσο έσοδο ανά χρήστη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (average revenue per user – ARPU) βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με τη διάμεση τιμή των αντίστοιχων τιμών των άλλων κρατών-μελών, παρά το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι πολύ πιο χαμηλή σε σχέση με των πολιτών των περισσότερων από τις χώρες που εξετάζονται.

• Η χρήση δεδομένων ανά συνδρομή κινητής στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη διάμεση τιμή των χωρών που περιλαμβάνονται στη σύγκριση, όμως στην Ελλάδα σημειώθηκε και η μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση δεδομένων, που έφτασε το 67% για το διάστημα 2017-23.

• Αναφορικά με τη χρήση ομιλίας ανά συνδρομητή κινητής, στην Ελλάδα καταγράφεται η υψηλότερη τιμή μεταξύ των χωρών που εξετάζονται, με 262 λεπτά μηνιαίως για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

• Τα συνολικά έσοδα ανά gigabyte χρήσης δεδομένων κινητής είναι υψηλότερα από τη διάμεση τιμή των άλλων κρατών αλλά παρουσιάζουν μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης από τις περισσότερες χώρες της σύγκρισης.

• Τα έσοδα υπηρεσιών ομιλίας (ανά λεπτό) στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα είναι κοντά στη διάμεση τιμή και με μειούμενη πορεία.

• Σχετικά με τη σχέση αξίας – τιμής (value for money) για τις παρεχόμενες υπηρεσίες κινητής η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλότερα ως προς τις υπηρεσίες δεδομένων αλλά υψηλότερα από τα περισσότερα κράτη-μέλη ως προς τις υπηρεσίες ομιλίας. Συνολικά η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλότερα, ξεπερνώντας ωστόσο χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν ισχυρές προσδοκίες βελτίωσης της θέσης της.

Documento Newsletter