Ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο σε βάθος 700 μέτρων στον Ατλαντικό Ωκεανό, ονομάστηκε «Χαμένη Πόλη» από τους επιστήμονες.
Το πεδίο υδροθερμικών πηγών με τις εντυπωσιακές «καμινάδες» ύψους 70 μέτρων που εκτοξεύουν αλκαλικά υγρά πλούσια σε υδρογόνο και μεθάνιο, δημιουργούν ένα οικοσύστημα που φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών και μικρών ασπόνδυλων.
Ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες το 2000 και είναι το μακροβιότερο περιβάλλον εκτόνωσης που είναι γνωστό στον ωκεανό.
Για τουλάχιστον 120.000 χρόνια και ίσως και περισσότερο, ο μανδύας που αναδύεται σε αυτό το μέρος αντιδρούν με το θαλασσινό νερό και εκτοξεύει υδρογόνο, μεθάνιο και άλλα αέρια στον ωκεανό.
Στις ρωγμές και τις σχισμές των φρεατίων του πεδίου, οι υδρογονάνθρακες τροφοδοτούν νέες μικροβιακές κοινότητες ακόμη και χωρίς την παρουσία οξυγόνου.
Οι καμινάδες που εκτοξεύουν αέρια με θερμοκρασία 40 °C φιλοξενούν άφθονα σαλιγκάρια και καρκινοειδή. Μεγαλύτερα ζώα όπως καβούρια, γαρίδες, αχινοί και χέλια είναι σπάνια, αλλά υπάρχουν.
Παρά το ακραίο περιβάλλον (θερμοκρασία, πίεση) η περιοχή φαίνεται να βρίθει ζωής.
Το 2024 καταγράφηκε ρεκόρ συγκέντρωσης πετρωμάτων. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ο πυρήνας θα μπορούσε να δώσει κρίσιμα στοιχεία για το πώς η ζωή εμφανίστηκε στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Αν και οι επιστήμονες θεωρούν σίγουρη την ύπαρξη υδροθερμικών πεδίων όπως αυτό και σε άλλα σημεία των ωκεανών, η «Χαμένη Πόλη» είναι η μόνη που έχουν καταφέρει να εντοπίσουν μέχρι στιγμής.
Οι υδρογονάνθρακες που παράγονται στη Χαμένη Πόλη δεν σχηματίστηκαν από το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ή το ηλιακό φως, αλλά από χημικές αντιδράσεις στο βυθό της θάλασσας.
Επειδή οι υδρογονάνθρακες είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής, αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ζωή να προήλθε από έναν βιότοπο όπως αυτός. Και όχι μόνο στον πλανήτη μας.
«Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός τύπου οικοσυστήματος που θα μπορούσε να είναι ενεργό στον Εγκέλαδο ή στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο μικροβιολόγος Γουίλιαμ Μπράζελτον, αναφερόμενος στα φεγγάρια του Κρόνου και του Δία. «Και ίσως ο Άρης στο παρελθόν.»
Σε αντίθεση με τις υποβρύχιες ηφαιστειακές πηγές που ονομάζονται «black smokers», οι οποίες έχουν επίσης κατονομαστεί ως πιθανός πρώτος βιότοπος, το οικοσύστημα της Χαμένης Πόλης δεν εξαρτάται από τη θερμότητα του μάγματος.
Πηγή: Sciencealert
Διαβάστε επίσης
«Τελεσίγραφο» Frontex στην Ελλάδα για τα συστηματικά pushbacks – «Πρέπει να υπάρξει τιμωρία»
Ατζέντα αυταρχισμού με σφραγίδα Χρυσοχοΐδη
Κύρτσος για «Ομάδα Αλήθειας»: Η Δικαιοσύνη να βγει από το υπόγειο του Μαξίμου (Video)
Σοκ στη Ναύπακτο: Άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε DJs – Του έκοψε το αυτί για τα ποσοστά